Žvilgčiojimas į telefonus prie vairo išlieka didelė problema ir daugybės nelaimių kelyje priežastis. Vairuojant ir laikant telefoną rankoje, reakcijos laikas sulėtėja, o tikimybė patekti į eismo įvykį padidėja net aštuonis kartus. Todėl jau trečius metus organizuojama akcija „NežVAIRUOK!“ perspėja, kad nors telefonas daugeliui yra tarsi geriausias draugas, tačiau dažnai jis dėmesio reikalauja ne laiku – kai vairuojame.

Visą vasarą „NežVAIRUOK!“ aktyviai bendrauja su gyventojais visoje Lietuvoje. Akcijos simbolis – aktoriaus įkūnijamas atgijęs mobilusis telefonas – jau spėjo pabendrauti su Vilniaus viešojo transporto vairuotojais, festivalio „Karklė“ lankytojais, draudimo bendrovės „ERGO“ klientais ir gatvėje sutiktais žmonėmis. Šįkart projekto „NežVAIRUOK!“ komanda apie naudojimosi mobiliaisiais prie vairo problemą nusprendė pakalbinti vaikus.

Pasak projekto sumanytojo, „Delfi“ kūrybos vadovo Sauliaus Žvirgždo, vaikai net ir į sudėtingus ar ne visada patogius klausimus atsakinėja nuoširdžiai ir atvirai. Todėl išgirsti jų nuomonę ne tik įdomu, bet ir naudinga. „Sėdėdami kėdutėse automobilio gale vaikai tampa liudininkais to, ką suaugusieji iš tiesų veikia prie vairo. Mažieji žodžių į vatą nevynioja, todėl jų lūpose skamba tiesa. Nudžiugino nuo mažens vaikų puoselėjamas atsakingas požiūris į saugumą keliuose ir tėvelių vairavimo įpročius“, – sako S. Žvirgždas.

Šiemet „Delfi“ užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad daugiau nei pusė apklaustųjų vairuodami į rankas vis dar nevengia paimti mobiliojo telefono. Tai patvirtino ir daugelis projekto „NežVAIRUOK!“ pakalbintų mažųjų pašnekovų. Beveik visi jie nors kartą pastebėjo, kad vairuodami tėveliai atsakinėja į žinutes ar skambučius. Pasak penkiametės Gilės ir septynmečio Einiaus, naudotis telefonu prie vairo suaugusieji nevengia ne tik laukdami prie šviesoforo, bet ir važiuodami.

Vaikai taip pat pasakoja, kad dažnai tėvų dėmesį prie vairo blaško ne tik mobilieji telefonai. Gilė išduoda, kad kartais tuo pačiu metu suaugusieji rankose laiko ir vairą, ir kavos puodelį ar užkandžius, o pasak aštuonmetės Medos, pasitaiko atvejų, kai skubėdama mama gražinasi ne namuose, bet vairuotojo sėdynėje.

Visgi vaikai supranta, kokias pasekmes gali sukelti išsiblaškymas ar žvilgčiojimas į telefoną prie vairo. Pasak jų, praleistas skambutis ar neperskaityta žinutė niekur nepradings ir gali palaukti. Rūpinantis savo ir kitų eismo dalyvių saugumu kelyje reikia susitelkti tik į vairavimą.

„Jeigu naudosiesi telefonu prie vairo, gali žiūrėti ir kreipti dėmesį tik į jį, o ne į kelią. Todėl kyla pavojus atsitrenkti į stulpą, kitą automobilį ar net žmogų“, – pastebi Meda. Ji priduria, kad pastebėjusi, jog tėvų žvilgsniai nuo kelio nukrypsta į mobiliojo ekraną, stengiasi juos sudrausminti ir priminti, kad vairuojant svarbi kiekviena akimirka.


Pasiteiravus, kaip suaugusieji stengiasi atsispirti pagundai žvilgtelėti į mobiliuosius, mažieji sako, kad paprastai telefonus tėveliai slepia kišenėse, kuprinėse, rankinėse ar laiko specialiai tam pritaikytuose dėkluose. „Taip pat telefoną galėtų duoti pasaugoti ir man“, – šypsosi šešiametė Petra.

Kviečiame išsamiau susipažinti su smagiomis vaikų mintimis apie atsakingą vairavimą. Tuo tarpu daugiau informacijos apie saugų eismą skatinančią ir į telefonus prie vairo nežvairuoti kviečiančią socialinę akciją „NežVAIRUOK!“ rasite interneto svetainėje www.nezvairuok.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją