Gyventojai, sunaudojantys apie 420 kWh elektros arba mokantys apie 60 eurų per mėnesį, patenka į pirmąjį etapą ir jau dabar turi galvoti, ką pasirinkti. Taigi, rodos, informacija visiems turėtų būti aktuali, tačiau kodėl gyventojai, ypač turintys mažiausiai laiko, patenkantys į pirmąjį etapą ir turintys pasirinkti jau iki gruodžio 10 d., tebesvarsto?

Ne visų elektros tiekėjų pasiūlymai aiškūs

Vilniuje name gyvenanti Kristinos ir Mindaugo šeima sako, kad nors apie elektros pokytį girdi jau nuo vasaros, tačiau tik dabar daugiau pradėjo domėtis, mat gavo pranešimą, jog patenka į pirmąjį etapą. Kaip sako pašnekovė, elektros sąskaitos dydis šeimai yra svarbus ir jie nusprendė palaukti visų tiekėjų pasiūlymo, kad galėtų juos visus įvertinti ir palyginti tarpusavyje.

„Manau, kad rinktis negali tol, kol nežinai, ką tau pasiūlys visi penki tiekėjai. Pirmieji laiškus man atsiuntė trys tiekėjai. Iš likusių dviejų – nieko nesulaukiau. Šią savaitę nustebino dar vienas dalykas, vienas iš tiekėjų, atsiuntė pakartotinį laišką su nauju pasiūlymu. Tai rodo, kad tiekėjų pasiūlymai nėra baigtiniai. Vadovaujantis šia logika, artėjant gruodžio 10 dienai, tikėtina, kad jie dar labiau „spausis“ ir bandysis prisivilioti elektros pirkėjus“, – samprotauja Kristina.

Vilniečių šeima pastebi, kad įmonės savo pasiūlymuose dėmesį nuo kainos bando nukreipti kita linkme, pavyzdžiui, siūlo rinktis žalią, lietuvišką ir iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaminamą elektrą. Siūlo sprendimus, paremtus elektros suvartojimu, kurie leistų sutaupyti ir gyventi darniai su gamta. Visgi, man jų pasiūlyme liko neaiškių klaustukų. Pavyzdžiui, kuo ta ekologija pasireikš, jei pasirinksiu juos? Kas užtikrins, kad kabeliais iki mūsų namų atkeliausianti elektra tikrai bus pagaminta vėjo ar saulės jėgainių? Taip pat pasiūlyme nelabai aišku, kuo skiriasi planai „fiksuotos kainos“ ir „kintamos biržos kainos“.

Patiko įvardinta numatoma mėnesio sąskaitos suma

Jauna šeima tvirtina, kad daugiausiai aiškumo buvo vieno iš rinkos senbuvių pasiūlyme, nes čia buvo įvardinta prognozuojama mėnesio kaina. „Paprastam žmogui labai svarbu, kad būtų aiškiai įvardinta, kiek jis mokės, tuomet gali ir lyginti, skaičiuoti. Pavyzdžiui, vienas tiekėjų pateikė, kad mes preliminariai mokėsime tiek pat, kiek dabar. O tai yra apie 100 eurų per mėnesį, t.y. kaina beveik nesikeis. Suprantame, kad pasirinkus nuo biržos priklausančią elektros kainą – ji gali svyruoti. Kainai mažėjant – mažės ir mėnesio sąskaitos dydis, o augant - gali šiek tiek didėti ir mėnesio sąskaita. Tačiau tikėtina, jog vidutinė sąskaita reikšmingai nesikeis“, – svarsto pašnekovė.

Visgi, jauna šeima sako, kad sau išsikėlė tikslą per spalio mėnesį apsispręsti, kurį tiekėją rinktis: „Nesinori tokio svarbaus sprendimo atidėti paskutinei akimirkai ir būti kaip tiems studentams, kurie egzaminui ruošiasi paskutinę naktį“.

Pasak jų, jei konkretūs tiekėjai taip ir neišsiųs pasiūlymų, juos galima vertinti kaip nerimtus rinkos dalyvius: „Tokiu tiekėju, iš kurio pačiam reikia prašyti pasiūlymo, negalėčiau pasitikėti. Kita vertus, juk dėl geriausio telefono tiekėjo ir plano rūpinamės patys, vaikštom po salonus ir t.t. Gal ir čia reikia elgtis taip pat“, – svarsto Mindaugas ir Kristina.

Rinksis patikimą įmonę

Lazdijų gyventoja Irena sako, kad jos namų ūkis taip pat pateko į pirmąjį etapą. „Mačiau, kad kažką siunčia, tačiau dar neradau nei laiko, nei noro peržiūrėti. Reikia prisėsti, paanalizuoti. Vieną iškart galiu pasakyti – nesirinksiu smulkių, neseniai veiklą pradėjusių įmonių. Kita būtina sąlyga – tai turi būti Lietuvos įmonė. Nenoriu, kad būtų užsienio, nes bankrutuos ir net galų nesuseksime. Bijau rinktis ir pigiausią variantą, nes tas, kas pigu, dažnai asocijuojasi su prastesne aptarnavimo kokybe. Turime ant namo stogo ir saulės elektrinę, tad norisi, kad viskas būtų vienose rankose. Tad su viena bendrove viską pradėjome, tad tikėtina, kad prie jų ir liksime. Visgi, aiškiausia, geriausia pažįstama įmonė, dėl kurios bankroto baimių nekyla“, – sau svarbiais motyvais, apsisprendžiant dėl elektros tiekėjo, dalijasi Irena.

