Tai labai svarbu ypač šiuo sudėtingu metu, kai visas pasaulis gyvena naujojo koronaviruso aktualijomis, ir rekomenduojama parduotuvėse lankytis kuo įmanoma rečiau. Viliamės, kad šie paprasti, tačiau genialūs patarimai padės veiksmingiau valdyti maisto produktų atsargas.

Naudokite daugkartinius indelius

Nemažai maisto produktų ilgiau išlieka švieži, kai laikomi ne originalioje pakuotėje. Dėl šios labai pravartu turėti įvairių dydžio plastikinių ar stiklinių maisto indelių (jų pasirinkimas itin platus – tiek stiliaus, tiek kainų prasme).

Būtent juose ir galima ilgiau laikyti pačius įvairiausius maisto produktus – nuo kruopų ir miltų iki džiovintų vaisių ir daržovių, prieskonių ir kitų bakalėjos gėrybių.

Šaldykite sezonines gėrybes

Žinoma, vaisiai ir daržovės patys sveikiausi, naudingiausi ir gardžiausi ką tik iš daržo ar sodo. Būtent tas metas palankiausias vaisius ir daržoves užsišaldyti, kad šaltesniais mėnesiais nereiktų leisti pinigų brangioms gėrybėms iš užsienio. Be to, savo ar tėvų daržo dovanos pačios skaniausios.

Šaldykite likučius

Užuot išmetę svogūnų, morkų ar salierų galiukus, meskite juos į šaldymui skirtą maišelį ir užsišaldykite. Tam taip pat labai tinka grybai, česnakai ir prieskoninių žolelių stiebeliai. Kai maišelis prisipildo gėrybių, viską užsišaldykite – jo turinys labai pravers verdant sultinį.

Šaldykite naminį sultinį

Visada po ranka turėti kubelį naminio sultinio – puikus laiką ir pinigus taupantis sprendimas. Jeigu naminį sultinį užsišaldysite vienoje talpose, negalėsite prireikus panaudoti, tarkim, kelis jo šaukštus.

Rekomenduojama sultinį susišaldyti ledukams skirtose formelėse ar maišeliuose. Taip pasirūpinsite, kad net kurią akimirką po ranka turėsite naminio sultinio troškiniui, sriubai ar padažui.

Pirkite džiovintų pupelių

Kainos prasme džiovintos pupelės pigesnės, didesnį kiekį be vargo galima laikyti atsargų lentynose ir nesukti galvos, nes jų galiojimas žymiai ilgesnis nei konservuotų. Įsigiję didesnį kiekį, ne tik sutaupysite, bet ir visada po ranka turėsite puikų baltymų šaltinį.

Išbandykite vaisių ir daržovių šviežumą ilgiau išsaugojančius lapelius

Šie lapeliai skirti kartu su vaisiais ir daržovėmis laikyti šaldytuve, jie padeda ilgiau užtikrinti jų šviežumą. Dauguma šią naujovę išbandžiusiųjų patvirtina, kad ji tikrai prailgina šviežių atsargų gyvavimo trukmę. Pastaba: įprastai jie kainuoja nepigiai, tad turite apsispręsti, ar norite į juos investuoti.

Sviestą laikykite ne šaldytuve

Nors dauguma žmonių įpratę sviestą laikyti šaldytuve, tai tikra nėra pats logiškiausias sprendimas. Kambario temperatūros sviestas lengviau tepasi, o tai reiškia, kad sumuštiniams jo sunaudosite mažiau (ir sutaupysite). Svarbiausia kambario temperatūroje laikomą sviestą vertėtų suvartoti per kelias dienas.

Kas ten rūsyje?

Rūsys – viena iš namų vietų, kur temperatūra išlieka stabiliausia visus metus. Pati tamsiausia ir vėsiausia rūsio vieta geriausiai tinka šakninėms daržovėms. Geriausia jas laikyti drobiniuose maišeliuose, kad kvėpuotų.

