Be reikalo jaudintis nereikėtų – įstatyme numatyta, kad vartotojui neišreiškus prieštaravimo - gyventojo elektros vartojimo ir kontaktinius duomenis ESO suteiktų tiekėjams, atitinkamai elektros tiekėjai vėliau galės susisiekti su vartotoju ir pateikti savo elektros tiekimo paslaugos pasiūlymus, parengtus pagal kliento elektros energijos naudojimo įpročius.

Tuo atveju, jei vartotojas prieštarautų, kad ESO perduotų jo duomenis, t.y., nesutiktų, kad elektros vartojimo ir kontaktiniai duomenys būtų saugiai perduoti tiekėjams, gyventojams teks patiems kreiptis į elektros tiekėjus, siekiant gauti elektros energijos tiekimo pasiūlymą.

Šiais metais pasiūlymų sulauks beveik 100 tūkst. vartotojų

Visuomeninis tiekėjas savo paslaugų teikimą nutrauks, kai baigsis konkrečiam etapui numatytas laikas pasirinkti tiekėją. Jau ateinančių metų sausio 1 d. gyventojams, kurie per metus sunaudoja 5 000 kWh ar daugiau elektros energijos, nuo 2022 m. sausio 1 d. – sunaudojantiems 1 000–5 000 kWh, o nuo 2023 m. sausio 1 d. – visiems likusiems. Taigi jau šiais metais dabartinis visuomeninis tiekėjas pradės teikti pasiūlymus kaip vienas iš nepriklausomų tiekėjų ir toliau tęsdamas visuomeninio tiekimo veiklą iki nurodytų datų.

Jau šių metų rugsėjį ESO visiems nepriklausomiems elektros tiekėjams saugiai perduos vartotojų, kurie patenka į pirmąją rinkos atvėrimo bangą, duomenis. Tai yra daugiausia (nuo 5000 kWh ir virš/metus) elektros energijos vartojantys namų ūkiai, kurių šiuo metu jų yra beveik 100 tūkst.

Didins paslaugų pasiekiamumą

„Pagal mūsų šiuo metu turimą informaciją, visi nepriklausomi tiekėjai gaus vienodą informaciją: vartotojui priklausančio objekto adresą ir numerį, vartotojo kontaktinius duomenis bei per mėnesį vidutiniškai objekte suvartotą elektros energijos kiekį (suvartojimo istorija, apskaičiuota laikotarpiu nuo 2019 metų birželio 1 dienos iki 2020 metų gegužės 31 d.). Svarbu pabrėžti, kad bus perduodami tik tų vartotojų duomenys, kurie per rugpjūčio mėnesį neišreikš nesutikimo gauti nepriklausomų tiekėjų elektros energijos pasiūlymo“, – atkreipia dėmesį Elektros tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Martynas Giga

Ir priduria, jog tiki, kad vartotojų duomenys bus perduodami atsižvelgiant į visus teisinius bei duomenų saugos reikalavimus. „Savo ruožtu mes, gavę vartotojų duomenis, užtikrinsime atsakingą ir saugų jų naudojimą pagal įstatymais reglamentuotą tvarką“, – sako M. Giga.

„Elektrum Lietuva“ vadovo teigimu, vartotojų, turinčių šiais metais pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, dabartinė elektros sąskaita yra didesnė nei vidutinė, todėl viliasi, kad jie bus linkę skirti laiko ir išsirinkti jų poreikius geriausiai atitinkantį pasiūlymą.

„Suprasdami, kad žmonių įpročiai, renkantis paslaugų tiekėją, yra skirtingi ir per eilę metų suformuoti kitų paslaugų tiekėjų, planuojame didinti savo paslaugų pasiekiamumą. Jie galės pasitarti ir gauti pasiūlymą jam patogiausiu būdu“, – teigia M. Giga.

Perduodami duomenys - saugūs

Kitos elektros tiekimo bendrovės „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna taip pat tvirtina, kad elektros vartotojai dėl duomenų perdavimo saugos turėtų būti ramūs.

„Vartotojai, neprieštaraujantys, kad jų duomenys būtų naudojami apskaitos tikslais, turėtų būti ramūs, nes tie duomenys tokiais tikslais ir bus naudojami, niekam kitam“, – sako V. Koryzna.

Pasak „Enefit Lietuva“ vadovo, šiame kontekste rinkos reguliuotojo funkcija labai svarbi, kad jis tikrintų rinkos žaidėjus, jų patikimumą, kurie turės priėjimą prie šių gyventojų duomenų.

„Neabejoju, kad konkurencinė aplinka bus intensyvi ir prieiga prie vartotojų duomenų yra terpė, kur gali įvairios įmonės sugalvoti, kaip turėti tam tikrų naudų“, – sako V. Koryzna.

Vytenis Koryzna

„Enefit Lietuva“ vadovo teigimu, pirmojo etapo didieji elektros vartotojai, per metus sunaudojantys 5 000 kWh ar daugiau elektros energijos, pirmuosius pasiūlymus iš bendrovės gaus dar šiemet, atsižvelgiant į jų vartojimo įpročius.

„Tam tikrus vartotojų parametrus planuojame išskirstyti į grupes, pagal kuriuos ir teiksime pasiūlymus. Mūsų tikslas žinoti ir pateikti vartotojui aktualiausią bei jam palankiausią pasiūlymą.“, – teigia V. Koryzna.

Taigi, prasidedant elektros rinkos liberalizavimui, visi elektros tiekėjai gaus vienodą informaciją apie vartotojus. Kaip tikina elektros rinkos ekspertai, dėl duomenų saugumo jaudintis nereikėtų, nes vartotojų duomenys bus perduodami atsižvelgiant į visus teisinius bei duomenų saugos reikalavimus.
Gyventojų patogumui sukurta interneto svetainė www.pasirinkitetiekeja.lt, kur kiekvienas gali rasti svarbiausią informaciją apie galimybę rinktis elektros tiekėją, atsisakant visuomeninio tiekimo monopolinių sąlygų Lietuvoje.