Daugybė lietuvių gyvena ir darbuojasi už tėvynės ribų. Nepaisant to, emigracijos reiškinys ir išvykusių lietuvių įvaizdis Lietuvoje priimamas gana neigiamai. „Delfi“ ir įmonė „RT Tax“ siekia keisti šį vaizdinį ir pagarsinti įkvepiančias, gerąsias išeivių patirtis. Todėl kvietėme dalyvauti konkurse „Metų emigrantas“ ir rinkti pačius iškiliausius išeivių bendruomenės atstovus.

Įkvepiančiais pasiekimais bei atradimais verta dalintis: juk gerumas užkrečiamas! Būtent tą daryti ragino šiais metais startavęs „Metų emigranto“ konkursas. Tai – puiki proga plačiau pagarsinti sėkmės istorijas, kurios gali tapti pavyzdžiu daugybei žmonių.

Mokesčių grąžinimo paslaugą teikiančios įmonės „RT Tax“ marketingo specialistas Domantas Bukauskas teigė, kad šiuo konkursu siekiama parodyti kitą pasaulio lietuvių pusę. „Pastebėjome, kad emigracija kaip reiškinys Lietuvoje priimamas iš negatyvios pusės, nors emigrantas yra ganėtinai verslus žmogus. Jis palieka savo kaštą, vyksta į naują aplinką, visiškai nepažįstamą kultūrą. Gerosios istorijos turi būti išgirstos plačiosios visuomenės“, – įsitikinęs įmonės atstovas.

Pasaulio lietuvių patirtys – išties spalvingos ir keliančios susižavėjimą. Vieni išvyksta dirbti svetur, tačiau grįžta atgal į Lietuvą, kur prisideda prie šalies augimo, kuria sėkmingus verslus. Kiti puikiai adaptuojasi užsienyje, tampa gerbiamais specialistais ir Lietuvos vardą garsina įvairiuose pasaulio kampeliuose.

Būtent todėl atėjo metas įvertinti uoliai dirbančius ir kitaip pasižymėjusius lietuvius! Nominuoti dalyvį bei balsuoti buvo galima net keturiose kategorijose:
• Metų emigrantas
• Metų šuolis: įkvepianti sėkmės istorija
• Metų talentas: Lietuvos vardo garsinimas
• Metų sugrįžimas: ačiū, kad kuriate Lietuvą.

Nominacija „Metų šuolis: įkvepianti sėkmės istorija“ – laimėtoja Rima Koič

Prieš 32 metus meilės emigrante tapusi Rima Koič svetur išgyveno karą ir nežinomybės laikus, o šiandien už nuopelnus siekiant dviejų tautų draugystės, paskirta Garbės konsule Kroatijoje. Moteris tapo savotišku tiltu tarp dviejų šalių. Kiekvienas, nuo turisto iki darbo ieškančio tautiečio, žino R. Koič vardą. Atvejų, kuomet nepažįstami lietuviai, ištikti bėdos, ligos ar nežinomybės, apsistojo pas Rimą, moteris jau nebeskaičiuoja.

Rima Koič

Per šitiek metų, sako Rima, būta daug nemiegotų naktų, tačiau iš to gimė nuostabūs projektai. Vienas jų – 2018-aisiais, Lietuvos Valstybės šimtmečio proga Kroatijoje įvykęs festivalis, kuriame dalyvavo per 400 dalyvių iš Lietuvos. Ilgametį moters indėlį įvertino ir Lietuvos bei Kroatijos Respublikos – 2012-aisiais atidarytas Garbės konsulatas ir R. Koič paskirta Garbės konsule: „Man tai buvo gražiausia gyvenime dovana mano Lietuvai, mano lietuviams, Lietuvos ir Kroatijos draugystės dovana.“

Nominacija „Metų talentas: Lietuvos vardo garsinimas“ – laimėtojai Elena ir Skirmantas Valiuliai

Vos prieš keletą metų svetur uždarbiauti išvykusi šeima šiandien Lietuvą garsina ne tik Norvegijoje, bet ir visame pasaulyje. Lietuvoje Skirmantas dirbo statybose, o Elena buvo muzikos mokytoja, lektorė. Nors abu mylėjo savo darbus, tačiau pragyventi darėsi vis sunkiau. Galiausiai likimas sutuoktinius nusviedė į Norvegiją, tačiau čia Elena ir Skirmantas Lietuvos toli gražu nepamiršo: emigravusius tautiečius subūrė į folkloro ansamblį.

Elena ir Skirmantas Valiuliai

Šiandien Norvegijos lietuvių ansamblis „Gabija“ skaičiuoja ne vieną tarptautinį projektą, o lietuvių dainos ir šokiai žinomi ne tik Norvegijoje, bet ir visame pasaulyje. Iš kur tiek jėgų po darbo repetuoti, keliauti, garsinti savo gimtinės vardą ir puoselėti lietuvišką identitetą? Skirmantas ir Elena vienbalsiai sako – tai yra jiems dar vaikystėje įskiepyta vertybė: „Kas dar, jei ne mes?“

Nominacija „Metų sugrįžimas: ačiū, kad kuriate Lietuvą“ – laimėtojas Vilius Šukys

Dar studijų laikais su draugais išvykęs padirbėti į užsienį, Vilius vieno renginio metu pamatė iki tol nematytą atributą – išlankstomą barą. Ši geniali idėja patraukė jauno vaikino dėmesį, tačiau kurį laiką Vilius toliau dirbo samdomu darbuotoju Norvegijoje. Pradėjęs nuo fabriko darbininko, vėliau įsidarbinęs bare, galiausiai užimdamas vadovaujančias pareigas, vieną dieną Vilius nusprendė palikti viską svetur ir grįžti į Lietuvą kurti savo verslo.

Vilius Šukys

Čia vaikinas ir atsiminė kadaise matytą mobilų barą ir su bendraminčiu draugu nutarė idėją plėtoti gimtinėje. Šiandien „Trendy bar“ – naujas standartas Lietuvoje: baras išdygsta bet kokioje šventės vietoje ir tapo toks populiarus, kad lanko ne tik privačias šventes, bet ir didžiausius, žinomiausius šalies renginius.

Nominacija „Metų emigrantas“ – laimėtoja Angelika Krause

Austrijos sostinėje Vienoje, o ir visoje šalyje sunku rasti lietuvį, niekada negirdėjusį Angelikos vardo. Moteris į Vieną atsikraustė prieš 19 metų. Pradžia, kaip pati pasakoja, buvo nelengva: šeima sunkiai vertėsi, pagalbos kreipėsi į Caritą, Angelikai trūko ir bendravimo, lietuvių šalia. Vis dėlto, po kurio laiko moteris ne tik apsiprato naujoje šalyje, susirado čia darbą, bet ir tapo savotišku „švyturiu“ savo tautiečiams.

Angelika Krause

Į A. Krausę Austrijos lietuviai kreipiasi pačiais įvairiausiais klausimais: vieniems reikia pagalbos ieškant darbo ar namų, tvarkantis įvairius dokumentus, kiti neturi, kur pernakvoti, treti – tiesiog pasiilgę lietuviško žodžio. Pardavimų vadybininke dirbanti Angelika laisvalaikiu organizuoja ne tik lietuvių susibūrimus savo namuose, bet ir keliones, iškylas į kalnus, žvejybą, buriavimą. Bene daugiausia dėmesio susilaukia jau tradicija tapę cepelinadieniai – šimtai Angelikos verdamų cepelinų suburia tautiečius valgiui ir pokalbiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)