Siūlo negailėti šviežių daržovių

Dietistė Vaida Kurpienė aiškina, kad patiekalų vertę lemia du dalykai. Pirmasis – kokie produktai patiekaluose naudojami: perdirbti, neperdirbti ar tokie, kurių verta vengti. Antrasis – produkto apdorojimas. Tradiciniuose šaltibarščiuose reikėtų atkreipti dėmesį į pirmąjį aspektą.

„Į tradicinius šaltibarščius dažniausiai pilame kefyrą. Jis paprastai būna 2,5 proc. riebumo. Tačiau būna ir skirtas šaltibarščiams, kurio riebumas yra virš 6 procentų. Čia reikėtų atkreipti dėmesį: jei daug riebesnio kefyro pilate, o optimalų svorį palaikyti sudėtinga, tada pilkite mažiau arba rinkitės įprasto riebumo. Riebesnis kefyras puikiai tinka tiems, kam reikia priaugti svorio, mažesniems vaikams, sportuojantiems paaugliams“, – aiškina sveikos mitybos specialistė.

Tiems, kurie alergiški pieno produktams ar dėl kitų priežasčių negali jų vartoti, dietistė siūlo pasirinkti kitas kefyro alternatyvas. Pavyzdžiui, sojos, avižų ar migdolų pieną.

„Tada keičiamas receptas. Papildomai pilama citrinos sulčių arba natūralaus nefiltruoto acto, kad būtų rūgštelės. Kitos sudėtinės dalys gali būti ir tos pačios, kaip ir tradiciniuose šaltibarščiuose“, – sako ji.

Agurkai, svogūnų laiškai, krapai – šviežios ir vertingos vasaros sezono daržovės, kurių reikėtų valgyti kuo daugiau. Tad jų pripjaustykite gausiau, nei nurodoma tradiciniame recepte. Dietistės teigimu, žmonės linkę į šaltibarščius dėti ne šviežius, o virtus burokėlius, kurie laikomi mažiau vertingais, nes virimo procese dalis skaidulų suirę ir dėl to jie teikia mažesnį sotumo jausmą. Greičiau išalkstame, o šiose daržovėse esantys angliavandeniai sparčiau įsisavinami – tai nėra privalumas.

Vaida Kurpienė

„Kalbant apie burokėlius, jie yra vertingesni, kai nėra termiškai apdoroti. Juos galima tiesiog smulkiai sutarkuoti, apšlakstyti citrina, greipfrutų sultimis ar trupučiu acto ir palikti šiek tiek pasifermentuoti. Geriausia valandą, pusvalandį. O jei neturite laiko, bent penkiolika minučių. Kai gaminu šaltibarščius, daugiausiai naudoju būtent šviežius burokėlius, tada dažnai prisikapoju įvairiausių žalumynų ar tų pačių salotų lapų, daugiau agurkų nei įprastai, kad tai būtų tarsi skystos salotos. Tokia sriuba tikrai labai gerai gaivina vasaros metu ir ilgam suteikia sotumo jausmą“, – pasakoja specialistė.

Nors bulvės į pačią sriubą nededamos, beveik neįsivaizduojama, kad šaltibarščiai būtų valgomi be jų. Vieni verda, kiti kepa, treti trina bulvių košę. Tačiau dietistė V. Kurpienė rekomenduoja bulves virti su lupenomis, kepti žemoje temperatūroje orkaitėje arba garuose. Taip bulvė bus kur kas vertingesnė. Sveikos mitybos specialistė pasakoja, kad šaltibarščius vakare renkasi be bulvių, pietums – būtinai su jomis.

„Apvirtas bulves reikėtų vengti kepinti riebaluose, kaip pastaraisiais metais tapo populiaru. Geriau apdoroti vandenyje arba orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje, kuri taip pat išpopuliarėjusi, jeigu norisi kitokios struktūros“, – sako ji.

Kiekviena šeima Lietuvoje turi savo receptą

Nors ingredientus šaltibarščiams galima įsigyti visus metus, jų sezonas prasideda kartu su šylančiais orais. Anot parduotuvių atstovų, šiemet, palyginti su pernai, burokėlių ir kefyro pardavimai yra šiek tiek mažesni, bet tai neturėtų stebinti. Pasak „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, šis pavasaris šiluma nelepino.

O tada, kai galvoji apie žieminę striukę, tikriausiai nesinori dar gaivintis šaltibarščiais. 2021 metais gegužę išaugusi šaltibarščių paklausa išsilaikė net iki liepos mėnesio, o pikas buvo pasiektas birželį. Matydami mūsų meilę šaltibarščiams, stengiasi ir Lietuvos gamintojai – sukuria specialų kefyrą šaltibarščiams, ieškodami naujų skonių, burokėlius marinuoja su obuolių sultimis. Galima pajuokauti, kad kiekviena šeima Lietuvoje turi savo unikalų šaltibarščių receptą“, – kalbėjo ji.

Parduotuvės duomenimis, dažnai taupydami laiką žmonės įsigyja ir jau paruoštus šaltibarščius. Pasak E. Dapkienės, pavasarėjant patys pirkėjai pradeda klausti, kada jau galės įsigyti pagamintų šaltibarščių kibirėliuose.

Pernai pasiūlėme jų labai anksti – kovo viduryje, šiemet startavome balandį. Įprastai prekiaujame šaltibarščiais net iki rugsėjo mėnesio“, – kalbėjo parduotuvės atstovė.