„Konkurencija, visų pirma, yra paskata gerinti paslaugų, aptarnavimo kokybę – įvairios įmonės, prekiausiančios elektra, privalės užtikrinti vis geresnius pasiūlymus, daugiau asmeninio dėmesio kiekvienam klientui, greitesnę reakciją į problemas – visa tai nulems, kad pirkdami elektrą jausimės gaunantys ženkliai aukštesnės kokybės paslaugą“, – įsitikinęs AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) direktorius Mindaugas Keizeris.

Būtent tai – laisvė lyginti skirtingus pasiūlymus ir pasirinkti geriausią iš jų, pasak jo, ir yra tikroji gyventojų galia, sukursianti jiems įvairias naudas.

„Sudėtinga prognozuoti kainų pokyčius, kadangi elektros energijos kaina yra nulemta daugybės veiksnių, tačiau vertinant dėl šio sprendimo atsirasiančias konkurencijos, pardavėjų varžymosi tarpusavio sąlygas, tai leidžia tikėtis ir įkainių mažėjimo.

Svarbu suprasti, kad šias naudas turime užsitikrinti patys. Jei gyventojai aktyviai rinksis naujus tiekėjus ir vis daugiau įmonių matys galimybę užsidirbti prekiaujant elektros energija, tai reikš vis didesnę konkurencinę kovą. O ši – vis sparčiau augančią kokybę ir krentančias kainas“, – aiškina M. Keizeris.

Vertingas privalumas – įvairovė

Pasak Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos direktoriaus Martyno Nagevičiaus, svarbus Lietuvoje įgyvendinamo pokyčio privalumas – gyventojams sukurtas lankstumas rinktis norimą produktą, vertinant gerokai platesnį kriterijų ratą.

„Linkusiems gilintis ir aktyviai ieškoti sau tinkamiausio sprendimo vartotojams galimybė patiems rinktis tiekėją sukurs sąlygas geriau realizuoti savo poreikius: ar tai būtų mažesnė kaina, ar aktualesnės paslaugos užsitikrinimas, ar specifiniai poreikiai. Elektros energijos tiekėjo pasirinkimas iš esmės primins mobiliojo ryšio paslaugų pirkimą, tik renkantis iš gerokai didesnio skaičiaus variantų“, – teigia M. Nagevičius.

Martynas Nagevičius

Pasak specialisto, sąlygos rinktis norimą elektros energijos tiekėją kartu daugeliui vartotojų atveria duris į visiškai naują pasaulį, kuriame tereikia apsibrėžti tai, kas kiekvienam individualiai svarbu.

„Atsiras galimybė pirkti tik iš atsinaujinančių išteklių arba tik Lietuvoje pagamintą elektros energiją, arba mokėti tarifą, pririštą prie nuolat svyruojančios rinkos kainos. Galimybė iš anksto užsisakyti tam tikrą kiekį energijos ir mokėti priklausomai nuo to, kaip jums seksis ją vartoti. Galimybė gauti specialius tiekėjų pasiūlymus, tam tikromis valandomis vartoti papildomai už itin mažą kainą. Arba kartu su perkamu vartojimo planu gauti energijos taupymo įrangą“, – vardija M. Nagevičius.

Anot jo, paslaugų įvairovę natūraliai paskatins tiekėjų konkurencija, tad daug kas priklausys ir nuo jų išradingumo viliojant naujus klientus.

Kainą lemia ir mokesčių politika

M. Keizerio teigimu, šiek tiek vėliau nei kitos šalys, visuomeninio tiekėjo galutinai atsisakyti apsisprendusi Lietuva turėjo laiko išmokti tiek geras, tiek ir prastas kitų Europos šalių patirtis. Todėl pasirinkti ir keisti elektros energijos tiekėjus mūsų šalyje gyventojai galės nesudėtingai, o tai turėtų užtikrinti aršią konkurenciją dėl kiekvieno kliento – taigi, sukuria pagrindą spaudimui kainoms, didesnei aptarnavimo kokybei.

„Vis dėlto svarbu ir tai, kad gyventojai atidžiai skaitytų savo pasirašomas paslaugų sutartis. Jose turėtų būti numatytos nutraukimo sąlygos – būtina užsitikrinti, kad jos nebūtų dirbtinai apsunkintos, o tokias aptikus – apie tai pranešti vartotojų teises ginančioms institucijoms“, – sako M. Keizeris.

Jo teigimu, užsienio šalių patirtys rodo ir tai, kad, nors konkurencija sumažina kainas, jas vis dėlto ilgainiui padidina valstybėje priimami nauji sprendimai dėl mokesčių didinimo.

„Neįsigilinus gali pasirodyti, jog kainos kai kuriose valstybėse išaugo dėl visuomeninio tiekėjo panaikinimo. Tačiau iš tiesų daugeliu atvejų po rinkos atvėrimo galime pastebėti trumpalaikį kainų kritimą ir padidėjimą kelerių metų bėgyje – valstybėms nusprendus padidinti mokesčius.

Nėra aišku, kaip ateityje elgsis sprendimų priėmėjai Lietuvoje, tačiau bent kol kas jokių siūlymų šia tema nėra teikiama ir diskusijos nevyksta, tad šiuo metu galime tikėtis stabilios situacijos ir konkurencijos bei biržos nulemtos elektros energijos kainos“, – prognozuoja M. Keizeris.

Apie projektą

Šiandien vykstantis pokytis – tai valstybės sprendimas nebereguliuoti elektros energijos kainos. Nuosekliai atsisakant elektros tiekimo monopolijos, iki 2023 m. nebeliks visuomeninio tiekėjo ir bus sukurta laisva, konkurencinga elektros energijos rinka.

Elektros energijos kainą nuo šiol lems konkurencija, todėl gyventojai gaus lankstesnes ir palankesnes sąlygas. Taip pat, kaip rinkdamiesi mobiliojo ryšio, kabelinės televizijos ar bet kurias kitas paslaugas, jie galės įvertinti įvairių tiekėjų pasiūlymus ir sudaryti sutartį su ta įmone, kuri siūlys tinkamiausias sąlygas.

Išsami projekto informacija pateikiama www.pasirinkitetiekeja.lt