Šio gėrimo skonį žinome beveik visi, o ar esate ragavę žaliosios kavos? Prieš kelerius metus Amerikoje išpopuliarėjusi žalioji kava netrukus įsisuko ir mūsų šalyje, o štai lieknėjimo rinkoje ji pristatoma kaip „kilogramų žudikė“, kurią vartojant riebalai esą tirpsta savaime. Bet ar tai tikrai tiesa?

Įvairiuose Amerikos žiniasklaidos portaluose žalioji kava pristatoma, kaip natūralus antioksidantas. Tiesa, moksliškai šios kavos poveikis nėra įrodytas, tačiau kai kurios žalioje kavoje esančių medžiagų teigiamas poveikis jau žinomas.

Manoma, kad žalia kava - tai produktas papildytas augalinėmis molekulėmis, kurios teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Kalbant apie žalias kavos pupeles nuolat minima „chlorogeno rūgštis“. Tai iš tiesų labai naudingas antioksidantas, pasižymintis didele nauda sveikatai. Mums įprastoje skrudintoje kavoje šio antioksidanto nebelieka, kadangi jis sunaikinamas aukštoje temperatūroje. Todėl žalios kavos pupelės esą yra labai vertinamos, nes išlaiko savyje svarbiausias savybes.

Mokslininkai dar 2009 metai įrodė, kad chlorogeno rūgštis padeda reguliuoti cukraus kiekį organizme. Būtent dėl šio antioksidanto žalios kavos pupelės reklamose pristatomos kaip padedančios lieknėti, mesti svorį ir pan. Tai nėra visiškas mitas, bet ir neverta aklai pasitikėti reklaminiais lozungais. Chlorogeno rūgštis pati savaime riebalų netirpdo, tačiau ji traktuojama kaip pagalbinė medžiaga, kuri efektyviai padeda reguliuoti kraujyje cukraus kiekį.

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog chlorogeno rūgštis mažina organizme cukraus absorbciją ir spartina riebalų deginimo procesus, todėl gali padėti kovoti su antsvoriu. Dėl žaliosios kavos suteikiamo sotumo jausmo, teigia mokslininkai, lengviau atsispirti saldumynams, nuolatiniams užkandžiavimui ar persivalgymui.

Vis dėlto susigundžiusiems žalios kavos esą liekninančiais maisto papildais reikėtų būti atsargiems. Dėl nepagrįsto žaliosios kavos preparatų, kaip liekninančių ir tiesiog tirpdančių riebalus, reklamavimo savo laidoje net garsusis daktaras Ozas sulaukė priekaištų ir JAV Kongreso dėmesio. Tokia reklama buvo traktuota kaip klaidinanti.

Žalios kavos pupelės ir jų ekstraktas pačios savaime nėra liekninančios priemonės, bet jos padeda efektyviau siekti savo tikslo, jei norite dailinti kūno linijas. Tad galite išgerti nors ir labai daug žaliosios kavos, bet jei vartosite nesveiką maistą, daug cukraus turinčių produktų, gyvensite pasyvų gyvenimą ir pan., tai vargu, ar svarstyklių rodmenys džiugins.

Bet apie žalias kavos pupeles kalbama ne tik lieknėjimo kontekste ir ne visa skleidžiama informacija yra mitai. Ar žinojote, kad žaliose kavos pupelėse yra beveik dvigubai daugiau antioksidantų nei, pavyzdžiui, žaliojoje arbatoje? Tad žalioji kava puikiai atgaivins, tonizuos ir efektyviai stabdys senėjimo procesus. Maža to, žalia kava tai antioksidantas, kuris, manoma, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais kraujotakoje, taip pat stimuliuoja riebalų apykaitą kepenyse, kontroliuoja riebalų įsisavinimą, teigiamai veikia širdies, kraujagyslių ir raumenų veiklą.

Tiesa, kaip ir įprasta kava, žalioji taip pat nerekomenduojama vartoti asmenims neturintiems 16 metų, taip pat šis gėrimas nėra tinkamas pasirinkimas ir besilaukiančioms moterims ar maitinančioms, sergantiems cukriniu diabetu ir tiems, kuriuos vargina aukštas kraujo spaudimas ar širdies veiklos sutrikimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)