Ne viena dešimtmetį moteriškų drabužių versle dirbantis Vytautas Švirinas pasakoja, kad per ilgus darbo metus teko matyti ne vieną ekonominę krizę, tačiau tai pirmasis kartas, kai sulaukė realios finansinės pagalbos iš valstybės. Pasinaudojęs įmonės „Invega“ teikiama daline nuomos mokesčio kompensacija, verslininkas sugebėjo lengviau atsitiesti.

„Versle esu nuo 1990 m., dirbu seniai, tad mačiau visas praėjusių dešimtmečių krizes, todėl galiu pasakyti, kad tai pirmoji krizė, kai valstybė iš tiesų atkreipė dėmesį į verslą ir padėjo ne tik žodžiais, bet ir realiais veiksmais. Ši parama mums leido kompensuoti dalį patirtų nuostolių, tačiau svarbiausia tai, kad pajautėme sinergiją, bendrą valstybės rūpestį žmonėmis. Todėl, manau, kad šiuo kriziniu laikotarpiu, valstybė tvarkėsi gerai“, – sako UAB „Sinvest fashion“ vadovas.

Dalinis nuomos kompensavimas teikiamas juridiniams asmenims ir verslininkams už laikotarpį nuo karantino paskelbimo (kovo 16 d.) iki rugpjūčio pabaigos. Kompensacija yra teikiama už kompensavimo laikotarpiu pareiškėjo patirtas ekonominei veiklai vykdyti nuomojamų negyvenamosios paskirties patalpų nuomos išlaidas.

Leidžia lengviau išgyventi krizę

Šia paramos priemone nusprendė pasinaudoti ir kitas verslininkas – Simonas Kareckas. Vyras teigia, kad karantino paskelbimo pradžioje buvo daug nežinomybės, kaip reikės veiklą vykdyti toliau, todėl teko ieškoti pagalbos.

„Mūsų verslas šiandien atrodytų su dideliais nuostoliais, skolomis ir tik mūsų partnerių geranoriškumas galėtų turėti įtakos tolimesniam mūsų veiklos egzistavimui. Tai reiškia, ar sutiktų tam tikroms nuolaidoms, vėlesniems apmokėjimams, ar paskoloms. Tačiau su šia pagalba, mes iš tiesų pakankamai sėkmingai žengiame toliau ir galime likti šiame versle“, – pasakoja „Saulutė vaikams“ žaidimo kambarių savininkas.

Ekspertų teigimu, kiekvienas verslininkas, kuriantis pridėtinę vertę, yra labai svarbus valstybei, todėl pagalba verslui yra būtina tiek norint išgyventi sudėtingą etapą, tiek siekiant psichologinės ramybės.

Priemonės verslininkams leidžia šiek tiek atsipalaiduoti: galbūt, jiems nereikės atleisti darbuotojų, galbūt, tai padės jiems išgyventi šį laikotarpį ir vėliau grįžti į savo įprastinę veiklą. „Maža to, tu, kaip verslininkas, galbūt, susiduri su tokia situacija, kai valstybės priimti sprendimai apribojo ar uždraudė tavo veiklą, o mokėti, tarkime nuomą, pagal sutartį, vis tiek reikia. Dėl to ir buvo sukurta tokia priemonė, kuri be didesnių ir sunkesnių finansinių iššūkių padėtų verslininkams lengviau įveikti šį etapą“, – sako „Invega“ priemonių valdymo skyriaus projektų vadovas Ignas Paukštys.

Kas gali kreiptis?

Dėl pandemijos nukentėję verslininkai kompensacijos gali prašyti iki gruodžio 1 d., tereikia užpildyti specialią paraišką, kurią galima rasti „Invega“ internetiniame puslapyje.

Tiesa, pareiškėjams galioja kelios svarbios sąlygos: karantino metu vykdoma veikla turėjo būti apribota arba uždrausta, o nuomotojas turėtų taikyti ne mažesnę kaip 30 proc. nuomos mokesčio nuolaidą. Pareiškėjo vykdomos veiklos, kuri dėl paskelbto karantino buvo ar yra uždrausta ar ribojama, priskyrimo ekonominės veiklos rūšių sąrašą galima rasti čia.

Didžiausias dalinio nuomos mokesčio kompensavimo dydis per mėnesį – 50 proc. nuo 2020 metų vasario mėnesio nuomininkui taikyto nuomos mokesčio dydžio. Kitu atveju, jeigu pareiškėjas nuo savo veiklos pradžios pirmąjį nuomos mokestį sumokėjo už 2020 m. kovo mėn., nuo kovo mėn. pareiškėjui taikyto nuomos mokesčio dydžio. Jeigu pareiškėjas nuo savo veiklos pradžios pirmąjį nuomos mokestį atliko už 2020 m. balandžio mėn. ar vėlesnius mėnesius – nuo nuomos sutartyje numatyto mėnesio nuomos mokesčio.

„Invegos“ duomenimis, iš 90 mln. eurų, skirtų nuomos mokesčio kompensacijai, šiuo metu suteikta paramos už daugiau nei 7,5 mln. eurų. Planuojama, kad iki liepos pabaigos verslininkams bus suteikta 15 mln. eurų vertės parama.

„Ši priemonė, atsižvelgiant į verslo išsakytus argumentus, yra tobulinama. Greitu metu paskelbsime apie atnaujinimus. Šiuo metu daline nuomos mokesčio kompensacija pasinaudojo beveik 915 Lietuvos įmonių “, – informuoja I. Paukštys.