Naudotis telefonu vairuojant – visai nemadinga

Šią vasarą vyksta jau tradicija tapusi iniciatyva „Nežvairuok“. Iniciatyvos pagrindinis šukis – „Nemesk kelio dėl ragelio“. Ją lydi ir kasmetinis „Ergo“ konkursas. Tad K. Jasiūnaitė nusprendė apsilankyti keliuose miestuose bei juose esančiuose „Ergo“ salonuose ir taip paskatinti dalyvauti ir iniciatyvoje bei išskirtiniame konkurse.

„Šiandien mūsų planas yra aplankyti Uteną, Anykščius, Kupiškį bei Panevėžį. Dienos tikslas – sužinoti, ar dažnai žmonės žvilgčioja į išmaniuosius įrenginius vairuodami“, – pasakojo Kornelija.

Sutikusi pirmąjį salono lankytoją Utenoje, K. Jasiūnaitė nudžiugo išgirdusi, kad jam niekada nėra tekę žvilgčioti į mobilųjį telefoną vairuojant transporto priemonę. Vyras žurnalistei paaiškino, kad visada naudojasi tik laisvų rankų įranga.

Kita sutikta „Ergo“ salono lankytoja teigė, kad nelaiko savęs itin gera vairuotoja. Tad jai nė nekyla mintis vairuojant žvilgčioti į telefono ekraną. Dar vienos sutiktos praeivės paklaususi, ar netenka vairuojant žvilgčioti į mobiliojo ryšio telefono ekraną, žurnalistė taip pat išgirdo kategorišką ir užtikrintą „Ne“.

Žmonės įsitikinę – taisyklės sukurtos tam, kad jų būtų laikomasi

Automobilių stovėjimo aikštelėje sutikusi dar vieną praeitį, K. Jasiūnaitė jo paklausė kiek kitokio klausimo – kaip jis vertina kitų vairuotojų elgesį, kuomet nevengiama naudotis mobiliuoju telefonu vairuojant?

„Žinoma, vertinu tik blogai. O kaip kitais galima vertinti tokį elgesį? Juk yra taisyklės, o jų reikia laikytis. Tik tokiu būdu bus mažiau avarijų ir kitų eismo įvykių“, – įsitikinęs sakė pašnekovas.

Jis visiems vairuotojams patarė vairuojant transporto priemonę nekalbėti telefonu. Jei reikia – tokiu atveju naudotis laisvų rankų įranga.

Kornelija dar vieno „Ergo“ salono lankytojo paklausė, kas, jo nuomone, gali nutikti, jei žmogus vairuodamas žiūri ne į kelią, o į mobiliojo telefono ekraną.

„Kaip gražiai skamba „bumt“, – trumpai teatsakė jis ir dar palinkėjo, kad tokių skaudžių įvykių gyvenime nebūtų.

Žvilgčiojimas į telefono ekraną gali turėti skaudžių pasekmių

Atvykusi į Anykščius, K. Jasiūnaitė suskubo pirmojo sutikto žmogaus paklausti, kiek jis pats žvairuoja į telefoną vairuodamas.

„Niekada nežiūriu į telefono ekraną vairuodamas. Kaip man tai pavyksta? Paprastai. Mano telefonas – labai paprastas, tad ką ten žiūrėsi“, – sakė vyras ir net ištraukė pademonstruoti savo mobiliojo ryšio telefoną.

Anot jo, naudotis telefonu vairuojant jis neturi jokių pagundų. Vis tik, jis pastebi kitus vairuotojus, kurių dėmesys dažnai nėra sukoncentruotas vien į vairavimą.

„Lietuvoje daug žmonių kalba telefonu vairuodami. Tai – nėra saugus vairavimas“, – teigė pašnekovas.

K. Jasiūnaitė pakalbino ir sutiktą policijos pareigūną. Anot jo, kartais žmonėms atrodo, kad žvilgtelėjimas į mobiliojo ryšio telefoną – smulkmena, tačiau tai gali turėti labai skaudžių pasekmių.

„Patarčiau laikytis Kelių eismo taisyklių“, – dar pridūrė pareigūnas.

Smalsumas kartais nugali: kodėl žvilgčiojama į ekraną vairuojant?

Vaizdo turinio kūrėja vos per vieną dieną aplankė net keturis miestus. Daugybei žmonių ji papasakojo apie „Nežvairuok“ iniciatyvą bei galimybę dalyvauti prasmingame konkurse, kurio metu galima laimėti ne vieną dėmesio vertą prizą. Atvykusi į Kupiškio miesto „Ergo“ saloną, K. Jasiūnaitė sugalvojo pasikalbėti su šio salono darbuotojomis. Paklaustos, ar niekada nežvairuoja į mobiliojo ryšio telefonus vairuodamos, jos nė nedvejodamos atsakė, kad ne. Vis tik, paklausta, kada aplanko didžiausia pagunda žvilgtelėti į ekraną, viena iš darbuotojų nuoširdžiai prisipažino.

„Pagunda didžiausia tą akimirką, kai išgirsti, kad atėjo žinutė. Būtent tada labiausiai rūpi, kas parašė – juk galbūt nutiko kažkas svarbaus?“, – retoriškai besijuokdama sakė pašnekovė.

Turguje sutikta šviežių daržovių ir vaisių prekeivė žurnalistei prisipažino – kartais vairuojant jai tenka žvilgtelėti į mobiliojo ryšio priemonę.

„Tai dažniausiai nutinka vien iš smalsumo“, – prisipažino ji.

Dar vienas sutiktas praeivis kategoriškai tarė, kad nesinaudoja mobiliuoju vairuodamas. Vis dėlto, jei reikia atsiliepti – jis pasirenka laisvų rankų įrangą, kuri puikai gelbsti tokiose situacijose.

Viena iš Kupiškio „Ergo“ salono darbuotojų visiems žmonėms, kurie kartais žvilgčioja į ekraną ar net susigundo atsakyti į svarbias žinutes, patarė įsigyti ausines ir laisvų rankų įrangą. Tai pat ji ragino pagalvoti apie tai, kad neatsakingas elgesys sukelia itin didelę riziką, kuri gali kainuoti net gyvybę.

Nusifotografuokite ir bandykite sėkmę

Nuvykusi į Panevėžį bei gatvėje sutikusi praeivę, K. Jasiūnaitė jos paklausė, ar tenka kartais žvilgtelėti į mobiliojo ryšio telefoną, kuomet vairuoja. Deja, ji išgirdo teigiamą atsakymą. Vis dėlto kita sutikta pašnekovė pasakė, kad niekada nesinaudoja mobiliuoju vairuodama.

„Ne, niekada netenka taip elgtis. Juk to neleidžia taisyklės“, – sakė ji.

Pakalbinusi ne vieną dešimtį Lietuvos gyventojų, vaizdo turinio kūrėja visiems priminė, kad jeigu „Ergo“ salone išvysta didelį telefoną – verta suskubti prie jo nusifotografuoti. Nuotrauką reikia kelti į „Nežvairuok.lt“ puslapį. Užtenka atlikti tik tiek, o laimėti galima puikių prizų – dviračių, gertuvių, kvapų automobiliams ir dar daugelį kitų.

„Taigi, fotografuokitės, ir, svarbiausia, nežvairuokite“, – ragino K. Jasiūnaitė.