Valstybinio turizmo departamento atstovė spaudai Gerda Butkuvienė pastebi, kad Lietuvos šiaurės vakarų pusėn keliautojai dažniausiai traukia norėdami suskaičiuoti Telšių lokiukus ant Masčio ežero lieptelių, prisiminti Šaltojo karo laikus Plokštinės raketų bazėje, išbandyti virtualų gidą Oginskių rūmų parke Plungėje ar paragauti šokolado Šokolado muziejuje Šiauliuose. Vis dėlto, Žemaitija gali pasiūlyti kur kas daugiau unikalių patirčių, tik apie kai kurias iš jų žinome mažiau.

„Jei jau nusifotografavote su kaukėmis Platelių Užgavėnių kaukių muziejuje ar mistiškame Into Akmenų muziejuje Mosėdyje, įveikėte dviračiu daugiau nei 20 km ilgio Platelių dviračių taką ir bridote Sietuvos kūlgrinda, laikas atrasti ir slaptesnius bei tikrai ne visiems žinomus Žemaitijos kampelius“, – teigia ji ir dalinasi rekomendacijomis, kurias išbandę atrasite kitokią Žemaitiją.

1. Indijos piliakalnis

Indijos piliakalnis

Garsas apie Žemaitijos piliakalnius sklinda plačiai. Keliautojai yra atradę Apuolės, Džiugo, Šatrijos ar Medvėgalio piliakalnius, tačiau ar girdėjote apie Indijos piliakalnį?

Indijos piliakalnis stūkso Indijos kaime, Šilalės rajone. Visgi Indijos kaimo pavadinimas kilęs ne nuo valstybės pietų Azijoje, o nuo lietuviško žodžio „indija“, reiškiančio žemės gilumą.

Piliakalnio liekanos yra žemaičių genčių žemėse, pelkėtame slėnyje. Spėjama, jog jame gyventa I tūkstantmetyje – II tūkstantmečio pradžioje. Piliakalnyje stovėjo Pūtvės pilis, kurią XIV a. sudegino kryžiuočiai.

2. Jaunystės šaltinis ir vaisingumo akmuo

Rietavo sav.
Stebuklingu vadinamas Lopaičių šaltinis (E. Bunkos nuotr.)

Netoli Tverų yra Lopaičių pažintinis takas, vadinamas etnomitologiniu. Čia nutiestu lieptu galima ne tik patogiai prieiti prie, kaip sakoma, stebuklingo ir vienintelio Europoje į Rytus tekančio šaltinio, kurio vanduo lygina raukšles, bet ir apžiūrėti pagonybės laikų šventvietę, užminti norą prie Norų akmens, apžiūrėti Vaisingumo akmenį ar akmenį su žmogaus veido bruožais.

3. Sunkiausias pasaulyje dviratis

Telšių r.
Sunkiausias pasaulyje dviratis

Žemaičiai sukonstravo oficialiai sunkiausią pasaulyje dviratį – tai žymintis Gineso rekordų knygos aprašas eksponuojamas šalia 1,5 tonos sveriančios priemonės Degaičių parke. Negana to, dviratį dar galima ir minti!

4. Metalinių obelaičių sodas

Platelių seniūnija
Atminties sodas

Lietuvos kontūro sodas apsodintas metalinėmis obelimis su metaliniais obuoliais. Tokį vaizdą galima išvysti Žemaitijos nacionaliniame parke, šalia pagrindinio kelio.

Tai – Litvakų atminties sodas. Obelų šakos su obuoliais – bendruomenėse gyvenusių žydų šeimoms atminti. Sode jau auga 25 obelys, kurios „užaugino“ daugiau nei 120 obuolių.

Šiame sode granito stulpeliai pastatyti „žemėlapio“ vietose, kuriose gimė visame pasaulyje garsūs litvakai. Jie pastatyti daug prie Indijos Nepriklausomybės iškovojimo prisidėjusiam, Rusnėje gimusiam Hermanui Kalenbachui, pirmojo garsinio filmo pagrindinio vaidmens atlikėjui iš Seredžiaus kilusiam Asai Joelsenui ir kitiems.

