Šventinis šurmulys neretai prasideda vos pakilus nuo Kūčių stalo. Tad kaip laukimą paversti dar smagesniu ir papildyti gražiausių prisiminimų atsargas, pataria ekspertai iš funlovingfamilies.com.

Džiaukitės dovanomis

Kelias savaites iki Kalėdų sukote galvą, kaip pradžiuginti mylimiausius žmones, ieškojote tų ypatingiausių dovanų, o jas radę kruopščiai pakavote ir ilgai slėpėte. Pakaks laukti – juk taip norisi išvysti, kaip nušvinta brangaus žmogaus veidas, išpakavus jam skirtą dovaną.

Ne mažiau norisi išpakuoti ir savo gautą. Taigi, kalėdinių dovanų išpakavimas – viena iš populiariausių amerikiečių šeimų tradicijų, sparčiai populiarėjanti ir pas mus. Kodėl gi prieš einant miegoti nepasidžiaugus?

Išeikite pasivaikščioti ir pasigrožėti kalėdinėmis dekoracijomis

Kūčių vakaras – tiesiog idealus metas išeiti su šeima pasivaikščioti ar išvažiuoti pasivažinėti ir pasigrožėti, kaip jūsų miestas ar rajonas pasipuošęs šventėms. Nuostabus laikas su šeima garantuotas, nes juk geriausi dalykai nieko nekainuoja!

Patarimas: pasidarykite termosą arbatos ar kavos, čiupkite imbierinių sausainių, sėskite į automobilį, kai groja kalėdinės dainos – ir pirmyn grožėtis ateinančiomis Kalėdomis.

Visi kartu pasižiūrėkite kalėdinį filmą

Tikrai nemažai šeimų turi tą vieną vienintelį kalėdinį filmą, kurį mėgsta visi kartu žiūrėti per šventes. Jeigu būtų atlikta apklausa, greičiausiai rezultatai nieko nenustebintų – dažniausiai žmonėms su Kalėdomis asocijuojasi kultinė komedija visai šeimai „Vienas namuose“.

Daug gerbėjų visame pasaulyje turi ir romantinė komedija „Tegyvuoja meilė“. Svarbiausia, kad juosta visai šeimai keltų malonių emocijų. Belieka išsirinkti sau tinkamiausią ir pasispraginti kukurūzų.

Kūdikėlio Jėzaus gimimo istorija

Istorija apie kūdikėlio Kristaus gimimą – labai prasmingas ir šventiškas būdas užbaigti Kūčių vakarą.

Tikriausiai visi sutiktų, jog šiais laikais mes per daug dėmesio skiriame dovanoms ir vaišių stalui, pamirštami tikrąją Kalėdų prasmę ir reikšmę mums visiems. Jeigu šeimoje yra mažų vaikų, kūdikėlio Jėzaus gimimo istoriją galite skaityti iš vaikams skirtos Biblijos.

Ypatinga Kūčių vakarienė

Daugumos šeimų tradicijos tiesiogiai susijusios su maistu, su iš kartos į kartą perduodamais šeimos patiekalų receptais, tad Kūčių stalas tikrai ne išimtis.

Galbūt savo Kūčių stalo neįsivaizduojate be močiutės keptų pyragėlių su grybais? O galbūt jaunoji kartu vyresniuosius nustebino užsakiusi sušių? Kad ir ką padėsite ant Kūčių stalo, svarbiausia, ką tai reiškia jums ir jūsų artimiesiems.

Viena šeima praeitais pasidalino jaukia istorija – šeimos atžalos Kūčioms iškepė picą. Žinoma, be mėsos. Visiems buvo smagu tiek gaminti, tiek skanauti. Juk svarbiausia laikas kartu su šeima.

Žaiskite žaidimus

Kalėdų išvakarės – puikus metas stalo žaidimams. Juk tokia veikla suvienija visą šeimą ir paskatina ilgiau pabūti prie šventinio stalo (ir nebūtinai valgyti).

Galima rinktis tiek visos šeimos mėgstamus žaidimus, pavyzdžiui, „Alias“ ar „Monopolį“, o galimą pasirinkti pramogą Kalėdų tema.

Kūčių dėžutė

Nesate girdėję apie Kūčių dėžutę? Nieko keisto, straipsnio autoriams tai taip pat buvo naujiena (juk ir taip dovanojame kalėdines dovanas, kam dar išlaidauti?).

Iš esmės tai tiesiog daugkartinio naudojimo dėžutė, kur galima dėti malonias šventines smulkmenas, kurių greičiausiai vis tiek šiaip ar taip duosite vaikams.

Patarimas: šiam tikslui idealiai tiktų kokia nors dekoruota metalinė ar medinė dėžutė, kurią galėsite naudoti daug metų.

Kelios idėjoms, ką galite į ją dėti: saldainius, riešutus, kalėdines dekoracijas, naminius imbierinius sausainius, atvirukus.

Tai tiesiog dar vienas būdas džiaugtis maloniomis smulkmenomis ir džiuginti vienas kitą.

Karšta arbata ir šilti pokalbiai

Kas gali būti geriau už nuoširdžius pokalbius prie arbatos puodelio, prisimenant, kas nutiko per metus ir džiaugiantis vienas kito draugija?

