O mes, „The Kitchn“ ekspertai, norime jums padėti, todėl į vieną vietą surinkome tiek daug paprastų, tačiau genialių būdų, kaip palengvinti savo nesibaigiančią kovą su buitimi – nuo lengvo būdo išvalyti besikemšančią virtuvės kriauklę iki dulkių siurblio inovacijos, leisiančios pasiekti net atokiausius kampelius.

Taigi, metas pradėti metų švaros misiją!

Orkaitės valymui – indaplovės tabletė

Pasirodo, paprasčiausia indaplovės tabletė tinkama ne tik indams plauti. Ji kuo puikiausiai tinka ir kaip priemonė orkaitei valyti. Ir netgi klozetams. Išbandykite ir tikrai nepasigailėsite.

Actas užkalkėjusioms čiaupų ir dušo galvutėms

Jeigu bute ar name teko nelaimė turėti kietą vandenį, bėgant laikui, užkalkėja ir pradeda kimštis tiek čiaupų, tiek dušo galvutės. Jums padės paprasčiausias actas. Tereikia juo kaip reikiant suvilgyti čiaupo bei dušo galvutes ir paleisti karštą vandenį. Kalkių problemos kaip nebūta.

Indų ploviklis – besikemšančiam kriauklei

Pastebėjote, kad vanduo kriauklėje nenoriai bėga į nuotėkų angą? Puikus patarimas – įpilkite ten šiek tiek indų ploviklio ir paleiskite karšto vandens srovę. Pagrindinė indų ploviklio užduotis – tirpdyti riebalus. Įprastai tai riebalai ant jūsų indų ir įrankių, tačiau lygiai taip pat jie kaupiasi ir vamzdžiuose, kur juos taip pat reikia tirpdyti.

Ketaus puodams – orkaičių valiklis

Kaip teigia „Reddit“ bendruomenės nariai, o ekspertai iš „The Kitchn“ tai patvirtina, orkaičių valiklis puikiai tinka pašalinti riebalus ir pridegusį maistą nuo ketaus puodo emalės, nepažeisdamas nei jo spalvos, nei savybių.

Garintuvas – ne tik drabužiams lyginti

Nors pirminis garintuvo tikslas yra išlyginti jūsų drabužius, šis buities prietaisas taip pat gali pasitarnauti valant nešvarius viryklės paviršius, nučiupinėtas spintelių dureles ir daug kitų dalykų.

Nupjaukite vieną kempinėlės kampą

Turite kempinėlę, skirtą plauti indams? Ir kitą identišką, skirtą valyti kitus paviršius? Nesumaišyti, kuri yra kuri, padės labai paprastas sprendimas. Tereikia nupjauti kempinėlės, su kuria atliekami bjauriausi valymo darbai, kamputį. Visi nesusipratimai liks praeityje.

Vatos kamuoliukas – geram šiukšliadėžės kvapui

Šiukšlės dvokia. Toks jau tas gyvenimas, bet yra būdas, kaip tą smarvę sumažinti. Tereikia vatos kamuoliuko, į jį įlašinti kelias lašus eterinio aliejaus ir įmesti tiesiai į šiukšlių dėžę. Štai jums paprastas ir pigus būdas bent šiek tiek sumažinti šiukšlių skleidžiamą smarvę.

Išbandykite skalbinių krepšio ar dėžės metodą

Jeigu namuose turite daug daiktų, o jie neturi savo veiklos ir yra pasklidę visur, skalbinių krepšys gali būti protingas sprendimas viską susidėti į vieną vietą. Jeigu skubate, pavyzdžiui, pakeliui netikėti svečiai, tiesiog paslėpkite tą skalbinių krepšį ar dėžę toliau nuo pašalinių akių. Turėdami laiko, daiktus iš krepšio ar dėžės išdėliosite ten, kur jų vieta.

