Rezervas pasirinkti tiekėją

ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris aiškina, kad gyventojams, kurie laiku nepasirinko elektros tiekėjo, bus taikomas garantinis elektros tiekimas.

„Gali atsitikti taip, kad gyventojai dėl kažkokių priežasčių nesugebėjo ar nespėjo pasirinkti jiems tinkamo elektros tiekėjo. Tad garantinis tiekimas yra kaip užtikrinimas, kad elektros energijos tiekimas nebus nutrauktas. Tokiu atveju, įstatymiškai bus suteikiamas dar pusės metų terminas pasirinkimui atlikti“, – sako M. Keizeris.

„Garantinis tiekimas bus taikomas ir tuo atveju, jei dėl kažkokių priežasčių esamas jūsų tiekėjas nutrauktų veiklą arba jei jūsų netenkina jo teikiamos sąlygos ir nusprendėte patys nutraukti sutartį – būtų vykdomas garantinis tiekimas iki naujo nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo“, – priduria ESO vadovas.

Pasak jo, gyventojai, kurie dar neturi pareigos pasirinkti tiekėjo (pavyzdžiui, į pirmąjį etapą patenkantys gyventojai turės apsispręsti iki 2021 m. sausio 1 d.), nutraukę sutartį su nepriklausomu tiekėju, bus sugrąžinti pas visuomeninį tiekėją, bet be garantinio tiekimo.

„Pavyzdžiui, jei preliminariai patenkate į antrąjį etapą (pasirinkti nepriklausomą tiekėją turite iki 2021 m. pabaigos), bet jau dabar naudojatės ar anksčiau pradėsite naudotis nepriklausomo elektros tiekėjo paslaugomis, nutraukę sutartį tiesiog grįšite prie visuomeninio tiekimo. Tačiau, jei tiekėjo nepasirinkote ar jo atsisakėte jau praėjus nustatytam terminui, jums bus garantinis tiekimas bus taikomas tol, kol surasite tinkamą tiekėją“, – pasakoja pašnekovas.

ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris

Visgi, pasak M. Keizerio, reikia suprasti, kad garantinis tiekimas nėra nuolatinis, todėl elektros kaina bus brangesnė nei pasirinkus nepriklausomą elektros tiekėją.

„Tai garantas, tačiau tuo pačiu ir paskata ieškoti, analizuoti rinką ir surasti geriausią sprendimą. Estija taikė panašų garantinio tiekimo modelį ir tai pasiteisino, nes pasimatė, kad išaugo gyventojų pasirinkimo koeficientas“, – teigia pašnekovas.

Kiek kainuos garantinis tiekimas?

Kaip pasakoja M. Keizeris, garantiniam tiekimui bus taikomas 1,25 koeficientas elektros energijos, kaip produkto dedamajai daliai.

„Garantinio tiekimo kainodaroje yra numatytas 1,25 koeficientas arba kitaip tariant 25 proc. prie elektros, kaip produkto kainos. Paprastai kalbant, elektros kilovatvalandės kainą sudaro infrastruktūros kaštai (perdavimo, skirstymo sistemos, viešąjį interesą atitinkančios paslaugos ir kt.), kuriuos nustato reguliatorius bei produkto kaina – elektros energijos biržos kaina. Tiekėjai elektros energiją, kurią persiunčia gyventojams, perka biržoje. Garantinis tiekimas prie šios biržos kainos prideda 25 proc.“, – aiškina ESO vadovas.

Pasak jo, toks procentas didesnės garantinio tiekimo kainos nebuvo pasirinktas atsitiktinai.

„Vertinant ir analizuojant kitų šalių praktiką, buvo ieškoma balanso tarp didesnės kainos ir gyventojų skatinimo. Pagrindinis noras buvo, kad vartotojai domėtųsi, analizuotų rinką bei ieškotų nepriklausomų tiekėjų, tačiau tuo pačiu tokia kaina nesukeltų neproporcingų finansinių sunkumų“, – teigia M. Keizeris.

ESO generalinio direktoriaus teigimu, svarbiausias garantinio tiekimą tikslas – užtikrinti aktyvų gyventojų įsitraukimą į elektros rinkos liberalizaciją.

„Tai laikas, per kurį vartotojai galės, jei dar nespėjo, ramiai, neskubotai apmąstyti, įvertinti rinkos dalyvių siūlomas sąlygas ir galiausiai priimti geriausią sprendimą“, – sako ESO vadovas.