Atidarytas atsargų pakuotes laikykite indeliuose

Tvarką virtuvės spintelėse ir lentynose palaikyti padės įvairūs maišeliai ir indeliai, jie pasirūpins, kad niekas neišsipiltų, o atidarytos tokių produktų kaip miltai, cukrus ar arbata pakuotės netaptų maistinių kandžių ar kitų kenkėju grobiu.

Susitvarkykite

Jeigu nerandate norimo ingrediento, greičiausiai išleisite pinigų produktui, kurį ir taip turite. Todėl labai svarbu tvarkingai organizuoti turimas atsargas, vienodos ar panašios paskirties daiktus laikykite šalia. Pavyzdžiui, medų ir arbatą laikykite toje pačioje spintelėje, visus kepimui reikalingus ingredientus taip pat tame pačiame krepšelyje.

Neišmeskite panaudotų stiklainių

Laikyti maisto produktus stiklainiuose – ne tik sumanu, bet ir finansiškai naudinga. Panaudokite senus stiklainius, kuriuose kadaise buvo pomidorų padažas, marinuoti agurkėliai, džemas ar kitas maistas. Dažniausiai jų stiklas skaidrus, tad aiškiai matysime, kas viduje. Be to, tokioje taroje laikyti atsargas saugu.

Šaldykite nesuvalgytą maistą

Išsivirėte gardaus troškinio, bet porą kartą pavalgius ir į tą pusę žiūrėti nesinori? Jokias būdais neišmeskite likučių. Juos vertėtų užsišaldyti ir iš šaldiklio išsitraukti, kai tikrai tingėsis ką nors gaminti.

Šaldykite patiekalų paruoštukus

Tikrai menkas malonumas kiekvieną dieną vargti prie puodų ar leisti pinigus maisto užsakymams. Viso to galima išvengti pasigaminus ir užsišaldžius mėgstamo maisto paruoštukų, pavyzdžiui, lazanijos, vištienos troškinio ar koldūnų, praalkę labai greitai pasigaminsite puikią vakarienę. Toks mitybos planas atsieis žymiai pigiau nei užsisakyti maisto į namus ar valgyti restorane.

Aliejų laikykite nedidelėje talpoje

Užuot aliejų laikę didelėje talpoje, kurioje jo įsigijote, įsipilkite į mažesnį buteliuką, kurį vis galėsite papildyti. Didesnius aliejaus butelius laikykite tamsioje vėsioje vietoje toliau nuo virtuvės karščio, tuomet aliejus ilgiau bus tinkamas naudoti.

Pilno grūdo miltų vieta – šaldytuve

Pilno grūdo miltuose yra grūdų gemalų, o jie šilumoje greitai tampa netinkami. Tokius miltus ilgiau išlaikysite puikios kokybės, jeigu laikysite ne virtuvinėje spintelėje, o šaldytuve.

Saugokite prieskonius nuo tiesioginių saulės spindulių ir karščio

Karštis ir tiesioginiai saulės spinduliai – didžiausi prieskonių priešai, atimantys tikruosius skonius. Jeigu turite specialią lentynėlę prieskoniams, ji turėtų stovėti tamsesnėje ir vėsesnėje vietoje. Net ir šaldytuvas yra geresnė alternatyva už saulės apšviestą stalviršį prie viryklės.

Lapines daržoves išgelbės popieriniai rankšluosčiai

Išlaikyti lapines daržoves šviežias ilgiau nei kelias dienas praktiškai neįmanoma, kai prasideda vytimo ar puvimo procesai, likusių daržovių išgelbėti jau nebepavyks. Ekspertai sako, kad gali padėti popieriniai rankšluosčiai, į kuriuos reikėtų susukti žalėsius, jie sugeria perteklinę drėgmę.

Bulvėms į kompaniją – obuolys

Obuoliai išskiria cheminių medžiagų, padedančių bulvėms ilgiau išlikti šviežioms ir nepradėti dygti. Norite tikėkite, norite – ne, bet obuolys bulvių šviežumą gali prailginti kone dvigubai.