Triukas su laikmačiu

Šis triukas padėjo išmokti geriau organizuoti savo dienotvarkę vienam iš mūsų redaktorių. Idėja labai paprasta: nustatykite laikmatį ir dirbkite tol, kol jis nuskambės. Pavyzdžiui, indams suplauti skirkite tam tikrą laiką ir pasistenkite darbą atlikti greičiau. Laikmatis paprasčiausiai padės mobilizuoti jėgas atliekant vieną ar kitą nemalonų darbą.

Nerūdijančio plieno plautuvei blizginti – miltai

Jeigu virtuvėje turite nerūdijančio plieno plautuvę, turime jums tiesiog genialų patarimą – ją kuo puikiausiai išblizginsite pasitelkę paprasčiausius miltus. Išplaukite ir išsausinkite plautuvę, tuomet visą jos plotą pabarstykite paprasčiausiais miltais ir imkitės poliravimo šluoste. Neabejotinai nustebsite, koks blizgus taps metalas vos kelis kartus patrynus šluoste.

Purškiamas aliejus – ne tik kepimui

Norite išgirsti greičiausiai labiausiai neįtikėtiną patarimą, kaip išvalyti savo vonios kambarį? Pasitelkite purškiamą aliejų. Jis ne tik padės nuvalyti muilo apnašas nuo vonios ar dušo padėklo, bet ir privers blizgėti čiaupus, kuo puikiausiai nuvalys stiklo paviršius ir netgi pasirūpins, kad daugiau nebegirgždėtų vonios durys.

Virtuvėje būtinai turėkite kreidos

Lažinamės, kad to nežinojote: kreida labai gerai sugeria drėgmę, o tai reiškia, kad ji tiesiog idealus sprendimas kovojant su dėmėmis. Pirmiausiai nuo ištepto audinio popieriniu rankšluosčiu sugerkite maisto ar riebalų perteklių, o tada dėmės plotą padenkite kreida. Prieš skalbdami išteptą rūbą, dėmę dar patrinkite dėmių valikliu. Toliau savo darbą atliks skalbimo priemonės ir karštas vanduo.

Indų šepetys – duše

Idealiai švaraus dušo paslaptis? Reguliarus valymas. O kaip tą užtikrinti be skausmo ir didesnių pastangų? Visada dušo lentynėlėje laikyti muiluotą indų šepetį.

Indaplovėje džiovinkite rankomis plautus indus

Jeigu virtuvėje nėra daug vietos, o turite indaplovę, tikrai galite apsieiti be indų džiovyklės. Kuo puikiausiai jos funkciją rankomis plautiems indams atliks indaplovės grotelės.

Tinkliniai vaisių maišeliai – švaresnei virtuvei

Juk kuo puikiausiai žinote tuos tinklinius maišelius, kuriuose perkate apelsinus ar avokadus? Jokiais būdais jų neišmeskite. Pasinaudokite mūsų patarimu: į tokį maišelį įdėkite seną kempinę, sutvirtinkite galus. Štai ir turite savadarbę kempinėlę indams šveisti.

Tinklinis skalbimo maišelis... jūsų indaplovėje

Kai kitą kartą jungsite savo indaplovę, surinkite visus smulkus daiktelius – vandens buteliukų kamštelius, mažų indelių dangtelius ir kitką – ir sudėkite į tinklinį skalbinių maišelį. Maišelis neleis šioms smulkmenoms pasimesti, tačiau netrukdys karštam vandeniui ir indaplovės tabletėms atlikti savo darbą.

Indelis su actu – indaplovėje

Dar kartą apie kietą vandenį – dėl jo ne tik kalkėja čiaupų ir dušo galvutės, bet ir nešvariai atrodo ką iš indaplovės ištraukti indai. Patarimas: kai nuspręsite įjungti indaplovę, prieš tai į ją įdėkite dubenėlį ir į jį įpilkite šiek tiek acto. Actas suminkštins vandenį ir indai blizgės švara.

Ketaus puodų valymui – kepimo soda ir karštas vanduo

Šis emaliuotų maisto ruošimo indų valymo metodas labai paprastas ir labai veiksmingas: tereikia užvirinti vandenį, įdėti jį kepimo sodos ir viską gerai išmaišyti. Po kelių minučių mediniu šaukštu teliks nugremžti prikepusio maisto likučius.

