Pirmą kartą surengta akcija

Policijos duomenimis, kasmet žvairavimo į mobiliuosius problema auga. Praėjusiais metais buvo užfiksuoti net 42 320 atvejai, kai vairuotojai mobiliuoju telefonu naudojosi vairuodami. Šiemet tokių pažeidėjų pastebėta jau 25 893.

„Pasak keliuose dirbančių pareigūnų, telefonais vairuodami naudojasi skirtingo amžiaus vairuotojai tiek, miestuose, tiek važiuodami užmiesčio keliais. Vieniems atrodo, kad taip taip elgtis tiesiog patogiau, kiti įsitikinę, kad jiems nieko nenutiks, kitiems tai tampa įpročiu ar net priklausomybe. Tačiau dažnai žmonės pamiršta, kad žvilgčiojimas į telefoną prie vairo yra tiesiogiai susijęs su jų pačių ir kitų eismo dalyvių gyvybe“, – teigia Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė,

Todėl trečius metus organizuojamas projektas „NežVAIRUOK!“ drauge su Lietuvos kelių policijos tarnyba apie pavojų vairuojant su telefonu rankoje nusprendė priminti per prevencinę priemonę. Liepos 27 d., nuo 11.00 val., Vilniuje, Upės ir Šventaragio gatvėse keliaujančius vairuotojus policijos pareigūnai įspėjo telefonus padėti į šalį, saugoti vieniems kitus ir skatino naudotis tik laisvų rankų įranga.

Socialinė akcija „Nežvairuok“ Vilniaus gatvėse

Pirmą kartą surengtoje akcijoje dalyvavo ir šių metų „NežVAIRUOK!“ simbolis – aktoriaus įkūnijamas mobilusis telefonas. Pasak projekto sumanytojo, „Delfi“ kūrybos vadovo Sauliaus Žvirgždo, kasmet „NežVAIRUOK!“ ieško vis naujų išraiškos formų. Jis džiaugiasi, kad spalvingas mobilusis telefonas ne tik traukė eismo dalyvių žvilgsnius, bet ir perdavė svarbią žinutę.

„Priemonės tikslas tikrai nebuvo nubausti kuo daugiau vairuotojų. Norėjome geranoriškai atkreipti jų dėmesį ir paskatinti susimąstyti apie rimtą problemą. Telefonas daugeliui yra tarsi „geriausias“ draugas, kuris reikalauja dėmesio ne laiku – kai vairuojame. Tačiau šios iniciatyvos metu atgijęs telefonas išties tapo geru patarėju, nes priminė, kad niekas neturi blaškyti vairuotojų dėmesio“, – sako S. Žvirgždas.

Socialinė akcija „Nežvairuok“ Vilniaus gatvėse

Vienija bendri tikslai

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė J. Liutkienė pasakoja, kad realiame gyvenime, dalyvaudami viešajame eisme, matome ne vieną atvejį, kai vairuotojas važiuodamas naudojasi mobiliuoju, tačiau šalia sėdintis keleivis, net ir artimasis, jo neįspėja dėl netinkamo elgesio. Pašnekovė taip pat pabrėžia, kad policijos tikslas – ne nubausti vairuotojus, bet užtikrinti saugumą kelyje ir skatinti savimi pasirūpinti juos pačius. Pasak jos, ne tik nepasirinktas saugus vairavimo greitis, bet ir susikaupti trukdantys mobilieji telefonai yra dažna nelaimių kelyje priežastis.

„Įvykus nelaimingiems nutikimams, vairuotojai dažnai neprisipažįsta, kad tuo metu naudojosi telefonu, tad tai lieka jų sąžinės reikalu. Tačiau reikia suprasti, kad vairuojant bet koks dėmesio sutrikdymas yra labai pavojingas. Kelyje turime būti susitelkę į vienintelę užduotį – vairavimą.

Jei net ir labai skubame, geriau minutei saugiai sustoti ir atsakyti į praleistą skambutį ar žinutę, nei rizikuoti savo, keleivių ir kitų eismo dalyvių saugumu. Žūtys dėl neatsakingo elgesio prie vairo yra beprasmės, tačiau galime pasistengti jų išvengti“, – teigia pašnekovė.

Pareigūnai viliasi, kad tokie projektai kaip „NežVAIRUOK!“ padės dar labiau mažinti eismo įvykių skaičių. „Auga jaunoji karta, kuri geriau įsimena interaktyviai pateiktą informaciją. Todėl nuolat ieškome naujų idėjų ir mielai bendradarbiaujame su tais, kurie siūlo prasmingas iniciatyvas. Neabejoju, kad reide dalyvavęs žaismingas „NežVAIRUOK!“ personažas patraukė vairuotojų dėmesį, o akcija su vienu didžiausių naujienų portalu „Delfi“ padėjo dar plačiau skleisti svarbią žinią.“

Socialinė akcija „Nežvairuok“ Vilniaus gatvėse

„Delfi“ kūrybos vadovas S. Žvirgždas taip pat tiki, kad sėkminga „NežVAIRUOK!“ ir Lietuvos kelių policijos tarnybos akcija paskatins ir daugiau panašių iniciatyvų. Jis taip pat priduria, kad išvysti „NežVAIRUOK!“ simboliu tapusį mobilųjį telefoną šią vasarą bus galima ir įvairiuose renginiuose, festivaliuose ar miesto gatvėse.

Daugiau informacijos apie saugų eismą skatinančią ir į telefonus prie vairo nežvairuoti kviečiančią socialinę akciją „NežVAIRUOK!“ – interneto svetainėje www.nezvairuok.lt.