Vaizdo įrašu mergina iš pradžių pasidalino savo instagrame, o netrukus jis išplito ir feisbuko platybėse, kur pritraukė šimtus reakcijų. Po įrašu komentatoriai suskubo dalintis nuotraukomis, kaip neįprastų agurkėlių pavyko pasigaminti patiems. Recepto autorė prisipažįsta, kad internautus sužavėjęs agurkėlių marinatas – jos kurtas derinys iš produktų, kuriuos tiesiog rado po ranka.

„Receptą pati sugalvojau. Sėdėjau prie palangės atsidarius padažų spintelę, ir ką radau, tą dėjau“, – sako A. Ribokaitė, ir prideda, kad virtuvėje dažnai mėgsta improvizuoti, atrasti naujus skonius.

Vaizdo įraše nufilmuoti agurkėliai pirmiausia patraukia akį įdomiu supjaustymu, primenančiu armonikėlę. Kaip sako A. Ribokaitė, šią gudrybę ji išmoko iš mamos.



„Kai susipjausčiau agurkėlius, galvojau, kad būtų gerai juos pamarinuoti. Labai mėgstu saldžiarūgščius ir umami skonio patiekalus ir padažus, kuriuose visi skoniai balansuoja. Atsidariau padažų spintelę, ir dėjau, ką turėjau tuo metu namuose. Netikėtai pamačiau ant stalo likusį vieną apelsiną, ir pagalvojau, kad ir jį reikia įdėti“, – kūrybinį procesą prisimena ji.

Recepto autorė šiandien džiaugiasi, kad pirmąkart gamindama marinatą nepamiršo viso proceso ir nufilmuoti – tai leido iškart atradimu pasidalinti su kitais.

„Viską nufilmavau, nes esu pasimokiusi iš anksčiau, kad kartais, kai darau belenką, gaunasi stebuklai ir beprotiškai skanūs patiekalai. Kai paragavau, buvo neįtikėtinai geras skonis. Turbūt tai viena iš labiausiai pavykusių mano improvizacijų“, – džiaugiasi ji.

Marinuotų agurkėlių receptas

Reikės:

10 nedidelių trumpavaisių agurkų
1 šaukšto medaus
2 šaukštų sojos padažo
3 česnako skiltelių
1/2 šaukšto chilli flakes
1 šaukšto Vorčesterio padažo
1/2 šaukštų sezamų aliejaus
1 šaukšto 9 proc. acto
1/2 šaukšto druskos
3 šaukštai šviežiai spaustų apelsino sulčių
2 šaukštai vandens
keli centimetrai tarkuoto imbiero

Gaminimas:

1. Pasidedame agurką tarp kinietiškų pagaliukų ir supjaustome horizontaliai (įpjauname iki pat pagaliuko). Apsukame kita puse, ir visą agurką supjaustome skersai – gauname armonikėlę.

2. Plonomis skiltelėmis supjaustome 3 česnako skilteles. Sumaišome visus ingredientus ir užpilame ant agurkų. Barstome sezamų sėklomis.

3. Agurkėlius marinate palaikyti bent valandą, geriausia – 2–3. Agurkėliams įsigėrus marinato, jie jau paruošti. Skanaus!

Vasarą šviežiai paraugintais agurkais lietuviai mėgaujasi dažniau

Kol vieni agurkų marinatus išbando su savame sode užaugintais agurkais, kiti daržoves renkasi turguose ir parduotuvėse. Komentuodama lietuvių įpročius renkantis daržoves, „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad agurkai – itin lietuvių mylima daržovė.
Agurkai

„Lietuviai agurkus valgo visus metus, tik, priklausomai nuo laikotarpio, renkasi šviežius, konservuotus ar raugintus. Pastaruosius, raugintus agurkus, klientai yra itin pamėgę žiemos sezonu. Pardavimų statistika rodo, kad per metus pirkėjai įsigyja apie 170 tonų raugintų agurkų, o būtent šaltuoju sezonu jų nuperkama beveik tris kartus daugiau nei vasarą“, – sako ji.

Tačiau pastebima, kad vasarą klientų krepšeliuose neretai atsiduria ir šviežiai parauginti agurkai. Parduotuvėse jų galima įsigyti nuo gegužės iki lapkričio, tačiau didžiausias pardavimų pikas, anot E. Dapkienės, yra birželio mėnesį.

„Nuo liepos mėnesio pamažu tokių šviežiai paraugintų agurkų nuperkama mažiau, nes žmonės pradeda galvoti apie žiemą ir ruošti jai daržoves – tai rodo ne tik augantys prieskonių agurkams konservuoti pardavimai, bet ir padidėjusi konservavimo priemonių paklausa. Kur kas daugiau negu kitais mėnesiais nuperkama acto ir druskos. Konservavimui skirtų produktų ir priemonių pardavimai liepą išauga kone pusantro karto“, – teigia E. Dapkienė.