Sidabro gaminių valymui – aliuminio folija

Štai ko jums prireiks: stiklinės kepimo formos, išklotos kepimo folija, sodos ir verdančio vandens. Akimirksniu prasidedanti mokslo projekto verta reakcija iš karto nuvalo sidabrą, nors itin nešvarius dirbinius ir teks palaikyti tokiame tirpale kiek ilgiau.

Visiems laikams atsikratykite įkyrių kavos dėmių

Ar jūsų puodeliai pažymėti įkyrių rudų dėmių, kurių, atrodo, atsikratyti jau niekad nepavyks? Išbandykite kepimo sodą. Pabarstykite soda nešvarų puodelį, įpilkite šiek tiek vandens (tiek, kad iš sodos ir vandens susidarytų košelė) ir patrinkite. Švelnūs sodos grūdeliai padeda vos per kelias minutes atsikratyti dėmių. Tada belieka nuplauti.

Prieš nemalonius plautuvė kvapus – soda ir citrinos sultys

Kai susimąstai, kiek visokiausios bjaurasties patenka į plautuvės nuotėkų anglą, nieko keisto, kad galiausiai iš ten pradeda sklisti nemalonūs kvapai. Tikrai yra gana paprastas būdas tam užkirsti kelią: reikia atsukti kuo įmanoma karštesnį vandenį ir lėtai į nuotėkų angą įpilti pusę stiklinės sodos, o tada maždaug tiek pat citrinos sulčių. Tereikia sulaukti stebuklingos cheminės reakcijos.

Plautuvės atliekų šalinimo įrenginio valymui – citrinos ledo kubeliai

Jeigu iš plautuvės, kurioje įrengtas ir maisto atliekų šalinimo įrenginys, dvokia, rekomenduojama pasigaminti ledo kubelių su actu ir citrinos gabalėliais. Įmeskite vieną ar du tokius kubelius ir įjunkite smulkinimo mechanizmą. Akimirksniu pasklis malonus kvapas. Tik nesupainiokite šių ledukų su kokteiliams skirtaisiais.

Rūdijančiai ketaus keptuvei valyti – žalia bulvė

Šis triukas labai puikiai tinka valyti ir kitus rūdijančius objektus. Štai kaip tai veikia: perpjaukite žalią bulvę pusiau, pjūvio vietą pamerkite į muilą ar kepimo sodą ir patrinkite rūdijančią vietą. Rūdžių vietą bulve trinkite tol, kol jos pasišalins (prireikus bulvės pjūvio vietą atnaujinkite).

Citrinos – mikrobangų krosnelei valyti

Štai ką reikia daryti: į matavimui skirtą indą įpilkite pusę stiklinės vandens. Per pusę perpjaukite citriną, į vandenį išspauskite jos sultis. Išspaustą citriną meskite į tą patį indą. Indą įdėkite į mikrobangų krosnelę ir įjunkite ją trims minutėms pasirinkę didelę kaitrą – kol skystis ims virti.

Palikite penkioms minutėms, neatidarykite mikrobangų krosnelės, tegul garai padeda atšusti maisto likučiams. Po penkių minučių viską labai lengvai išvalysite, iš mikrobangų krosnelės bus dingę visi nemalonūs kvapai.

Orkaitės grotelės plaukite vonioje

Plauti orkaitės groteles plautuvėje, ypač jeigu ji nėra didelė, tikra beprotybė. Siūlome šį darbą atlikti vonioje. Tereikia groteles ten užmerkti ir po kurio laiko labai lengvai jas nuvalysite.

Šukėms rinkti – riekė duonos

Tokių nemalonių staigmenų kartais nutinka: pernelyg entuziastingai mostagavote rankomis, ir vyno taurė virto šukėmis. Didesnes šukes be vargo surinksite patys, tačiau ką daryti su smulkiausiomis (ir pavojingiausiomis)? Tereikia riekės duonos. Švelniai prispauskite duoną prie stiklo dalelių – jos paprasčiausiai susmigs į duonos minkštimą.

