Geros salotos prasideda nuo tinkamo pasiruošimo – itin svarbu ne tik kruopščiai nuplauti daržoves, bet ir tinkamai jas nusausinti. Jeigu salotų lapai bus drėgni, jie gali subliūkšti ir prarasti traškumą. Salotose svarbu naudoti įvairias daržoves, nebijoti maišyti skirtingų skonių ir tekstūrų – jos atsiskleidžia kai pastarieji susipina į vieną.

Renkantis salotų lapus, galima naudoti kelias rūšis skirtingų žalumynų. Traškumui puikiai tinka romaninės arba aisbergo salotos, jas galima maišyti su rukola arba špinatais – pastarosios turi pipirinį poskonį. Nors parduotuvėje dažnai parduodami jau sumaišyti salotų lapų rinkiniai, tai galima lengvai padaryti ir namuose.

„Vasaros metu parduotuvėse rasite išskirtinai didelį šviežių daržovių pasirinkimą. Jau ankstyvą pavasarį dalis daržovių keliauja tiesiai iš Lietuvos ūkių. Nuolatos bendraujame su tiekėjais ir ūkininkais, kad pirkėjams kuo anksčiau pasiūlytume šviežią derlių, kurio įvairovę kasmet lemia oro sąlygos. Šiltojo sezono metu populiarėja ne tik daržovės, bet ir įvairūs salotų pagardai – padažai, aliejai ir actai, garstyčios, daigai ar sėklos“, – pranešime spaudai sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

E. Dapkienė pastebi, jog balzaminio acto kremo, grūdėtų ar Dižono garstyčių bei įvairių actų pardavimų augimą vasaros metu gali lemti ir grilio sezonas: „Nors tai – dažnai sutinkami ingredientai salotose, jie puikiai pasitarnauja ir mėsos, žuvies ar daržovių marinavime“.

Skonį lemia – salotų priedai

Salotų skonį lemia priedai, su kuriais jos gaminamos ir patiekiamos. Prieskonius naudoti patartina ne tik padažui, bet ir daržovėms. Supjaustytas ir į dubenį įdėtas daržoves reikėtų pabarstyti druska ir pipirais dar iki pilant ant jų padažą.

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorės, gardinant salotas žolelėmis geriausia tai daryti naudojant ne džiovintus prieskonius, o šviežias žoleles – kalendrą, petražolę, mėtą ar baziliką.

„Salotas galima gardinti ne tik šviežiomis žolelėmis, bet ir sėklomis, daigais – jie paįvairins skonių paletę bei suteiks naudingų maistinių savybių. Porų arba garstyčių daigus naudokite, jei mėgstate aštrumą ir pikantišką poskonį. Norint švelnaus skonio ir traškios struktūros – puikiai tiks saulėgrąžų arba brokolių daigai. Salotas puikiai papildys kepintos sezamo sėklos ar kanapių branduoliai, norint traškumo – kepintos saulėgrąžos, moliūgų sėklos ar anakardžiai“, – sako B. Baratinskaitė.

Naminis salotų padažas – nepamainomas skonio elementas, kuris perkelia namuose gaminamas salotas į kitą lygį. Iš šviežių ingredientų pagamintas, naminis padažas yra vitaminų ir antioksidantų šaltinis.

Nors daugelį salotų padažų pagaminus galima šaldytuve laikyti iki kelių savaičių, B. Baratinskaitė pataria esant galimybei gaminti ir patiekti šviežią padažą, kadangi taip ingredientai išlaikys daugiau teigiamų savybių bei nepraras vitaminų. Ji rekomenduoja išbandyti penkis lengvai pagaminamus salotų padažų receptus, kuriuos gaminti užtrunka vos penkias minutes:

Žolelių padažas

Reikės: saujelės petražolių, pusės saujelės sumaišytų kitų šviežių žolelių (kalendrų, čiobrelių, baziliko, mėtų, šalavijų), 6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų obuolių acto arba citrinos sulčių, 2 šaukštų medaus arba klevų sirupo, 2 arbatinių šaukštelių Dižono arba grūdėtų garstyčių, pusės arbatinio šaukštelio druskos.

Gaminame: sumaišykite visus ingredientus plaktuve iki vientisos masės. Paragaukite, jeigu reikia, įberkite daugiau druskos, įpilkite daugiau acto ar medaus. Padažą sandariame indelyje, šaldytuve galima laikyti iki dviejų savaičių. Prieš patiekdami suplakite, nes žolelės nusėda ant dugno.

Česnakinis padažas su žaliąja citrina

Reikės: 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, žaliosios citrinos žievelės, 4 šaukštų šviežių žaliosios citrinos sulčių, skiltelės smulkinto česnako, 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų riebios grietinėlės, druskos ir pipirų.

Gaminame: supilkite visus ingredientus į plaktuvą ir pagardinkite druska, pipirais. Plakite iki vientisos, kreminės masės. Laikykite šaldytuve, kol patieksite su salotomis. Padažą patartina suvartoti per tris dienas.

Jogurtinis padažas

Reikės: 200 g graikiško jogurto, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 4 šaukštų Dižono garstyčių, 3 arbatinių šaukštelių medaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų obuolių acto, skiltelės smulkinto česnako, druskos ir pipirų.

Gaminame: išmaišykite visus ingredientus dubenyje. Jeigu padažas per aitrus – įdėkite dar šaukštelį medaus. Salotų padažo likučius laikykite sandariai uždarius šaldytuve, ne ilgiau nei 10 dienų.

Balzaminio acto Vinaigrette padažas

Reikės: 4 šaukštų balzaminio acto, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2-3 šauktų medaus, 2 arbatinių šaukštelių Dižono garstyčių, pusės arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių, 1 skiltelės česnako, druskos ir pipirų.

Gaminame: sudėkite visus ingredientus į plaktuvę, pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite iki vientisos masės. Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Sandariame indelyje šaldytuve galima laikyti iki dviejų savaičių.

Riešutinis kario padažas

Reikės: pusės skardinės kokosų pieno, 4 šaukštų šviežių žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštų natūralaus riešutų sviesto, 2 arbatinių šaukštelių raudonojo kario pastos, skiltelės smulkinto česnako.

Gaminame: visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą sandariai šaldytuve galima laikyti savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją