Telefonu už vairo naudojasi daugiau nei pusė gyventojų

Delfi socialinė iniciatyva „Nežvairuok“ gimė prieš dvejus metus, reaguojant į dažnėjantį vairuotojų žvilgčiojimą į telefoną kelyje. Delfi rinkodaros vadovas Irmantas Matilionis įsitikinęs, kad projektas tampa vis aktualesnis, nes gyventojai vis daugiau laiko praleidžia prie mobiliųjų telefonų.

Atsispirti mirksintiems nuo pranešimų telefonams – darosi sudėtinga net ir tokiose atsakingose situacijose kaip automobilio vairavimas. Apie tokio elgesio keliamus pavojus šiuo projektu ir siekiama įspėti.

Tai, kad šis įprotis yra plačiai paplitęs visuomenėje, parodė ir gegužės mėnesį atlikto tyrimo rezultatai. Pagal juos, daugiau nei pusė gyventojų vairuodami nevengia naudotis telefonu.

„Neseniai atlikome apklausą, kuri parodė, kad net 60 proc. žmonių naudojasi telefonu vairuodami. Mes, nebijome pasakyti, kad neskaitykite Delfi vairuodami, nežvairuokit, vairuokit saugiai. Labai svarbu apie tai šnekėti, kelti šią problemą ir šviesti visuomenę“, – pabrėžia I. Matilionis.

Irmantas Matilionis

Daugiausiai telefonu už vairo naudojasi 36–45 metų amžiaus grupė

Akcentuodamas tokio elgesio pavojų, I. Matilionis pamini ekspertų išvadą, kad vairavimas, naudojantis telefonu, yra pavojingesnis už vairavimą išgėrus, o tikimybė patekti į autoįvykį padidėja net 8-is kartus, jei vairuodami žvilgčiosime į telefono ekraną.

Tai įrodo ir reprezentatyvios apklausos rezultatai – tyrimo duomenimis, net 18 proc. respondentų yra patekę į auto įvykį, kai tuo metu buvo naudojamasi telefonu.

„Tai reiškia, kad 1 iš 5 vairuotojų patenka į auto įvykį dėl telefono. Vairuotojo kelyje jis išties pavojingas. Iš įdomesnių dalykų, galime pakalbėti apie amžių – vertinant skirtingas amžiaus kategorijas, daugiausiai telefonu naudojasi 36–45 metų amžiaus žmonių grupė, tačiau ne ką mažiau tai daro tiek vyresni, tiek jaunesni. Tai rodo, kad problema yra didelė, paplitusi visuomenėje ir aktuali visiems“, – teigia I. Matilionis.

Pokyčių siekti padės ir edukacijos, ir atrakcijos

Daugybė žmonių vairuodami naudojasi laisvų rankų įranga, tačiau nemaža dalis jų už vairo ne tik kalba telefonu, bet ir rašo žinutes. Pastarąjį veiksmą I. Matilionis išskiria kaip patį pavojingiausią – rašydami žinutes, vairuotojai nė nejausdami 5 sekundėms gali išvažiuoti į priešingą eismo juostą, o tai gali baigtis avarija.

Nežvairuok

Kita vertus, apklausa taip pat parodė, kad gyventojai supranta problemos rimtumą ir yra pasiruošę keistis. I. Matilionis pabrėžia, kad „Nežvairuok“ yra ilgalaikė kampanija, apie kurią išgirsime ir kitais metais, ir išskiria pagrindines kryptis, kuriomis socialinė iniciatyva padės gyventojams ugdyti saugesnius įpročius.

„Rinksime istorijas tų žmonių, kurie patyrė autoįvykį dėl to, nes naudojosi telefonu. Jas sudėsime į specialų dokumentinį filmą, kurį kursime visą vasarą, o rudenį atiduosime mokykloms, kad edukacija prasidėtų nuo mažų dienų. Taip pat planuojame iššūkį „Savaitė be telefono automobilyje“ – žiūrėsime, kaip mums seksis. Be to, rinksime geriausiai vairuojantį selebritį: kviesime 10 žmonių į Nemuno žiedo trasą su kliūtimis, kurias jie pirmiausia pravažiuos be telefono, o kitą kartą – rašydami žinutes. Tai bus linksma atrakcija, kurioje pamatysime problemą iš praktinės pusės“, – vardija I. Matilionis.

Daugiau informacijos apie iniciatyvą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)