Dažnas neatkreipia dėmesio į maisto produktų galiojimo laiką. Tokiu atveju, grįžus namo, pirkinių krepšyje galima aptikti nemalonų radinį – supelijusį sūrį, surūgusį sūrelį ar jau sugedusius kiaušinius. Toks nusivylęs pirkėjas konstatuos – akcijos daromos tik produktams, kurių galiojimo laikas baigiasi.

Nusivilti dar neteko

Prekybos centruose kalbinti pirkėjai vieningai sutarė, kad jų pirkinių krepšelio turinys priklauso nuo parduotuvėje esančių akcijų. Tiek pensininkai, tiek dirbantieji daugiausiai apsipirkinėja tada, kai prekybos centrai pasiūlo naujas akcijas. Tačiau nė vienam iš apklaustųjų neteko susidurti su situacija, kai maisto produkto su akcija galiojimo laikas būtų pasibaigęs. Perkantieji prekes su ženklu „Sumažinta kaina“, kai maisto produkto galiojimas baigsis kitą dieną, taip pat nėra susidūrę su jau sugedusiu produktu. Atvirkščiai – produktas išlieka nesugedęs ilgiau nei nurodyta ant pakuotės.

Bet kai kuriems pirkėjams yra tekę įsigyti maisto produktą, kuris jau yra sugedęs, nors jo galiojimo laikas nėra pasibaigęs ir jam netaikoma jokia nuolaida. Panevėžietė Lina (vardas pakeistas) pasakoja, jog viename iš Panevėžio didžiųjų prekybos centrų yra nusipirkusi sugedusios sveriamos vištienos filė. Taip pat, tame pačiame prekybos tinkle, supelijusio sūrio. Vilnietė Rasa (vardas pakeistas) irgi yra įsigijusi vartoti nebetinkamo sūrio. Moterys sako, jog nesvarbu, ar prekei būtų nuolaida, po karčios patirties jos visuomet patikrina pirkinio galiojimo laiką ir apžiūri, ar jis nesugedęs.

Maisto produktai

Prekės su nuolaida taip pat privalo būti kokybiškos

Kiekviena įsigyta prekė su nuolaida ar be jos turi atitikti kokybės standartus, o maisto produktai privalo būti švieži. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Valuta tvirtina, jog teiginys, kad maisto prekėms akcijos daromos tik tada, kai baigiasi jų galiojimas, yra neteisingas.

„Kokios prekės bus su nuolaida, nusprendžia patys prekybos centrai. Taip negali būti, kad akcijos daromos produktams, kurių galiojimo laikas baigiasi. Bet to, juk ne vien maistui daromos akcijos. Siūloma daug prekių su nuolaida, kurios neturi galiojimo laiko. Produktas, kuriam daroma akcija, taip pat privalo būti kokybiškas ir saugus“, - teigia J. Valuta.

Jis priduria, kad pats prekybininkas garantuoja jo prekybos centre esančių prekių būklę, bet skundų dėl sugedusių prekių pasitaiko.

„Nuo 2016 metų sausio 1 dienos iki tų pačių metų liepos 1 dienos buvo gauta 474 skundai dėl parduotuvėje pirkto sugedusio produkto. Tačiau patys pareiškėjai neakcentuoja, ar prekė buvo pirkta akcijos metu, o jei ir užsimena, tai tokių atvejų būna labai mažai“, - tvirtina J. Valuta.

Akcijos daromos dėl produktų pertekliaus

Tie, kurie dažnai lankosi prekybos centruose ir domisi akcijomis, pastebi, jog nuolaidos tam tikroms prekėms cikliškai kartojasi. Taip prekybininkai stengiasi parduoti mažai pirktus maisto produktus ar kitas prekes. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas J. Valuta aiškina, kad akcijos priklauso nuo prekių tiekimo – parduotuvėms būtina parduoti tam tikrą produkto kiekį. Todėl galiojimo laikas su savaitinėmis ar savaitgalinėmis akcijomis prekybos centruose visiškai nesusijusios.

Tos maisto prekės, kurios tikrai liko galioti kelias dienas, išskiriamos specialiais užrašais arba nuolaida joms taikoma tik vienoje tam tikroje tinklo parduotuvėje ir tik vieną dieną. Tačiau pirkėjai turi atidžiau apsipirkinėti ir radus netinkamą vartojimui prekę, ją iškart parodyti parduotuvės darbuotojui – nesvarbu, produktui buvo taikoma nuolaida, ar ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)