Geresniu šeimininku galite tapti tada, kai iš anksto žinote, ko vengti, – rašoma portale thekitchn.com. Yra dešimt dalykų, dėl kurių turite būti atidesni.

1. Prieš pradėdami gaminti ne iki galo perskaitote receptą.

Kai skubate gaminti ar manote žinąs, kas bus toliau, kartais skaitote receptą jau gamindamas: žingsnis po žingsnio, skaitote ir darote, kas parašyta.

Problema ta, kad kai kurie receptai surašyti ne pagal veiksmų eilę arba tam tikrus produktus reikia pasiruošti iš anksčiau. Nieko nėra blogiau nei po pusės gamybos laiko suprasti, kad praleidote svarbius žingsnius.

Patarimas: prieš pradėdami gaminti visada nuosekliai išstudijuokite receptą ir iki galo pasiruoškite gamybos procesui.

2. Naudojate netinkamo dydžio pjaustymo lentelę.

Žinoma, tos mažos pjaustymo lentelės atrodo mielai, bet tinka tik kelioms uogoms ar citrinai papjaustyti. Jeigu mėsos gabalas ir tiksliai telpa ant lentelės, tai jo pjaustymas jau bus nepatogus. Ir net nesaugus.

Patarimas: pasilikite veikimui apsčiai vietos. Įsitikinkite, kad pasirinkote pakankamo dydžio lentelę ir ant jos tilps ne tik pats produktas, bet ir nupjautos jo dalys.

3. Naudojate netinkamą peilį.

Prieš pasirinkdami peilį pagalvokite, kam jį naudosite. Pjaustysite kažką nedidelio – pavyzdžiui, česnaką? O gal ruošite ką didesnio – tarkime, visą viščiuką? Jums gali labai patikti dirbti su nedideliu virtuviniu peiliu, tačiau jis netinkamas nei didelėms daržovėms, nei mėsai.

Patarimas: visada rinkitės tinkamo dydžio peilį. Pagrindiniu peiliu laikykite daugiafunkcį peilį tinkamą daugeliui paskirčių. Tačiau rinkitės mažesnį, kai reikia supjaustyti nedidelius produktus, ašresnį, kai reikia išpjauti konkrečius objektus ar duonos, kai pjaustote kepinius.

4. Gaminate netvarkingoje erdvėje.

Gaminant netvarkingoje virtuvėje darbas ne tik bus mažiau efektyvus ir neorganizuotas, bet ir smarkiai padidinsite užsikrėtimo maisto bakterijomis ar apsinuodijimo riziką.

Patarimas: visada palaikykite gaminimo erdvę švarią. Geriausia šį įproti įsidiegti kuo anksčiau. Tvarkingumas leidžia dirbti labiau organizuotai, ilgainiui taip gaminant ir sutaupysite laiko. Dar vienas geras įprotis – laikyti greta dubenį, į kurį mestumėte visas gaminimo atliekas, o vėliau išmestumėte turinį į šiukšles.

5. Dedate produktus į vėsią keptuvę.

Daugeliu atveju geriausia pirma pakaitinti keptuvę, tik tada pilti į ją aliejų ar dėti produktus. Maistas niekada neturėtų liesti vėsios keptuvės.

Tuomet užuot gražiai apskrudę, produktai prisigeria riebalų ir dažniausiai pridega prie keptuvės paviršiaus.

Patarimas: prieš pildami aliejų įsitikinkite, kad keptuvė pakankamai įkaitusi. O tada, prieš dėdami produktus, būkite tikri, kad pakankamai įkaitęs ir aliejus. Tai padės maistui neprikepti.

6. Gaminate mėsą tiesiai ištraukę ją iš šaldytuvo.

Nesvarbu, ar ruošiate jautieną, vištieną, ar kiaulieną, mėsa niekada neturėtų patekti į keptuvę ar grilį tiesiai iš šaldytuvo.

Rezultatas, kurį pasieksite, bus gerai apvirtas mėsos gabalas – deja, pusiau žalias viduje.

Patarimas: išimkite mėsą ar žuvį iš šaldytuvo ir leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 15–20 minučių.

7. Gamindami nenaudojate prieskonių.

Pamiršę pagardinti maistą turėsite prėską, beskonį, tiesiog pilką patiekalą. Tai didžiulė meškos paslauga sau ir patiekalui – gal būtų pakakę įberti druskos, pipirų ir česnakų ar prieskoninių žolelių.

Patarimas: prieskoniai padeda išryškinti natūralius patiekalo ingredientų skonius ir surišti juos į visumą. Geriau prieskonius panaudoti kiek anksčiau nei pačioje pabaigoje.

8. Pergrūdate keptuvę.

Kai į keptuvę pridedate per daug produktų, ne tik nukrenta temperatūra, bet ir skysčio nuo kepamų produktų susidaro tiek, kad patiekalas ima veikiau jau troškintis nei kepti. Be to, ne visos vietos vienodai lygiai apkepa.

Patarimas: pasirinkite tinkamo dydžio keptuvę. Kai kepate mėsą, įsitikinkite, kad gabaliukai (ar kotletai, ar dalys) nesiliečia tarpusavyje. Tarp visų kepamų objektų turi likti pakankamai erdvės.

9. Gamindami neragaujate maisto.

Gaminti neragaujant tai kaip parašyti knygą ir jos neredaguoti. Lauksite ir ragausite vakarienę tik kai ji bus ant stalo? Rizikuosite nesubalansuotais prieskoniais ir kitais liapsusais.

Patarimas: ragaukite ruošdami maistą. Darykite tai keliuose gaminimo etapuose ir, jei reikia, pridėkite prieskonių.

10. Nepaliekate mėsos ramybėje jai iškepus.

Esate alkanas, norite valgyti... Kimbate į mėsą, vos ištraukę ją iš keptuvės ar orkaitės! Tai – rimta klaida. Pjaunant mėsą iš karto po kepimo, visos sultys nubėgs į lėkštę ar ant pjaustymo lentelės. Mėsa turi būti „pailsėti“, tik po to galite pjauti.

Patarimas: nesvarbu, ar mėsą išimate iš keptuvės, ar ištraukiate iš orkaitės, o gal – nuo grilio, palikite ją bent penkioms minutėms pabūti kambario temperatūroje. Jei kepate visą viščiuką – iki 20 minučių. Taip sultys spės pasiskirstyti po visą mėsą.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)