Šiomis lėšomis gali būti finansuojama tik viena vaiko pasirinkta programa. Lėšas skirianti Švietimo ir mokslo ministerija tikisi, kad naujesni, įdomesni būreliai pritrauks nė vieno būrelio nelankančius vaikus, o neformaliojo švietimo krepšelis leis papildomai užimti 20 proc. mokinių daugiau nei dabar, t.y. papildomai įvairiomis neformaliojo švietimo paslaugomis galės pasinaudoti dar 67 tūkst. vaikų

Po muziejų užrištomis akimis

„Tai bus paslapčių ieškotojų būrelis, vaikai ne tik maloniai leis laiką, bet ir daug sužinos, - apie programą „Slėpynės muziejuje“ pasakoja jos sumanytoja Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos direktorė Birutė Vagrienė. – Galiu atskleisti porą užsiėmimų, visi žinome, kad B. Grincevičiūtė turėjo regėjimo negalią, todėl vaikai po muziejų galėtų klaidžioti užrištomis akimis. Taip pat vyktų orientaciniai žaidimai, jie galėtų ieškoti muziejuje paslėptų eksponatų.“

Užsiėmimai vyktų du kartus per savaitę, tuo pačiu vaikai daug sužinos apie dainininkės B. Grincevičiūtės, V. Mykolaičio-Putino, Tomo ir Antano Venclovų bei V. Krėvės-Mickevičiaus asmenybes, susipažins su jų veikla ir gyvenimu.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos neformaliojo švietimo poskyrio vedėja Zita Užlytė informuoja, kad vaikams Vilniaus savivaldybėje iš viso pasiūlytos 228 programos. Jis džiaugiasi, kad mokiniai galės užsiimti netradicine veikla: „Šiame etape be tradicinių veiklų buvo pateikta įdomių, egzotinių veiklų, tokių kaip: afrikietiška perkusija, tapyba ant vandens, robotika, robotų programavimas, loginis mąstymas, juoko joga, „Slėpynės muziejuje“ ir kitos.“

Programų vertintojai buvo pakviesti iš išorės, jas vertino universitetų dėstytojai, ugdymo įstaigų, nevyriausybinių organizacijų atstovai. 28 komisijos nariai programas vertino po du, neįvertintos tos programos, kurios neatitiko reikalavimų ir abu vertintojai įvertino neigiamai.

Traukia karinė veikla

Nuo spalio Rokiškio vaikai galės dienas leisti motokroso trasoje. Sėdėdami už mažyčių krosų automobiliukų vairo, jie galės lavinti vairavimo įgūdžius, išmokti išsisukti iš ekstremalių situacijų.

„Žinoma, užsiėmimai vyks tik specialioje trasoje, nes susirinks nepilnamečiai. Tačiau jie galės išmokti ne tik vairuoti, bet ir suvokti automobiliuko gabaritus, kaip sukasi ratai. Pats turiu vairavimo mokyklą, todėl puikiai pastebiu, kad jie ateina visiškai nesiorientuodami, kur yra akceleratorius, sankaba“, - sako programą „Moto-Roki“ pasiūlęs Romas Kišūnas.

Vaikai taip pat būtų mokomi kelių eismo taisyklių, ruošiami vairavimui tikrose gatvėse ir keliuose. R. Kišūnas sako, kad jo tikslas yra sudominti ir išjudinti vaikus, kad jie nebūtų „kompiuteriniai“. Vyras džiaugiasi, jog į pamokėles jau užsirašė 31 norintysis ir tikisi, kad sugebės jų susidomėjimą išlaikyti iki galo.

Rokiškio rajono savivaldybės administracijos darbuotoja, atsakinga už nerformalųjį ugdymą, Danutė Kniazytė informuoja, kad iš viso savivaldybėje atsirado 58 nauji būreliai. Ji džiaugiasi, kad didelė dalis užsiėmimų vyks kaimų vietovėse, todėl vaikams nereikės įveikti didelių atstumų savo normas įgyvendinti.

„Kaimuose daugiausiai dirbs laisvieji mokytojai. Obeliuose bus techininio modeliavimo būrelis – savotiška robotika medyje, Kamajuose sporto užsiėmimai vyks treniruoklių salėje, yra daug gražių planų. Netgi tokiame kaimelyje kaip Pandėlys vaikus kvies Šaulių kuopa“, - vardina.

D. Kniazytę džiugina susidomėjimas Šaulių sąjungos siūlomais būreliais, didelio aktyvumo sulaukė ir skautų veikla: „Absoliutus lyderis – Šaulių sąjungos siūlomi užsiėmimai, todėl galiu tvirtai pasakyti, kad jei kas – Rokiškis tikrai atsilaikys ir bus apgintas“, - juokiasi ji.

Domisi kūrybinėmis industrijomis

Renkantis programas prioritetas Rokiškio savivaldybėje buvo teikiamas tiems, kas vaikus užimtų ilgiausiai, užsiėmimus vykdytų ne dvi, o bent keturias valandas per savaitę: „Labai svarbu, kad tu ugdymas būtų ne simbolinis, o rimtas ir naudingas. Kas iš tų dviejų valandų per savaitę – grįš namo ir užmirš viską. Siekėme, kad užimtumas būtų maksimaliai didelis.“

D. Kniazytė sako, kad atsiradus neformaliojo ugdymo krepšeliui, Rokiškio rajono savivaldybėje turiningas veiklas lankys virš 700 vaikų. „Nubyrėjimas aišku bus turbūt, bet finansiškai pinigai negalės „vaikščioti“. Užsirašęs į norimą programą vaikas turės ją ir lankyti, tačiau, žinoma, per prievartą niekas nelaikys. Jei būrelį mes – jo vadovas turės surasti kitą vaiką“, - sako D. Kniazytė.

Nuo spalio Rokiškio vaikai galės lankyti „Pelėdžiukų mokyklą“, kurioje žaisdami mokysis anglų kalbos, savo sugebėjimus galės pademonstruoti kovos menuose. Daug dėmesio sulaukė Rimos Vanagienės pasiūlyta programa „Kūrybinių idėjų klubas: žinau kaip“.
vaikas, mergaitė, piešimas, piešia, tapo, molbertas, dažai, būrelis, dailė

Būrelio vadovė teigia, kad kūrybinės industrijos šiomis dienomis yra itin aktualios, todėl lavinti vaikus reikia nuo pat mažų dienų. „Noriu kuo plačiau juos supažindinti su kūrybinėmis industrijomis, su vaikučiais daug fotografuosime, filmuosime, darysime parodėles. Gal jie galės kūrybiškai pasireikšti savo mokyklose ar netgi savivaldybėje – išpuošti patalpas, sukurti savo viziją, kaip jos turi atrodyti“ , - sako ji.

DELFI primena, kad vaikai kartu su tėvais gali išsirinkti vieną iš neformalaus ugdymo programų, paskelbtų savivaldybių interneto puslapiuose. Norintys turi sudaryti sutartis su programos vadovu ir vaiko dalyvavimas būrelyje bus apmokėtas.

Panašus neformaliojo vaikų švietimo finansavimo principas buvo išbandytas ES remtame projekte 4 savivaldybėse. Didžiausias projekto pasiekimas – sukurtos ir vaikams pasiūlytos naujos popamokinės veiklos arčiau namų, pavyzdžiui, robotika, liaudies amatai, teatras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)