Guminės valymui skirtos pirštinės – augintinių plaukams surinkti

Valymo darbams naudojamos guminės pirštinės ne tik veiksmingai apsaugo jautrią rankų odą nuo buitinės chemijos pavojų, bet ir pagelbės kitais atvejais. Pavyzdžiui, surenkant augintinių plaukus. Ir kas galėjo pagalvoti?

Vaškinis popierius – spintelių ir lentynų švarai

Jeigu tarp virtuvės spintelių ir lubų yra tarpas, spintelių viršų gali iškloti vaškiniu popieriumi. Šis popierius – tikras dulkių ir purvo magnetas. Rekomenduojama tą popierių keisti porą kartų per metus. Be jokios abejonės tai lengviausias būdas palaikyti tokių paviršių švarą. Taip pat tinka ir laikraščiai.

Česnaku dvokia rankos? Ieškokite nerūdijančio plieno.

Pjaustyti česnakus tikrai ne pats kvapniausias darbas. Ir nors tikrai yra žmonių, kuriems česnaku dvokiančios rankos patinka, kai kuriuos tai kaip reikiant erzina. Yra daugybė patarimų, kaip to išvengti arba laiku česnako kvapą panaikinti, tačiau pats paprasčiausias ir lengviausias – tiesiog patrinti rankas į nerūdijančio plieno plautuvę. Arba bet kokį objektą, pagamintą iš nerūdijančio plieno.

Švarus trintuvas vos per 30 sekundžių

Pusę trintuvo talpos pripildykite šilto vandens, įlašinkite kelis lašelius indų ploviklio ir įjunkite. Jis išsivalys pats. Jeigu jūsų trintuvas atrodo tikrai prastai, į vandenį galite įlašinti kelis lašus acto ar įspausti citrinos sulčių.

Pabraižytiems indams atnaujinti – vynakmenio pasta

Gausiai ištepkite subraižytus indus vynakmenio pasta, patrinkite ir jie netrukus atrodys kaip nauji. Tereikia kelių lašų vandens ir kantrybės masažuojant drėgna šluoste. Palikite indą kelioms minutėms ir tada nuplaukite šiltu vandeniu su indų plovikliu. Atrodys kaip naujas.

Indaplovėje galima valyti praktiškai viską

Jau sužinojote, kad indaplovės groteles galite naudoti rankomis plautiems indams, bet ar susimąstėte, kad indaplovėje galima valyti daugybę kitų dalykų, o ne tik indus? Pavyzdžiui, šlepetes per pirštą, plaukų šepečius, kempines, plastikinius žaislus. Taip, visus šiuos dalykus galite valyti būtent indaplovėje.

Antistatinės servetėlės – ne tik skalbiniams

Prisvilo puodas? Verta pasižvalgyti namų skalbimo erdvėje. Antistatinės minkštikliu impregnuotos servetėlės labai naudingos – labiausiai tuo, jog į pridegusį puodą įkloję tokią servetėlę galėsite greičiau išspręsti pridegusio maisto problemą. Štai dar kelios idėjos: jau išdžiūvusias galite naudoti sugerti išsipylusius skysčius ar kloti į šiukšlių dėžę.

Savadarbis antgalis dulkių siurbliui iš plastiko gertuvės

Neretai perkant dulkių gauname nemažai skirtingų antgalių. Tikimybė, kad net ir smulkiausias antgalis nepadės pasiekti atokiausių kampų, daugiau nei didelė. Štai kaip šį klausimą išspręsti – tereikia ant dulkių siurblių žarnos užmauti plastikinės gertuvės viršutinę dalį. Dabar galėsite pasiekti net ir tas vietas, apie kurias net nežinojote.

Šluostę – į mikrobangų krosnelę

Pravartu šluostę prieš kimbant į valymo darbus pašildyti mikrobangų krosnelėje. Svarbu ją prieš tai sudrėkinti ir išsiaiškinti, per kiek laiko ji taps karšta, bet dar nedegins. Kai tik šluostė pradės garuoti, ji taps idealia pagalbininke virtuvėje įveikiant net sudėtingiausius valymo iššūkius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)