Viena iš jų – elektros energijos sektorius. 2020 m. gegužės mėn. buvo priimtos Elektros energetikos įstatymo pataisos, kuriomis siekiama įtvirtinti vartotojų laisvę, leidžiančią savarankiškai pasirinkti tinkamiausią elektros energijos tiekėją. Taip Lietuva prisijungia prie daugumos Europos Sąjungos (ES) šalių, jau įgyvendinusių šią praktiką.

Konkurencija padėtų pandemijos metu

Lietuva – viena paskutiniųjų ES narių, atveriančių elektros energijos rinką. Taip praplečiamos galimybės verslui bei didesnei konkurencijai, garantuojančiai reikšmingus pokyčius šiame sektoriuje.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertės Gintarės Deržinauskienės publikacijoje „Vadovas Seimo nariams ir rinkėjams“ pabrėžiama, kad vienintelis egzistuojantis vaistas nuo neefektyvios valstybės įmonių veiklos – konkurencija.

Pasak jos, mokesčių mokėtojas neturi įtakos sprendimams dėl valstybės valdomų įmonių veiklos, o tai lemia vadovų atsakomybės stygių bei didėja tikimybė įsivyrauti korupcijai ar nepotizmui.

„Konkurencija yra vienintelis šiuo metu žinomas mechanizmas, kuris gali užtikrinti efektyvų kapitalo paskirstymą ir geriausio kainos ir kokybės santykio prekes bei paslaugas vartotojams“, – rašo LLRI ekspertė G. Deržinauskienė.

Be to, ji pastebi, kad šiuo metu visiems verslams aktualiu koronaviruso laikotarpiu itin pravartu skatinti paslaugų pirkimą iš privačių įmonių. Teigiama, kad tai prisidėtų prie veiklos tęstinumo užtikrinimo ir darbo vietų išsaugojimo.

„Kuo dažniau sudaromi vidaus sandoriai su savivaldybės valdomomis įmonėmis ar steigiamos naujos valstybės valdomos įmonės, tuo labiau rinkoje sumažėja ir taip nuo koronaviruso pandemijos sumenkusi paklausa, tuo sunkiau privačioms įmonėms išeiti iš krizės“, – teigia G. Deržinauskienė.

Lemia ir paslaugų kokybę

Taip pat valstybinis verslas neretai iš rinkos išstumia privačias įmones ir neužtikrina geriausių paslaugų vartotojams, užkirsdamas kelią novatoriškiems sprendimams ir efektyvumui.

„Tyrimai rodo, kad privačios įmonės veikia efektyviau, yra inovatyvesnės, čia dirbančių darbuotojų darbo našumas didesnis. Valstybinis verslas įdarbina per daug darbuotojų ir yra linkęs į didesnę ar nepakankamai pamatuotą riziką“, – įžvalgomis dalijasi D. Deržinauskienė.

Kaip teigiama minėtose įžvalgose – 80 proc. valstybės valdomų įmonių administruojamos be pagrįstos priežasties, tęsiant dar iki Lietuvos Nepriklausomybės vykdytas veiklas.

„Vos penktadalio įmonių valstybės nuosavybę galima būtų pagrįsti deklaruota strategine svarba šalies nacionaliniams interesams arba bent tuo, kad įmonės veikla turi natūralios monopolijos bruožų“, – teigia LLRI ekspertė.

Remiantis LLRI ekspertės įžvalgomis, rinkos liberalizavimas gali turėti teigiamų pokyčių ne tik verslams, bet ir valstybei ir jos piliečiams. Šių pokyčių galima tikėtis ir energetikos sektoriuje.

Atsiras daugiau paslaugų

Energetikos ministerijos ekspertų nuomonė su LLRI ekspertės G. Deržinauskienės pozicija visiškai sutampa. Pasak jų, tik atvirai konkuruojančios įmonės gali prisidėti ne tik prie kainų pokyčių, bet ir paslaugų lankstumo bei didesnės pasiūlos.