Izoliuokite bananus

Nokstančių bananų išskiriamos dujos skatina netoliese esančius vaisius nokti sparčiau. Taigi, tuos geltonuosius nenaudėlius vertėtų laikyti atskirai, kad nepadarytų meškos paslaugos.

Kokius vaisius laikyti šaldytuve, o kokius – kad ir ant virtuvinio stalo

Vieniems vaisiams geriau šaldytuve, o štai kiti geriausiai jaučiasi kambario temperatūroje. Žinodami, kas kam patinka, mažiau vaisių išmesite. Citrinos, pomidorai ir avokadai nemėgsta šalčio, o štai agurkai, paprikos ir morkos geriausiai jaučiasi šaldytuve. Yra ir tokių, kuriems nėra didelio skirtumo, tai, pavyzdžiui, obuoliai ir kriaušės.

Neskubėkite išlupti avokado kauliuko

Vos tik perpjausite avokadą, prasidės oksidacija, jis greitai paruduos, taip prarasdamas prekinę išvaizdą. Neskubėkite iš perpjauto avokado išlupti kauliuką, taip jis ilgiau atrodys patrauklesnis.

Šokoladas mėgsta vėsą

Daugumą šokoladų sudaro daug riebalų, pastarieji gana greitai genda, įgauna nepageidaujamų kvapų. Jeigu tinkamai supakavę šokoladą jį laikysite šaldytuve, nuostabiu skoniu džiaugsitės ilgiau.

Riešutus galima laikyti šaldiklyje

Riešutuose taip pat daug riebalų, atsidūrę tiesioginių saulės spindulių atokaitoje jie vos per kelias dienas gali tapti nebetinkami. Apkartusius riešutus teks išmesti, o tai labai apmaudu, nes dauguma rūšių gana brangūs. Jeigu už gerą kainą įsigijote daugiau riešutų, juos kuo puikiausiai galite laikyti šaldiklyje, kur jie išliks puikios būklės net kelis mėnesius.

Nenuvertinkite etikečių svarbos

Jeigu norite, kad virtuvėje būtų tvarka, o maisto atsargos džiugintų, o ne liūdintų, labai svarbu atsargas tinkamai pažymėti etiketėmis. Kartą atlikite didelį darbą pažymėdami visus indelius, dėžutes ir stiklainius, ir daugiau niekada neteks blaškytis ieškant, ko nepametėte, nes viską pamatysime iš pirmo žvilgsnio.

Investuokite į konservavimo įrangą

Kaupti atsargas pasitelkus aukštos kokybės konservavimo sprendimus – ne tik puikus būdas išsaugoti sodo ir daržo gėrybes, bet ir sutaupyti pinigų. Nuo šiol mėgstamą džemą, uogienę, agurkėlius bei įvairiausius daržovių pagardus galėsite pasigaminti patys. Be to, stiklainėlis naminio pomidorų padažo ar uogienės gali tapti tikrai praktiška ir gardžia dovana.

Saliero gaivos paslaptys – aliuminio folija

Net ir apvytęs salieras kuo puikiausiai tiks sultiniui ar sriubai, tad nevertėtų skubėti jo mesti lauk. Bet, jeigu saliero norisi užkandžiui ar salotoms, tuomet jo traškumas ir gaiva atlieka kone esminį vaidmenį. Norėdami išsaugoti saliero stiebų traškumą, prieš dėdami į šaldytuvą, įvyniokite juos į foliją.

Įsigykite duoninę

Kažkodėl duoninės tapo savotiška atgyvena, ir dauguma žmonių duoną laiko šaldytuve. Tik šaldytuvas tikrai nėra tinkama vieta duonai laikyti, dėl šalčio ji ten greičiau džiūsta. Idealiausia vieta duonai laikyti – tamsi vėsi vieta, pavyzdžiui, duoninė.

Naudokite etileno dujų sugėriklį

Įvairūs etileno dujų sugėrikliai skirti laikyti šaldytuvo vaisių ir daržovių skyriuje, nes padeda jiems ilgiau išlikti šviežiems. Sugėriklis absorbuoja etileno dujas, kurias išskiria nokdami vaisiai ir daržovės, taip stabdydamas nokimo procesą.