Bernelių mišios

Nors šiais metais dėl naujojo koronaviruso nuvykti į Bernelių mišias bažnyčioje ir nepavyks, kitu atveju tai įstabiai prasminga Kūčių dienos tradicija. Be to, puiki proga pasigrožėti prakartėle.

Sausainiai Kalėdų Seneliui

Visi žino, kaip Kalėdų Senelis mėgsta sausainius. Tad kodėl prieš pat jo apsilankymą visiems kartu neiškepti jo mėgstamiausio skanėsto? O šeimos mažieji galės pademonstruoti savo fantaziją juos puošdami.

Visa diena su pižama, žaidimais, rankdarbiais ir skanumynais

Kai kurios šeimos visą dieną iki Kalėdų skiria jaukiam buvimui kartu – visą dieną neišlenda iš šventinių pižamų, kepa sausainius, pyragus, dėlioja dėliones, puošia namus ir rodo vieni kitiems dėmesį.

Žinoma, visa šeima turėtų vilkėti vienodas pižamas, o kaip gi kitaip?

Keiskitės kalėdinėmis dekoracijomis

Gana populiari tradicija – Kūčių vakarą keistis kalėdinėmis dekoracijomis. Kiekvienais metais vieni kitiems dovanodami po kalėdinį žaisliuką, artimieji pasidalija ir per tuos metus labiausiai įstrigusiais prisiminimais, taip juos įprasmindami.

Kepkite gimtadienio pyragą

Kalėdų išvakarėse galite iškepti gimtadienio pyragą gimusiam kūdikėliui Jėzui. Šia gražia tradicija pasidalijo viena šeima: jie Kūčių vakarą visi kartu iškepa pyragą, jį papuošia, o pirmąją Kalėdų dieną uždega žvakučių ir dainuoja „Su gimtadieniu“ kūdikėliui Jėzui.

Tai tikrai šaunus būdas šeimos mažiausiems paaiškinti, kuo mums ypatingos Kalėdos ir taip prisidėti prie jų svarbos įprasminimo.

Sekite Kalėdų Senelio maršrutą su NORAD

Visai nereikia Kalėdų išvakarėse ilgai naktinėti. Kalėdų Senelio kelionę galima stebėti pasitelkus oficialų NORAD seklį. Jis padės būti tikriems, kad mažieji prieš atvykstant Kalėdų Seneliui jau gulės lovoje.

Aplankykite prakartėlę

Vėlgi, šis patarimas šiais metais, deja, neaktualus, tačiau kitu atveju labai rekomenduojame apžiūrėti arčiausiai esančią prakartėlę. Šventinė nuotaika ir geros emocijos garantuotos. Vaikams ypač patinka tikri gyvūnai.

Surenkite karaokės vakarą

Kalėdų išvakarėse siūlome surengti karaokės vakarėlį. Tokie bendri smagūs užsiėmimai labai suartina. Žinoma, tokiu metu tikriausiai smagiausia dainuoti būtent kalėdines dainas, o jų, laimei, tikrai netrūksta – kiekvienas turi savo mėgstamiausią.

Surenkite bjauriausio megztinio konkursą ar mados šou

Kas dėvi bjauriausią megztinį? Šį smagų žaidimą galima žaisti kiekvienais metais, tai puikus pasirinkimas šeimoms, kur yra jau ūgtelėjusių vaikų. Jeigu šeimoje tokiam konkursui per mažai narių, tuomet paprasčiausiai surenkite patį beprotiškiausią mados šou.

Dalyvauja visi!

Jau gruodžio pradžioje apsispręskite, ar tikrai rengsite tokį konkursą, kad visiems pakaktų laiko pasirengti. Tuomet įvardykite sumą, kiek ketinate išleisti savo kalėdinio megztuko įvaizdžiui. Kalėdų išvakarėse beliks pasipuošti savo megztiniu ir išrinkti patį bjauriausią.

Ir pabaigai...

Prasmingų ir smagių veiklų Kalėdų išvakarėms apstu. Esame tikri, kad čia pateiktos idėjos paskatins kūrybiškumą. Norime pasakyti dar vieną svarbų dalyką: kalbant apie naujas tradicijas, kartais geriausios idėjos tos, kurios gimsta ir įgyvendinamos spontaniškai.

Štai viena šeima niekada neskyrė ypatingo dėmesio kalėdinėms girliandos, tačiau dabar be tų šventinių šviesų neįsivaizduoja savo Kalėdų. Kai vaikai buvo maži, jie tiesiog pamanė, kad tai gali būti mielas vakaro pabaigos akcentas.

Per kitas Kalėdas vaikai patys prisiminė tuometinį įspūdį ir pasiteiravo: „Ar ir šiais metais darysime, ką darėme praeitais metais, kai važinėjomės po rajoną ir grožėjomis kalėdinėmis girliandomis?“.

Tėvai neturėjo kito pasirinkimo, tik sutikti. Nuo to laiko šeima tą daro per kiekvienas Kūčias. Taigi, svarbiausia nebijoti naujovių ir bandyti naujas veiklas. Niekada negalite žinoti, kas prigis ir taps naująja jūsų šeimos tradicija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)