Paklausus, ar nebijo, kad pasirinkimą atidėjus paskutinėms dienoms, Irena sako, jog netrukus šį darbą padarys ir gruodžio 10 dienos nelauks.

Jau pasirinko, iš ko pirkti elektrą

Tačiau tikrai ne visi delsia iki paskutinės akimirkos. Vilnietis Aurimas, gyvenantis individualiame name su žmona ir dviem sūnumis, teigė nelaukęs paskutinės akimirkos ir dar vasaros pabaigoje pasirinko elektros tiekėją.

Pasirinkome jau pažįstamą įmonę, nieko nenorėjau keisti dėl kelių priežasčių. Pirma – jau aišku kaip mokėti, nereikės gaišti laiko analizuojant, kaip tai padaryti ar bandyti priprasti prie naujos tvarkos. Antra, savitarnos svetainė labai patogi.“, – savo pasirinkimo motyvus pasakoja į pirmąjį elektros liberalizavimo etapą patekęs Aurimas.

Paklaustas, kodėl nelaukė daugiau elektros tiekėjų pasiūlymų, vyras nusišypso: „Netikiu, kad elektros tiekėjai, pradėdami veikti konkurencinėmis sąlygomis, turės drąsos kardinaliai sumažinti kainas. Kadangi visada moku už paslaugas internetu, jau kurį laiką gaudavau pranešimus, kad patenku į pirmąjį etapą ir turiu pasirinkti, tai ir pasirinkau. Juo labiau, gerai, kad yra galimybė rinktis, tad jei matysiu poreikį, pasirinksiu dar kitą tiekėją“, sako Aurimas.

Informacijos pakanka

Tuo tarpu Kaune gyvenantis Domas tvirtina, kad jam informacijos apie tai, kokį elektros tiekėją pasirinkti tikrai užtenka. „Daug kalbama apie tai ir per televiziją, nemažai straipsnių šia tema, net kolegos darbe tarpusavyje šnekasi – keli mūsų gauname pasiūlymus, todėl tarpusavyje diskutuojame, lyginame pasiūlymus“, – sako kaunietis.

Pasak Domo, nors jis dar galutinai nepasirinko elektros tiekėjo, tačiau jam svarbu, kad tiekėjas turėtų elektroninę atsiskaitymo galimybę, būtų patogu ja naudotis ir už paslaugą atsiskaityti greitai, negaištant laiko bandant išsiaiškinti, kaip tai padaryti. Įvertinęs keletą pasiūlymų, kuriuos jau gavo, vyras įsitikino, kad pasirinkimą galės padaryti elektroniniu būdu.

Sprendimą priims artimiausiu metu

Verslininkas Vytautas sako, kad jo vadovaujama įmonė jau prieš ketverius metus rinkosi elektros tiekėją, todėl dabar, besirenkant kaip fiziniam asmeniui, kyla mažiau klausimų. „Reikia tik analizuoti rinką. Matau, kad pasirodo informacija, jog jau galiu rinktis, bet dar kol kas to nedarau. Analizuosiu situaciją rinkoje ir pasirinksiu ten, kur man ekonominiu požiūriu bus naudingiausia. Visos įmonės, kurios siūlo tiekti elektros energiją turi licencijas, jeigu atsitiks taip, kad jie dingtų, bus taikomas garantinis elektros tiekimas. Todėl dėl to nepergyvenu“, – sako verslininkas.

Kaip jis pasakoja, jau yra gavęs iš kelių elektros tiekėjų pasiūlymus. „Aš manau, kad pasirinksiu artimiausiu metu – spalio, lapkričio mėnesiais. Iki to laiko domėsiuosi detaliau situacija, žinau, kad sprendimą turiu priimti iki konkrečios dienos (gruodžio 10 d.– aut. past.). Kadangi moku už elektrą internetu, tai prisijungęs visada gaunu informaciją ir priminimą, kad turiu pasirinkti. Ar reikia dar papildomos informacijos? Aš manau, kad jos pakanka. Reikia tik laiku analizuoti tą situaciją. Internete ieškant nepriklausomų elektros tiekėjų, rasti juos tikrai nesunkiai galima“, – tvirtina Vytautas.

Nesiimant spręsti, kas turi būti aktyvesni – elektros tiekėjai ar patys gyventojai, galima konstatuoti, kad gyventojai vis aktyviau renkasi elektros tiekėjus, o tie, kas dar nespėjo – aktyviai analizuoja rinką, atsakingai žvelgia į priimtą sprendimą ir neplanuoja pasirinkimo atidėti paskutinei akimirkai. Iš to galima spręsti, kad aktyviausiai procesas vyks jau spalio-lapkričio mėnesiais.

Visus elektros tiekėjus galima rasti čia.