Be šaldymo maišelių – nė iš vietos

Šaldymo maišelių turėtų būti kiekvienuose namuose, juose labai lengva šaldyti tiek likučius nuo vakarienės, tiek vaisius ir daržoves. Šaldymo maišeliuose galima šaldyti praktiškai viską – nuo sriubos iki riešutų.

Leiskite sūriui kvėpuoti

Netinkamai laikomas sūris perdžius ir paprasčiausiai taps nebeskanus. Geriausias būdas jam laikyti – jokiais būdais ne plastike, o suvyniojus į kepimo popierių, kuris ne tik leis sūriui kvėpuoti, bet išlaikys jo konsistenciją ir skonio savybes.

Maisto laikymo maišeliams – antras gyvenimas

Maistui laikyti skirtus maišelius galima naudoti patiems įvairiausiems dalykams. Tereikia juos išplauti ir išdžiovinti. Patarimas: pakartotinai nenaudokite maišelių, kuriuose buvo laikoma neapdorota žalia mėsa.

Rinkitės vietą taupančias dėžutes

Užuot kaupę daugybę skirtingų maisto dėžučių, rinkitės tokias, kurios integruojasi tarpusavyje ir, pavyzdžiui, sudėtos viena ant kitos taupo vietą.

Įsigykite vakuumavimo aparatą

Vakuumavimo aparatas – vienkartinė investicija, kuri gana greitai atsipirks. Jeigu neretai perkate didesnius gabalus šviežios mėsos, vakuumavimo aparatas padės maistą padalinti porcijomis ir užtikrinti saugų jo laikymą.

Užsišaldykite sviesto

Sutaupykite pinigų per išpardavimą pigiau įsigiję kelis pakelius sviesto ir užsišaldę šaldiklyje. Užšaldžius sviestą, nei jo skonis, nei tekstūra nepasikeis. Taip sviestą saugu šaldiklyje laikyti kelis mėnesius.

Išnaudokite neišnaudotas erdves

Išnaudoję visas dar nepanaudotas virtuvės erdves, namuose galėsite laikyti daugiau maisto atsargų ir sutaupyti. Pakabinkite lentynų ar spintelių ant tuščių sienų. Jeigu jos atviros, rinkitės prie interjero derančias maistui laikyti skirtas dėžutes ar indelius.

Šaldykite dešreles ir dešrainių bandeles

Vyko dešrainių vakarėlis, tačiau nepanaudojote visų dešrelių ir bandelių? Be problemų galite užsišaldyti geresniems laikams. Šie produktai šaldiklyje kuo puikiausiai išsilaikys kelis mėnesius – iki kitos dešrainių fiestos.

Rudojo cukraus ir zefyro draugystė

Kai rudasis cukrus išdžiūsta, jis sukietėja ir neretai netgi atsiduria šiukšlių dėžėje. Tam, kad neprarastų drėgmės, į sandarų indą, kuriame laikote šį cukrų, įdėkite vieną ar du zefyrus.

Neišgertas vynas – į mažą buteliuką

Vynui kenkia sąlytis su deguonimi, tačiau vyno likučius perpylę į mažesnį buteliuką ar stiklainį, kur mažiau oro erdvės, neleisite deguoniui naikinti šio tauraus gėrimo skonio ir tekstūros. Nors estetiškai toks sprendimas ir kelia abejonių, perpylę vyno liekanas į užsukamą stiklainį, prailginsite jo gyvenimą.

Bananų koteliai ir maistinė plėvelė

Bananai sparčiai noksta ir, deja, visi tai daro vienu metu. Norėdami procesą sulėtinti, banano kotelį apvyniokite maistine plėvele. Kad efektas būtų dar geresnis, bananus atskirkite vienas nuo kito ir kiekvieną apvyniokite atskirai.

