Turguje, ne maisto produktus parduodantys prekiautojai, kurie atitinka LR Vyriausybės nustatytus kriterijus, gali pateikti paraišką negrąžintinai turgavietės mokesčio kompensacijai gauti, jei 2020 m. mokėjo arba yra įsipareigojęs sumokėti turgavietės mokestį.

Turgaus prekiautojai gali pretenduoti į 300 eurų dydžio kompensaciją, nepriklausomai nuo to, kokią sumą už turgavietės vietos nuomą 2020 m. sumokėjo ar yra įsipareigoję sumokėti. Norėdami gauti kompensaciją, iki rugsėjo 16 d., jie turi pateikti supaprastintos formos paraišką Mano VMI.

Kaip pasakoja ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius, šia parama jau suskubo pasinaudoti daugybė turgaviečių verslininkų, o tai rodo, jog priemonė yra veiksminga.

„Pasirašiau įsakymą, kuriame 1340 turgaus prekeivių jau skirta nuomos mokesčio kompensacija už 400 tūkst. eurų. Buvau net pats nustebęs, kad vieno langelio principas (paraiškos kompensacijai gauti prašymo pildymas VMI) iš tiesų puikiai veikia, nes per vieną savaitę nuo sprendimo priėmimo, parama pasinaudojo beveik pusantro tūkstančio žmonių“, – teigia ministras.

Biržų turgus

Štai turguje avalyne prekiaujanti Rosita jau užpildė kompensacijos paraišką ir džiaugiasi pasinaudojusi tokia galimybe.

„Žinoma, kad pasinaudojau. Jau užpildžiau paraišką ir laukiu atsakymo. Bet kokia parama ar kompensacija šiuo sudėtingu laikotarpiu yra ypatingai reikalinga, todėl, manau, kad valstybės sprendimas, skirti tokią pagalbą prekeiviams, yra labai sveikintinas “, – sako moteris.

Čia pat dirbanti Teresa teigia, kad paraiškos teikimas jai yra per sudėtingas procesas, nors ir norėtų pasinaudoti parama.

„Pati nemoku naudotis kompiuteriu, o mano artimieji išvykę į Didžiąją Britaniją, gyvenu viena, todėl padėti užpildyti paraišką nėra kam“, – sako moteris.

Kilus sunkumams dėl paraiškos kompensacijai gauti, tereikia atvykti į teritorinį Valstybinės mokesčių inspekcijos padalinį, kuriame dirbantys specialistai paaiškins ir padės užpildyti paraiškos formą.

„Pirmiausia Pagalbos reikėtų ieškoti savo artimųjų tarpe, tačiau jei tokios galimybės nėra, tokią pat pagalbą galima gauti ir fiziškai nuvykus į VMI. Tereikia su savimi turėti individualios veiklos pažymą bei atitikti kitus reikalavimus, kuriuos galima rasti VMI verslui skirtoje skiltyje“, – aiškina Ekonomikos ir inovacijų ministras R. Sinkevičius.

Rimantas Sinkevičius

Jo teigimu, gautą kompensaciją už nuomą ar turgavietės mokestį, paramos gavėjas gali panaudoti pagal savo poreikį.

„Kad ir kaip bus panaudota parama, šie pinigai tam tikra dalimi yra skirti ne tik žmogaus fizinei paramai ir gerovei, bet ir verslui: prekybininkas pirks prekes, mokės PVM mokestį, todėl dalis pinigų grįš valstybei. Tai verslą skatinanti ir mokų pirkėją sukurianti priemonė“, – įsitikinęs ministras.

Šiai priemonei valstybė iš viso skyrė 6 mln. eurų, o paraiškas, turgavietės mokesčio kompensacijai gauti, galima teikti iki šių metų rugsėjo 15 d.