„Mažoji dalis, kurie rado nišą, leidžiančią jiems tęsti darbus, laikosi gerai. Visgi, didžioji dalis gidų, dirbančių su svečiais iš užsienio, nukentėjo labiausiai“, – sako pašnekovas.

Lietuvos gidų sąjungos prezidentas pastebėjo, kad 2020 metais, daugeliui susilaikius nuo išvykų svetur, atsirado nauja tendencija – keliauti Lietuvoje. Tai suteikė naują galimybę gidams užsidirbti.

„Atsirado gana aiški niša – kelionės Lietuvoje. Ir žmonės nori ne tik keliauti, pamatyti konkrečius objektus, bet ir apie juos kažką sužinoti. Ką jūs matote? Kodėl matote? Juk smagu ne tik užlipti į bokštą, bet ir, jame būnant, sužinoti, kas matoma aplinkui, kuo tas gamtovaizdis ypatingas“, – tvirtina L. Daubaras.

Pasak pašnekovo, šiuo metu vis dažniau domimasi gamtos gidais. Jei gidas apie konkrečius monumentaliuosius statinius tiek žiemą, tiek vasarą papasakos tą patį, gamta atveria galimybę gido pateikiamą turinį keisti pagal metų laiką.

Tad kai vėl bus leidžiama vykdyti ekskursijas, būtent gamtos gidų paslaugos turi perspektyvų.

Specialūs mokymai

Ekonomikos ir inovacijos ministerija ištiesė pagalbos ranką Lietuvos gidams ir iniciavo gidų kompetencijų ugdymo renginius. Jų metu pristatytos Kuršių nerijos parko ypatybės, diskutuota aktualiomis gidams temomis.

„Ekonomikos ir inovacijos ministerija kartu su Kuršių nerijos nacionaliniu parku gidus mokė pažinti gamtą, pajūrio krašto bioįvairovę, kraštovaizdį. Persiorientavimas į gamtos gidus, į gamtos vertybių pažinimą – dabar itin aktualus“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministro patarėjas Darius Liutikas.

Pasak pašnekovo, šis renginys suteikė galimybę geriau pažinti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytą Kuršių neriją, didinti supratimą apie šios unikalios vietovės išskirtinę visuotinę vertę, išsaugojimo ateities kartoms ir teisinės apsaugos svarbą. Ekonomikos ir inovacijų ministro patarėjas taip pat primena, kad Kuršių nerijos regionas pasirinktas ne atsitiktinai, mat šiais metais švenčiame UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metus, be to, į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašyta Kuršių nerija mini 20 metų jubiliejų.

Šia lietuvių iniciatyva kultūros objektų gidus paskatinti persiorientuoti į gamtos gidus susidomėjo ir Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija. Lietuvos gidų organizacija ir jos nariai taip pat neliko abejingi – apie 200 gidų aktyviai dalyvavo mokymuose. Ekonomikos ir inovacijos ministerija neatmeta galimybės, kad ši praktika, organizuoti mokymus gidams, bus tęsiama ir ateityje.

Pagalba turizmo sektoriui

Siekdama suvaldyti krizę ir sušvelninti jos poveikį turizmo sektoriui, Ekonomikos ir inovacijų ministerija įgyvendina turizmo sektoriaus skatinimo planą, kuriam šiais metais skirta 50 mln. eurų.

Šiuo metu taip pat įgyvendinamos arba jau užbaigtos tokios priemonės kaip „Atostogos medikams“, „Paskolos kelionių organizatoriams“, „Paskolos apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų teikėjams“, taip pat draudimo garantijos ir kompensacijos kelionių organizatoriams už turistų grąžinimą.