5. Didžiausia japoniška oazė Europoje

Kretingos r.
Japoniškas sodas

Japoniškas sodas Kretingos rajone su tūkstančiu bonsai medelių kolekcija, akmenų sodu, sakuromis, tvenkiniais, užimantis 16 ha plotą, laikomas didžiausiu Europoje.

Jį įkūrė meistras iš Japonijos Hajime Watanabe ir gydytojas Šarūnas Kasmauskas. Sode – ir akmeniniai žibintai, ir svajonių išsipildymo tvorelė, arbatos namelis, vardinių sakurų alėja, „žynio veidrodžio“ tvenkinys, akmuo-gyduolis, japoniškų klevų alėja, krioklys ir kiti įdomūs objektai.

6. Virtualus kalėjimas

Raseiniai
Raseinių krašto istorijos muziejus

Persikelti 60 metų atgal – svajonė, virstanti realybe, kurią šiuolaikinės technologijos leidžia patirti Raseinių krašto istorijos muziejuje.

Muziejus įkurtas istorinių pastatų komplekse – buvusiuose Arešto namuose-NKVD-MVD kalėjime Nr.9, kuriame buvo kalinami politiniai kaliniai.

Čia ne tik galima apžiūrėti kalėjimo koridorių, kameras, kalėjimo kiemą su sargybinių bokšteliais, bet ir su virtualios realybės akiniais pačiam „tapti kaliniu“ – persikelti į kalėjimo kamerą greta kitų kalinių, girdėti jų pokalbius, stebėti aplinką.

7. Labirintų parkas

Plungės r.
Energetinių labirintų ir geometrinių figūrų parkas

Energetinių labirintų ir geometrinių figūrų parkas – Žemaitijos nacionaliniame parke netoli Platelių ežero Likšų kaime. Jame vaikščioti galima net penkiais skirtingais labirintais ir pamatyti tris kitas figūras, kurios skirti surasti savo vidinį AŠ, prašyti meilės ir draugystės, vidinės pusiausvyros, pasisemti energijos.

8. Aukštagirės apžvalgos bokštas

Šilalės r.
Aukštagirės apžvalgos bokštas

Vietiniai turistai Lietuvoje „serga“ apžvalgos bokštų lankymo virusu. Žemaitijoje, Varnių regioniniame parke, verta susirasti 15 metrų aukščio Aukštagirės apžvalgos bokštą ant Aukštagirės kalvos.

Nuo bokšto atsiveria puikus vaizdas į Medvėgalio ir Bilionių piliakalnius. Legenda pasakoja, kad ant Bilionių piliakalnio, ištiesęs kojas, sėdėjo milžinas. Kur jis nusiavė vyžas ir iškratė žemes, ten atsirado Aukštagirės kalnas.

9. Laisvės statula

Plungės r.
Laisvės statula

Nežinia, kas bendro tarp Amerikos ir Žemaitijos, tačiau šalia Platelių ežero galima aptikti pagrindinį JAV simbolį. Poilsio namų „Šienainis“ teritorijoje Paplatelės kaime – medinė Laisvės Statulos JAV kopija.

10. Netradiciniai muziejai

Joniškio r., Mažeikių r., Akmenė
Kaliausių fabrikėlis

Žemaičių išradingumą ir kitokį požiūrį į pasaulį atskleidžia netradiciniai muziejai. Štai, Žagarėje (Joniškio r.) – „Kaliausių fabrikėlis“, t.y. tautodailininkės įkurti namai kaliausėms. Juose galima užsisakyti kaliausių gaminimo edukaciją ar net sudalyvauti kaliausių stovykloje.

Akmenę garsina vadinamasis dinozaurų muziejus, t.y. Akmenės krašto muziejuje esanti Lietuvoje rastų fosilijų ekspozicija, Mažeikių rajoną – vienintelis kaimiško tipo vaistinės muziejus Lietuvoje su išlikusiomis vaistininkų šeimos gyvenamosiomis patalpomis ir su tokiais eksponatais kaip XIX a. receptai ar žmogaus odos diržas, Joniškį – Krepšinio muziejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)