Užuot karštligiškai rausęsi šaldytuve, o tada dūsdami lėkę į parduotuvę ar turgų, nes nežinote, ką pagaminti maisto reikalaujančiai šeimai, pabandykite susidaryti visos savaitės patiekalų planą – jeigu jo laikysitės, maisto gamyba taps nuspėjamu ir papildomo streso nekeliančiu procesu, rašo housewifehowtos.com.

Taigi, kaip tą padaryti? Tai tikrai nėra sudėtinga, tačiau pirmiausia detaliau apžvelkime potencialią naudą.

Sutaupysite pinigų. Sudarę visos savaitės mitybos planą, savaitei pasiruoškite ir pirkinių sąrašą.

Jeigu į maisto prekių parduotuvę eisite kartą per savaitę su aiškiu sąrašu, ko ir kiek turite įsigyti, išvengsite daugumos pagundų ir neplanuotų pirkinių. Laikui bėgant, šioje srityje įgysite vis daugiau pasitikėjimo savimi, tad savo šeimos savaitės valgiaraštį galėsite taikyti ir prie tuo metu galiojančių nuolaidų, taip sutaupydami dar daugiau pinigų.

Išvengsite streso. Jeigu jūsų šeima septynias dienas per savaitę kiekvieną dieną valgo po tris patiekalus, tai reiškia, kad vienai savaitei jums reikia 21 idėjos, ką pagaminti savo brangiausiems.

Situacija tampa dar sudėtingesnė, jeigu šeimos nariai išrankūs maistui, nes tai tolygu 21 nedideliam konfliktui. Savaitės valgiaraštis leidžia pasirinkti visiems priimtinus patiekalus.

Sutaupysite laiko. Vos vienas apsilankymas maisto prekių parduotuvėje per savaitę – tik pradžia.

Išmokę sumaniai planuoti visos savaitės valgiaraštį, žinosite, kaip vakarykščius likučius transformuoti į naujus patiekalus, o tai padės sutaupyti daugybę laiko, kurį galėsite skirti malonesniems dalykams.

Maitinsitės sveikiau ir skaniau. Kai atsikratysite spaudimo priiminėti su maistu susijusius sprendimus paskutinę minutę, galėsite daugiau laiko skirti pamąstymui, ar jūsų šeima maitinasi pakankamai kokybiškai.

Ar valgo pakankamai vaisių ir daržovių? O kaip dėl visadalės duonos ir makaronų? Patikėkite, kaskart sudarydami savaitinį valgiaraštį natūraliai pasirūpinsite, kad mylimiausi žmonės maitintųsi ne tik skaniai ir įvairiai, bet ir sveikai.

Nuoseklumo svarba

Planuojant visos savaitės mitybos strategiją, bene didžiausias iššūkis – paprasčiausiai apsispręsti pagaliau imtis planuoti, o tą planą sudarius, nuosekliai jo laikytis. Žinoma, kyla pagundų šią šeimos mitybos strategiją išnaudoti kaip puikią progą išbandyti dešimtis naujų receptų ar gaminimo būdų.

Tik tokia motyvacija, patikėkite, labai greitai išblėsta, nes netruksite susivokti, kiek papildomo darbo apsiėmėte.

Ne mažiau žavi ir perspektyva pasinaudoti savaitės planu kaip galimybe praplėsti šeimos kulinarinius horizontus. Kai tai nutiks, galite vieną akimirką atsitokėti prie šaldytuvo ir spintelių, pilnų ingredientų patiekalams, kurių jūsų mylimiausieji net negalvoja valgyti.

Šių problemų pavyks išvengti, jeigu laikysitės žemiau nurodytų žingsnių.

Kaip sudaryti visos šeimos savaitės mitybos planą?

