Kasmet surenka 1000 tonų atliekų

Miškas neabejotinai yra kiekvienam lietuviui svarbi vieta, kur ieškoma ramybės, poilsio ir pramogų. Šimtametės miškininkystės tradicijas menantys medžiai ir ištisos girios yra viso miškininkų gyvenimo darbo rezultatas, kuriam reikalinga nuolatinė priežiūra. Tačiau, kaip sako specialistai, per daugelį metų pastebima, kad miškas neretai tampa ir vieta atsikratyti nereikalingais daiktais ar kitomis atliekomis.

„Mes, miškininkai, miškus ne tik sodiname, tačiau ir nuolatos rūpinamės jų priežiūra, ruošiame medieną, tvarkome juos ir renkame šiukšles. Vietoje grybų, uogų ar kitų miško gėrybių čia būna randamos senos padangos, statybinės atliekos, niekam nereikalinga ir sugedusi buitinė technika bei kitos atliekos.

Kiekvienais metais tokių atliekų surenkame ir iš miškų išvežame net 1000 tonų, iš kurių apie 200 tonų sudaro senos padangos“, - pasakojo VMU vadovas Valdas Kaubrė.

Nelegalių vežėjų problema

VMU vadovas sako, kad bene opiausia problema miškuose, kalbant apie juose paliekamas atliekas, yra nelegalūs atliekų vežėjai. Neretai pasamdę tokius vežėjus žmonės nesitiki, kad visos jų atliekos, už kurių išvežimą ir utilizavimą jie sumoka nemažas sumas, atsiduria miške, o taip vežėjai pasiima ne tam tikrą užmokesčio dalį, o visą užmokestį.

„Pasitaiko, kad žmonės nelegalių atliekų vežėjų kontaktus randa internete ir nepatikrinę, ar jie iš tiesų tinkamai pasirūpina jų turimomis atliekomis, pavyzdžiui, po remonto, sumoka pinigus. Vėliau galime pamatyti miške įsikuriančius sąvartynus, kurie ne tik kenkia aplinkai, bet ir darko vaizdą, yra pavojingi laukiniams gyvūnams, poilsiautojams. Neseniai mūsų miškininkai rado didžiulę senų langų krūvą. Buvo akivaizdu, kad tai yra kažkokio didelio pastato langai su rėmais. Reikėjo nemažo sunkvežimio, kad viską sukrauti ir išvežti.

Pasitaiko, kad vieną dieną toje vietoje šiukšles sutvarkius, kitą dieną ir vėl randamos šiukšlės toje pačioje vietoje. Kartais tikrai atrodo, kad kai kurie vežėjai randa patogią vietą ir nuolatos joje atsikrato surinktomis atliekomis bei net nesivargina vežti jas į didelių gabaritų surinkimo aikšteles“, - pasakojo pašnekovas.

Taromatų nauda miškams

V. Kaubrė pasakojo, kad miškuose galima rasti net ir seną lovą ar visą spintelių komplektą. Pandemijos metu, kai gyventojai daugiausiai laiko praleisdavo namuose ir tvarkėsi savo ūkiuose, miškuose padaugėjo išmestų senų ir nereikalingų rakandų.

Tačiau VMU vadovas tikina, kad pastebima ir nemažai pozityvių pokyčių. Pavyzdžiui, Lietuvoje įvedus taromatų sistemą, miškuose surenkama kur kas mažiau išmestų plastikinių butelių.

Pasiteiravus, kur pats V. Kaubrė įžvelgia problemą, kalbant apie atliekų vežimą į miškus, pastebėjo, kad nors ir atrodo, jog informacijos apie tai, kur reikėtų atsikratyti atliekomis ir, kad šiukšlinti miškuose yra draudžiama, netrūksta, kai kuriems gyventojams turbūt atrodo kur kas paprasčiau atliekomis atsikratyti netoliese esančiame miške.

„Nemažai atliekų randama ten, kur netoliese yra sodų bendrijos. Galima tiks spėlioti, jog galbūt žmonėms kartais atrodo, kad atsikratyti atliekomis kur pasitaiko yra paprasčiau nei pasirūpinti tinkamu jų išvežimu. Tai yra ir sąmoningumo bei vidinės kultūros, kuris pamažu keičiasi, klausimas.

Visuomet raginame žmones būti pilietiškais ir jei pastebite miške nelegaliai iškraunant atliekas ar šiukšlinant, sudrausminkite, paskambinkite į bendrąjį pagalbos centrą numeriu 112 ir praneškite apie tai. Yra pasitaikę, kad ir miške dirbantys mūsų kolegos pastebi nelegaliai atliekas čia iškraunančius vežėjus, kuriems, kuriems buvo iškviesti pareigūnai ir skirta bauda“, - sakė VMU vadovas.

Kviečia prasmingai praleisti laiką

Norėdami keisti tiek visuomenės suvokimą apie miškų užterštumą, tiek ir paskatinti prisidėti prie švaresnės mūsų visų aplinkos kūrimo, VMU atstovai kviečia dalyvauti pirmą kartą rengiamoje akcijoje „Miško kuopa“. Kaip pasakojo organizatoriai, šioje akcijoje gali dalyvauti tiek ir darbo kolektyvai, tiek ir bičiulių kompanijos ar šeimos.

Ši akcija prasidės rugsėjo 11 d., nuo 10 val. ir truks, kaip sako patys organizatoriai, iki paskutinės surinktos šiukšlės. „Tikimės, kad tai taps tradicija ir kartu tvarkyti miškus galėsime kasmet“, - vylėsi V. Kaubrė.

Visus akcijos dalyvius miškininkai pasitiks ir palydės iki akcijos vietos, drauge darbuosis ir papasakos apie Lietuvos miškus bei atsakys į visus kylančius klausimus.

Daugiau informacijos apie akciją „Miško kuopa“ rasite ČIA.