Kaip pasakojo VMU Trakų regioninio padalinio gamtotvarkos specialistė Gintarė Karelina, visuomenė tampa vis sąmoningesnė ir pavienių šiukšlių miškuose randama vis mažiau, tačiau tvarką miškuose prižiūrėti bei šviesti visuomenę yra būtina.

„Vadovaujamės tuo, kad lankytojai ir poilsiautojai savo šiukšles susirinktų patys. Tai veikia. Tačiau šiuo laikotarpiu daugiausiai gamtoje randama vienkartinių kavos puodelių, medicininių veido kaukių ir plastiko bei stiklo butelių“, - pasakojo specialistė.

Jai antrino ir VMU Trakų regioninio padalinio vadovas Vaidotas Pauželis, kuris pastebėjo, kad į miškus ir pažintinius takus atvykstantys miško lankytojai šiukšlių beveik nepalieka. Daugiausiai žalos sukelia specialiai išmesti šiukšlių į miškus atvykstantys teršėjai.

„Nieko jau nebestebina miške matomos senos automobilių detalės, išmesti buities prietaisai, mišrios atliekos. Visi žino, kad egzistuoja nelegalūs atliekų vežėjai, kurie paima iš žmonių pinigus, tačiau šiukšles išveža į miškus.

Jei netvarkytume šių atliekų, ilgainiui čia atsirastų sąvartynai. Kasmet keičiant padangas daugybė senų ir nebereikalingų jų nugula Lietuvos miškuose. Praėjusiais metais miškininkai valstybiniuose miškuose surinko apie 260 tonų naudotų padangų“, - pasakojo specialistas.

Visus norinčius prisidėti prie akcijos „Miško kuopa“ miškininkai pasitiks ir palydės iki talkos vietos, drauge darbuosis ir papasakos apie miškus, atsakys į visus kylančius klausimus. Visi dalyvaujantieji bus apsirūpinti pirštinėmis ir šiukšlių maišais, o stambios atliekos bus kraunamos į sunkvežimius.

Daugiau informacijos apie „Miško kuopą“ rasite ČIA.