Užuot pradėję planuoti kiekvieną savaitės valgį, pirmiausia turėtumėte pradėti pasirinkdami vieną dienos valgį, kuriam pirmąją ar pirmąsias dvi savaites ir skirsite didžiausią dėmesį. Ar jūsų šeima visi kartu pusryčiauja? Jeigu taip, vertėtų pradėti nuo visos savaitės pusryčių planavimo.

Svarbiausias jūsų šeimos valgis – pietūs? Tuomet didžiausią dėmesį derėtų skirti būtent jiems, o dėl pusryčių ir vakarienės per daug nesukti galvos, tiesiog pasirūpinti, kad šeimos nariai turėtų ko greitai užkąsti.

Pirmasis žingsnis: sudarykite mėgstamų ir be vargo pavykstančių receptų sąrašą. Dabar tikrai ne tinkamiausias metas bandyti naujus receptus, kritusius į akį naršant internete. Kol kas apsiribokite išbandytais ir mėgstamais patiekalų receptais, pradžiai reikia septynių, kuriuos mėgsta namiškiai.

Labai gera idėja paklausti jų nuomonės. Tokiu būdu šeima jausis prisidėjusi prie valgiaraščio sudarymo ir, patiekdami ką nors, ko jie patys pageidavo, prie stalo rečiau matysite surauktas nosis.

Antrasis žingsnis: sugrupuokite patiekalus pagal baltymus. Net ir patys didžiausi vištienos gerbėjai nenorėtų jos valgyti kiekvieną mielą dieną vakarienei. Jeigu visų jūsų patikimiausių patiekalų pagrindas – būtent vištiena, pakartotinai atsiverskite savo receptų užrašinę ir pasistenkite įnešti įvairovės!

Štai straipsnio autorė savo šeimai pasirinko du patiekalus iš vištienos, du vegetariškus, du žuvies ir vieną jautienos. Tuomet baltymus galima kaitalioti, užtikrinant, kad kuris nors patiekalas nesikartotų dvi dienas iš eilės.

Trečiasis žingsnis: sudarykite savo sąrašus. Nusprendę, kokius patiekalus gaminsite, susirašykite juos vienoje popieriaus lapo pusėje. O kitoje pusėje – reikalingus ingredientus. Nepamirškite nurodyti kainų ir reikiamo kiekio.

Proceso metu stenkitės viską žymėtis kuo paprasčiau, pavyzdžiui, užuot savo sąraše tris kartus nurodę „stiklinė rudųjų ryžių“, pasižymėkite „trys stiklinės rudųjų ryžių“. Štai jau turite savo savaitės valgiaraščio darbinį variantą.

Ketvirtasis žingsnis: išsiaiškinkite, ko jau turite namuose. Atlikite visų virtuvinių spintelių ir lentynų reviziją, apžiūrėkite šaldiklį ir šaldytuvą, įkiškite nosį į sandėliuką ir rūsį.

Užduotis – išsiaiškinti, ko turite namuose, kad nereikėtų be reikalo leisti pinigų. Jeigu kažko stinga arba kokio ingrediento paprasčiausiai neturite, įtraukite į pirkinių sąrašą. Nebijokite keitimų.

Pavyzdžiui, jeigu recepte nurodyta, kad jums reikia pusės kilogramo smulkintos jautienos, tačiau savo šaldiklyje turite pusę kilogramo smulkintos kalakutienos, bandykite išsisukti su turimomis atsargomis.

Penktasis žingsnis: paviešinkite! Pakabinkite savo sudarytą savaitės valgiaraštį tokioje vietoje, kur jį galėtų matyti visa šeima. Kai kitą kartą sulauksite namiškių klausimo, kas pietums ar vakarienei, tereiks parodyti pirštu.

Ir šiuo atveju viskas ne dėl to, kad nereiktų veltui aušinti burnos: kai tik išvys prieš akis iškabintą savaitės valgiaraštį, kurio bus laikomasi, tiesiog dings įprotis klausti akivaizdžių dalykų. Pastebėsite, kad namiškiai pradeda nekantriai laukti penktadieninio kepsnio ar antradieninių keptų ryžių.