„Konkurencinga elektros tiekimo rinka pasiūlys ir aibę kitų naudingų sprendimų Lietuvos gyventojams: naujas paslaugas, įvairesnius paslaugų planus. Pavyzdžiui, elektros pardavimą kartu su kitomis, ryšio paslaugomis ir pan., palankesnius tarifus įvairiu paros metu, išmaniuosius sprendimus ir kitas alternatyvas“, – teigia Energetikos ministerijos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Šiuo metu, beveik visi buitiniai vartotojai elektrą perka naudodamiesi visuomeninio tiekėjo paslaugomis, o elektros energijos kaina ne dažniau kaip kas pusę metų nustatoma Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT).

„Perėjus prie liberalios elektros rinkos, dalis elektros kainos taps nebereguliuojama. Tai reiškia, kad rinkoje atsiras daugiau elektros tiekėjų, kurie žmonėms galės pasiūlyti lankstesnes elektros tiekimo sąlygas ir kainas, atitinkančias gyventojų poreikius. Panašiai šiuo metu yra mobiliojo ryšio rinkoje, kur ryšio tiekėjai siūlo įvairius žmonių poreikius atitinkančius planus, o gyventojai, įsivertinę savo poreikius, pasirenka jiems labiausiai tinkantį operatorių, planą, kainą ir kitas paslaugas“, – sako A. Vernickaitė.

Energetikos ministro patarėja taip pat atkreipia dėmesį, kad VERT duomenimis, 2019 m. antrąjį pusmetį Lietuvoje aktyviai veikė 27 elektros energijos tiekėjai, teikiantys paslaugas verslui.

„Tikimasi, kad pradėta elektros tiekimo rinkos liberalizacija paskatins į gyventojų rinką ateiti daugiau tiekėjų“, – pranašauja A. Vernickaitė.

Trys etapai

Primename, kad pokyčiai vyks trimis etapais. Šiemet į pirmąjį etapą pateks tik tie vartotojai, kurie sunaudoja daugiausiai elektros – 5000 kWh ir daugiau, o tokių vartotojų Lietuvoje – beveik 100 tūkstančių.

„Kiekvieną jų jau pasiekė visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ laiškas apie tai, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. baigsis su visuomeniniu tiekėju galiojusi elektros tiekimo sutartis ir jie turi pasirinkti kitą elektros tiekėją. Į pirmąjį etapą patenkantys vartotojai iki gruodžio 10 d. turės pasirinkti jiems tinkamiausią elektros tiekėją ir pasirašyti naują elektros tiekimo sutartį“, – primena A. Vernickaitė.

Panašiai viskas vyks ir per kitus etapus: nuo 2022 m. nepriklausomus tiekėjus turės pasirinkti nuo 1000 iki 5000 kWh elektros per metus suvartojantys vartotojai, o nuo 2023 m. – visi likusieji, taip pat ir pažeidžiami vartotojai.

Taip pat energetikos ministro patarėja pabrėžia, kad nekantraujantys gauti pokyčio naudą jau šiandien ir nelaukdami savo etapo elektros vartotojai, elektros energijos tiekėją rinktis ir sudaryti su juo sutartį gali jau dabar. Jiems nebūtina laukti priskirto pokyčio etapo.

Jos teigimu, svarbu akcentuoti, kad 2021 m. bus diegiami ir išmanieji elektros skaitikliai, kurie leis gyventojams tiesiogiai stebėti bei valdyti elektros energijos vartojimą.

„Vartotojams tai reiškia dar didesnius sutaupymus, tiekėjams – dar platesnes galimybes siūlyti inovatyvias, kompleksines paslaugas elektros vartotojams. Išmaniųjų skaitiklių pagalba kiekvienas vartotojas galės identifikuoti ir keisti savo elektros vartojimo įpročius – vartoti daugiau elektros tuomet, kai ji kainuoja mažiau.

Racionalus ir efektyvus elektros vartojimas svarbus ne tik dėl to, kad mūsų buityje daugėja prietaisų, kurie naudoja elektrą ir elektros poreikis buityje auga, bet ir dėl to, kad kiekvienas turime prisidėti prie neigiamo poveikio klimato kaitai mažinimo“, – įsitikinusi A. Vernickaitė.

Visa aktuali informacija apie vykstantį pokytį ir elektros tiekėjo pasirinkimą: pasirinkitetiekeja.lt