„Elektros energijos tiekėją per artimiausius trejus metus pasirinkti turės visi nekilnojamojo turto turintys gyventojai. Natūralu, kad įgyvendinant tokio masto projektą kils daugybė klausimų ar neaiškumų. Todėl siekiame užbėgti jiems už akių ir visą informaciją, susijusią su elektros rinkos atvėrimu, paprastai ir aiškiai pateikiame vienoje vietoje“, – sako ESO Paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila.

Svarbiausia – paprastumas

Panaikinus visuomeninio elektros energijos tiekimo monopolį ir atsisakius elektros kainos reguliavimo, ši rinka atsiveria laisvai konkurencijai. Tai, R. Radvilos teigimu, gali skambėti kaip sudėtingas valstybinio masto projektas, tačiau gyventojus apie jį informuoti įpareigotas ESO svarbiausiu edukacinės kampanijos tikslu įvardina aiškumą ir paprastumą.

„Suprantame, kad kiekvienam iš mūsų svarbiausia žinoti, kaip visa tai pakeis kasdienį gyvenimą: ką turėsime daryti, kaip keisis sąlygos. Todėl ir skelbdami informaciją apie laisvos elektros energijos rinkos sukūrimą, pirmiausia galvojame apie žmones – siekiame atsakyti į jų dažniausiai užduodamus klausimus“, – sako ESO atstovas.

Leis suskaičiuoti, į kurį etapą pateksite

Užtikrinti kuo didesnį aiškumą – pagrindinė svetainės www.pasirinkitetiekeja.lt paskirtis. Joje gyventojai ras svarbiausius faktus apie įgyvendinamą pokytį, jo naudas. Lankytojai taip pat bus kviečiami susipažinti su paprastai ir vizualiai pateiktu rinkos atvėrimo įgyvendinimo grafiku – etapais.

„Visi gyventojai gali pasirinkti norimą tiekėją jau dabar. Tačiau visuotinį pokytį organizuosime trimis etapais: gyventojai pagal per metus suvartojamos energijos kiekį bus išskirstyti į tris etapus ir palaipsniui raginami pasirinkti tiekėją. Laiku to nepadariusiems dar pusę metų bus užtikrinamas garantinis tiekimas“, – teigia R. Radvila.

Pasak jo, svetainėje apsilankę gyventojai gaus išsamią informaciją apie proceso etapus bei specialioje skaičiuoklėje galės apskaičiuoti, į kurį etapą pateks bei iki kada turės pasirinkti elektros energijos tiekėją.

„Siekdami užtikrinti, kad rinktis būtų kuo paprasčiau, svetainėje taip pat kviesime susipažinti su elektros energija prekiauti apsisprendusiomis įmonėmis. Tokių kol kas yra keturios, šis skaičius ilgainiui gali keistis“, – sako ESO ekspertas.

Apie projektą

Šiandien vykstantis pokytis – tai valstybės sprendimas nebereguliuoti elektros energijos kainos. Nuosekliai atsisakant visuomeninio elektros tiekimo monopolijos, iki 2023 m. nebeliks visuomeninio tiekėjo ir bus sukurta laisva, konkurencinga elektros energijos rinka.

Elektros energijos kainą lems elektros tiekėjų konkurencija, todėl gyventojai gaus lankstesnes ir palankesnes sąlygas. Taip pat, kaip rinkdamiesi mobiliojo ryšio, kabelinės televizijos ar bet kurias kitas paslaugas, jie galės įvertinti įvairių tiekėjų pasiūlymus ir sudaryti sutartį su ta įmone, kuri siūlys tinkamiausias sąlygas.

Išsami projekto informacija pateikiama www.pasirinkitetiekeja.lt.