Šeštasis žingsnis: tiesiog imkite ir tai padarykite. Apsipirkite pagal sąrašą ir pradėkite laikytis sudarytos savaitinės mitybos programos. Užsirašykite, kas pavyko, o kur kilo problemų.

Galbūt sprendimas kepti kišą pusryčiams darbo dienos rytą ir nebuvo pats sumaniausias, tačiau šeima dievina šeštadienio rytais jūsų ruošiamus prancūziškus skrebučius.

Galbūt kitą kartą tų skrebučių paruošite dvigubai daugiau, o likučius tiesiog užšaldysite, kad galėtumėte pašildyti mažiesiems pakeliui į mokyklą? O kišą juk galima išsikepti savaitgalį, o darbo dienomis tiesiog pasišildyti.

Septintasis žingsnis: kartokite ir kitą savaitę. Pirmoji savaitė planuojant valgius baigta, tad metas pamiršti, kas buvo, ir, pritaikant jau įgytą patirtį, ruoštis kitai savaitei.

Aštuntasis žingsnis: rotuokite savaites. Kai jau turite pasirengę ne vieną patiekalų ir ingredientų sąrašą, galite pradėti juos rotuoti. Vaikai tikrai neprisimins, kad lygiai prieš dvi savaites valgė avižų košę su razinomis ir džiovintomis spanguolėmis, tad kam vargti sukant galvą, kuo čia nustebinus namiškius šį kartą?

Jeigu esate ištobulinę bent poros savaičių valgiaraščius, tuomet esate pasirengę naujam kokybiniam žingsniui – savaitės valgiaraščio planavimui pažengusiems.

Bent vienas naujas receptas per savaitę. Naršant po naujienų portalus akys užkliuvo už įdomios sriubos recepto? Pakeiskite ja vieną iš patikimų savo receptų, o tada kartokite žingsnius nuo pirmojo iki šeštojo. Sveikiname, jums pavyko parengti jau trečią pažengusio planuotojo sąrašą.

Dvigubinkite kiekį. Šią savaitę su solidžia nuolaida galima įsigyti vištos krūtinėlių? Nusipirkite daugiau ir pasigaminkite dvigubai didesnes atsirinktų patiekalų porcijas. Perteklių užsišaldykite. Kai kitą kartą teks rotuoti savaitės valgiaraštį, tereiks atšildyti, pašildyti ir patiekti.

Gaminkite kartą, valgykite – du. Pietų ar vakarienės gamybos procesą pagreitinsite pasigaminę ingredientų, kurių reikės dviem skirtingiems patiekalams. Pavyzdžiui, vienai vakarienei iškepkite vištą, o jos likučius kitą dieną panaudosite vištienos ir makaronų sriubai.

Pasiruoškite didesnį kiekį bolivinės balandos. Vieną vakarą ji puikiai tiks kaip garnyras, o kitą dieną iš jos kartu su pomidorais, agurkais, alyvuogių aliejumi ir raudonojo vyno actu pagaminsite gardžias ir maistingas salotas. Tiesiog puikus būdas sutaupyti laiko.

Apsipirkinėkite pagal sezoną. Pirkdami tai, kuo konkretus metų laikas ar mėnuo dosnus, sutaupysite daug pinigų ir džiaugsitės kokybiškiausiais ir šviežiausiais produktais. Po kelis mėnesius trukusios valgiaraščių rotacijos greičiausiai norėsite pertraukos ir naujų patiekalų.

Ir tai nereiškia, kad valgiaraščio savaitei idėja lieka praeityje – juk į ją įdėta tiek daug darbo. Jokiais būdais jos neužmirškite. Puiki mintis – valgiaraščius pritaikyti konkrečiam sezonui. Keturi tokie kartai iš eilės – ir esate suplanavę, ką valgysite visus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)