Kaip pastebi vairavimo specialistas ir instruktorius Kastytis Povilaitis, neretas atvejis, kai praktinį vairavimo egzaminą išlaikę ir teisę vairuoti transporto priemonę įgiję naujai „iškepti“ vairuotojai kelyje sukelia avarines situacijas, neapgalvotai rizikuoja ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumu.

Svarbiausia – neskubėti

Patyrę vairuotojai puikiai žino: viena yra teorinės žinios, visai kas kita – keliuose pasitaikančios praktinės situacijos. Deja, kaip pastebi vairavimo instruktorius, nauji vairuotojai dažnai stokoja pastabumo – neseka kelio ženklų, eisme vykstančių pokyčių, o privažiavę sudėtingesnį žiedą ar sankryžą tiesiog pasimeta.

„Kai važiuojama kartu su instruktoriumi, viskas atrodo kur kas paprasčiau, juk instruktorius šalia yra tam, kad stebėtų ir kontroliuotų situaciją. Tačiau vos išvažiavus į kelią savarankiškai, atsakomybė užgula pečius, tad dauguma pradedančiųjų vairuotojų pasimeta ir išsigąsta“, – pasakoja K. Povilaitis.

Anot specialisto, bene daugiausiai problemų naujiems vairuotojams sukelia važiavimas lygiareikšmėse sankryžose arba tose vietose, kur pirmumo ženklai keičia kryptį. Problemų kyla ir žiedinėse sankryžose, kai laiku neatkreipiamas dėmesys į ženklinimus ir eismo juostas, kuriomis galima išvažiuoti iš žiedinių sankryžų.

„Kelyje svarbiausia pastabumas“, – sako vairavimo instruktorius ir pataria pradedantiesiems vairuotojams mažiau galvoti apie tai, ką pagalvos kiti vairuotojai, ir daugiau dėmesio skirti pačiam vairavimui.

„Svarbiausia nesijaudinti ir neskubėti, nes priešingu atveju galite tik apsunkinti savo padėtį, priimti netinkamus sprendimus. Susikoncentruokite į atliekamą manevrą: geriau lėčiau, bet užtikrinčiau. Galbūt kas nors ir liks nepatenkintas, kad sugaišinote minutę laiko, bet tai kur kas geriau, nei nepamatuota rizika vien tam, kad kažkam įtiktumėte“,– sako K. Povilaitis.

Kopijuoja kitus vairuotojus

K. Povilaitis pastebi: pradedančiųjų vairuotojų klaidos neretu atveju yra kitų eismo dalyvių veidrodinis atspindys. Kitaip tariant, kokį pavyzdį matome keliuose, taip ir vairuojame.

„Mokymosi vairuoti procese pradedantieji vairuotojai įstatomi į tam tikrus rėmus: turi griežtai vadovautis Kelių eismo taisyklėmis, paisyti etikos kitų eismo dalyvių atžvilgiu. Būsimieji vairuotojai jaučia atsakomybę prieš instruktorių ar egzaminuotoją ir žino, kad priešingu atveju vairuotojo pažymėjimo jie negaus. Tačiau vos tik tapę pilnaverčiais vairuotojais, dauguma staiga užmiršta, ko visą laiką mokėsi ir ima vadovautis ne pačiais geriausiais pavyzdžiais“, – pastebi vairavimo specialistas.

Paklaustas, kokias dažniausiai klaidas daro pradedantieji vairuotojai, K. Povilaitis vardina: nuo paprasčiausio posūkių nerodymo iki nepamatuoto savo galimybių pervertinimo.

„Kartais vairuotojai nustemba išgirdę, kad sustojus šalikelėje ir vėl pradėjus važiuoti, taip pat važiuojant atbulomis ar parkuojantis būtina parodyti posūkio signalą. Kai kurie tai įvertintų kaip mažareikšmį kelių eismo taisyklių pažeidimą, bet taip nėra, mat posūkio rodymas – esminis veiksnys, leidžiantis kitiems vairuotojoms suprasti jūsų ketinimus. Toks, iš pažiūros, menkas taisyklių pažeidimas, stipriai padidina eismo įvykių riziką“, – teigia K. Povilaitis.

 Saugumas keliuose

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad dažnu atveju pradedantiesiems vairuotojams koją pakiša ir noras pritapti prie kitų eismo dalyvių, įrodyti savo gebėjimus. Deja, stebėdami kitus eismo dalyvius, pradedantieji vairuotojai perima ne tik gerąjį pavyzdį, o susiformavę netinkami įpročiai, pašnekovo teigimu, tampa didele problema.

„Jeigu važiuotume per egzaminą taip, kaip vairuoja didžioji dauguma šalies vairuotojų, tai prošvaisčių egzaminą išlaikyti tiesiog nebūtų. Deja, nemažai daliai jaunų vairuotojų, tik gavus vairuotojo pažymėjimą, „išauga sparnai“. Norėdami pasipuikuoti prieš draugus arba matydami, kad eismas juda didesniu nei leistinu greičiu, jie ir patys viršija greitį, neįvertina savo galimybių. Tačiau už tokį neapgalvotą elgesį gali laukti ne tik bauda ar teisės vairuoti atėmimas, bet ir daug skaudesnės pasekmės, – sako K. Povilaitis. – Kelias tikrai ne ta vieta, kurioje reikėtų kažką įrodinėti sau ir kitiems. Geriausias įrodymas, kad esi geras vairuotojas – tai saugus vairavimas ir rodoma pagarba kitiems eismo dalyviams.“

Informacija parengta bendradarbiaujant su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.