Grybams laikyti – popieriniai maišeliai

Geriausias būdas išsaugoti grybus sausus ir tvirtus – šaldytuve juos laikyti sudėtus į popierinį maišelį. Toks metodas padeda užtikrinti reikiamą drėgmės pusiausvyrą, oras gali laisvai cirkuliuoti. Taip laikomi grybai šaldytuve išliks švieži iki dešimties dienų.

Šaldytuve nustatykite optimalią temperatūrą

Jeigu šaldytuvas pernelyg šaldys, maistas gali tiesiog sušalti, ypač arčiausiai galinės sienelės laikomi produktai. Kita vertus, jeigu šaldytuvas šaldys per mažai, maistas greičiau suges. Ideali temperatūra – apie tris ar keturis laipsnius.

Prieskoninės žolelės – tarsi gėlės

Geriausias būdas laikyti prieskonines žoleles – pamerkti auštoje vazoje ar butelyje su vandeniu, uždengti plastikiniu maišeliu ir padėti šaldytuve. Taigi, patarimas – su prieskoninėmis žolelėmis vertėtų elgtis kaip su gėlėmis: kiekvieną dieną keisti vandenį. Taip jomis galėsite džiaugtis iki dešimties dienų.

Pašalinkite medaus kristalus

Susikristalizavęs medus – saugus vartoti, tačiau neretai sukietėja ir nepatraukliai atrodo, tad tokie stiklainiai atsiduria ir šiukšlių dėžėje. Tam, kad tokiems kristalams užkirstumėte kelią, medų laikykite spintelėje, o ne šaldytuve. Jeigu medus visgi susikristalizavo, pašildykite medų stiklainį įdėję į puodą su šiltu vandeniu.

Uogoms plauti – vanduo ir actas

Braškes, mėlynes, avietes ir kitas uogas plaukite vandeniu su actu – proporcija 10 ir 1. Vanduo su actu padės ilgiau išsaugoti uogas šviežias (kone dvigubai ilgiau nei nuplovus paprastu vandeniu).

Padažų likučiai – į šaldiklį

Daugumai receptų reikia nedidelio kiekio pomidorų pastos ar padažo, o atidaryta pakuotė šaldytuve išgyvens tikrai neilgai. Užuot stebėję, kaip genda pomidorų pasta, siūlome ją supilti ir plonu sluoksniu išlyginti šaldymo maišelyje, o jį – tiesiai į šaldiklį. Tokiu būdu, kai tik jos prireiks padažui ar sriubai, galėsite tiesiog gabalėlį atsilaužti.

Pieno produktus šaldytuve laikykite aukštyn kojomis

Tiršti pieno produktai, tokie kaip jogurtas, varškė ir grietinė, apversti aukštyn kojomis, aplink dangtelį sudaro apsauginį sluoksnį, kuris neleidžia į pakuotę patekti deguoniui, tad pratęsiamas produktų galiojimo laikas.

Nepanaudotas prieskonines žoleles – į aliejų

Ilgiau išlaikyti prieskonines žoleles šviežias – labai sudėtingas uždavinys. Jeigu atliko nedidelis kiekis šio gėrio, patariame žoleles užpilti aliejumi. Tokiu būdu jos bus užkonservuotos ir bus ilgiau tinkamos naudoti gaminant įvairius patiekalus.

Dalinkite porcijomis

Pirkdami maistą dideliais kiekiais, galite sutaupyti nemažai pinigų. Tam, kad jo ilgai užtektų ir jis nesugestų, galima jį išdalinti porcijomis ir pagal situaciją užsišaldyti.

Susidarykite turimų atsargų sąrašą

Jeigu namuose sukaupėte nemažai maisto atsargų, nebloga mintis susidaryti sąrašą, kiek ir ko turite. Taip bus lengviau kontroliuoti poreikius ir nepirkti to, ko galbūt namuose jau turite.

Nešaldykite drėgnų produktų

Kartais bandydami užšaldyti drėgnus produktus juos paprasčiausiai sugadinsite. Ši taisyklė galioja vaisiams ir daržovėms, dėl drėgmės jie gali įgauti nepageidaujamų skonių, prarasti norimą struktūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)