Susidūrimų su gyvūnais daugėja

„Nova Media“ pranešime žiniasklaidai teigiama, jog susidūrimų su gyvūnais keliuose daugėja, o ypač dažnai jų pasitaiko gyvūnų migracijos metu – pavasarį ir rudenį. Vis dėlto budriems reikėtų išlikti visus metus, nes dėl žmonių daromos įtakos gamtai keičiasi laukinių gyvūnų elgesys, o skaudžių avarijų susidūrus su žvėrimis pasitaiko ir vasarą.

„Dažniausiai automobiliai susiduria su stambiais kanopiniais gyvūnais – briedžiais, stirnomis, elniais. Tokių avarijų pasekmės būna skaudžios – sužeidžiami žmonės, automobiliai apgadinami labai smarkiai, pasitaiko, kad po susidūrimo su gyvūnu jie yra nepataisomi. Kartais susiduriama su smulkesniais gyvūnais – kiškiais, lapėmis – tuomet apgadinama kuri nors viena automobilio dalis,“ – teigia Mindaugas Balinskas, ne gyvybės draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ Žalų departamento vadovas.

Mindaugas Balinskas

Ekspertas sako, kad praėjusiais metais draudimo bendrovėje buvo registruotas 351 eismo įvykis, kai automobilis susidūrė su laukiniu gyvūnu. Dažniausiai tokie įvykiai pasitaiko miškingose užmiesčio vietovėse, tačiau vis dažniau laukiniai gyvūnai pasirodo ir miestų teritorijose, ypač ten, kur yra gyvūnų migracijos takai.

Kaip išvengti susidūrimų

Vairuotojams miškingose vietovėse, ypač pažymėtose kelio ženklu „Laukiniai žvėrys“, rekomenduojama sumažinti greitį ir būti atidesniems. Laukiniai gyvūnai aktyvesni tampa tamsiuoju paros metu, ypač prieš aušrą ir vakarais temstant, todėl vairuotojams patariama tokiu paros laiku atkreipti dėmesį į pakeles miškingose vietovėse, sumažinti greitį, stebėti kelio ženklus ir kitus eismo dalyvius.

„Pastebėjus laukinį gyvūną prie kelio, rekomenduojama sumažinti greitį arba, dar geriau, sustoti. Reikia atkreipti dėmesį, kad gyvūnai dažnai migruoja ne po vieną, todėl kelią kirtus vienam gyvūnui rekomenduojama sustoti ir truputį palaukti. Gyvūno negalima gąsdinti garso signalu, nes išsigandęs jis gali bėgti tiesiai į kelią arba net šokti ant transporto priemonės,“ – pataria M. Balinskas.

Avarija Vilniaus rajone

Jei gyvūnas išbėgo į kelią, rekomenduojama nebijoti greitai stabdyti stipriai spaudžiant stabdžio pedalą, tačiau reikėtų vengti slydimo. Kai sustoti yra vėlu, gyvūną reikėtų stengtis apvažiuoti iš užpakalio, tuomet jis nesusidurs su automobiliu.

Jei susidūrimo išvengti nepavyko

Jei išvengti susidūrimo su laukiniu gyvūnu nepavyko, M. Balinskas primena, kad apie įvykį reikia pranešti pagalbos telefonu 112. Įvykus tokiai nelaimei taip pat reikia kviesti policijos pareigūnus. Atvykę policijos pareigūnai užfiksuos įvykį, kad KASKO draudimo žalos atveju nebūtų taikomi numatyti sutarties limitai.

Vidutinė draudimo išmoka susidūrimo su gyvūnu atveju siekia 1882 eurus ir gali padėti prikelti automobilį antram gyvenimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)