Pasirodo, tik maždaug vienas iš penkių emigravusių žmonių žino apie galimybę susigrąžinti mokesčius. Vienam kauniečiui būtent ta galimybė padėjo vėl įsitvirtinti Lietuvoje.

Kaunietis Remigijus į Norvegiją išvažiavo būdamas devyniolikos – iš karto po mokyklos. Iš pradžių dirbęs žuvies fabrike vėliau perėjo į jam kur kas labiau patikusį darbą skalbykloje. Dirbdamas joje pradėjo vakarais mokytis norvegų kalbos, o ją pramokęs jau galėjo siekti ir aukštesnių pareigų.

„Niekada neturėjau planų grįžti. Tik mokytis kalbos, darbintis vis geresnėse vietose ir gyventi Norvegijoje. Bet žmogus planuoja, o, kaip sakoma, šnipštas išeina“, – juokėsi Remigijus.

Jo mamai susirgus lėtine liga, vaikinas turėjo sugrįžti ir ja rūpintis. Iš pradžių, užsienyje praleidus šešis metus, buvo sudėtinga prisitaikyti.

„Kadangi neplanavau grįžti, Norvegijoje negyvenau kaip tradicinis, laikinas emigrantas. Nesėdėjau susispaudęs, netaupiau kažkaip ypatingai – tiesiog gyvenau, leidau pinigus savo poreikiams, o ką atsidėdavau, to vėliau prireikdavo automobilio remontui, atostogoms.

Todėl kai grįžau į Lietuvą, nebuvau susitaupęs kažkokių kosminių sumų, apie kurias kiti šneka. O mamos gydymas pareikalavo nemažai išlaidų. Iš pradžių dengiau jos gydymą iš savo pinigų, vėliau dalį terapijų kompensavo valstybė, o paskui iš ko? Tada jaučiausi truputį „bate“, kaip sakoma.

Jau buvau pusę metų grįžęs, kai sužinojau apie mokesčių susigrąžinimą. Viena draugė paklausė, kiek man „parėjo“, o aš toks nesusigaudęs: ką? Ko? Kas? Tada ir supratau, kad galiu kreiptis. Kreipiausi į įmonę, gana greitai iš tikrųjų viskas suvaikščiojo ir man tie pinigai buvo didelė pagalba su mama – kol įsitvirtinau naujame darbe, Lietuvoje“, – džiaugėsi Remigijus.

Skaičiai parodo tiesą

Kaip rodo įmonės „RT Tax“ atlikta apklausa, mokesčius susigrąžinti ryžtasi tik mažiau nei 50 proc. užsienyje dirbusių asmenų. Daugiausia jų apie galimybę sužino iš draugų arba netyčia internete pamatę informaciją – šie šaltiniai sudaro beveik 80 proc. visų atsakymų.

Tačiau žinojimas apie galimybę suigrąžinti mokesčius vis dar tebėra dalinai atsitiktinis ir neprilygsta mums įprastai žinomai informacijai – tarkime, kad privalome mokėti sveikatos draudimo mokesčius ar civiliniu draudimu drausti automobilį.

Nors galimybe ryžtasi pasinaudoti net mažiau nei pusė emigrantų, įmonės „RT Tax“ direktorius Žydrūnas Janušauskas įvardijo skaičius, kurie nepalieka abejonių, kad susigrąžinti mokesčius verta.

„Labai sudėtinga pasakyti iki kiek mokesčių gali sugrįžti, nes nėra vieno teisingo atsakymo. Daug kas priklauso nuo skirtingų kintamųjų, pavyzdžiui, Vokietijoje, jeigu žmogus per metus uždirba iki 11 tūkst. eurų, tai galime sugrąžinti visus sumokėtus pajamų mokesčius, jeigu žmogus uždirba, sakykime, virš 11 tūkst. eurų, tai tada žmogui jau gali sugrįžti tik tam tikra dalis pajamų mokesčių.

Esame apsiskaičiavę, kad vidutiniškai pas mus klientai susigrąžina 804 eurus, tačiau buvo atvejų ir su 11, ir su 19 tūkstančių eurų. Įprastai mokesčius galima susigrąžinti už paskutinius 4-5metus“, – paaiškino Ž. Janušauskas.

Geriausia – kreiptis į specialistus

Sąrašas šalių ir atvejų, kuriais galima susigrąžinti mokesčius, netrumpas. „RT Tax“ direktoriaus teigimu, įmonė padeda susigrąžinti mokesčius bei kitas išmokas iš šių šalių: Jungtinės Karalystės (EX), Airijos, Norvegijos, Danijos, Vokietijos, Nyderlandų, Austrijos.

„Taip pat padedame susigrąžinti pajamų mokesčius asmenims dirbusiems JAV. Didžioji dalis klientų šiems mokesčiams susigrąžinti yra JAV „Work and Travel“ dirbę studentai“, – vardijo Ž. Janušauskas.

Kai kuriems, sužinojus apie galimybę susigrąžinti mokesčius, gali kilti pagunda mėginti tai padaryti patiems. Kodėl nereikėtų to daryti? Atsakymas paprastas – jei nesate tos srities specialistas ir apskritai tik neseniai išgirdote, kad galite atgauti pinigus, verčiau viską padaryti teisingai ir iš tiesų 100 procentų pasinaudoti ta galimybe.

„Yra žmonių, kurie kreipiasi į įmones, yra ir tokių, kurie susigrąžinti bando patys. Mes visada rekomenduojame kreiptis į specialistus, kurie dirba šį darbą ir tai darome dėl paprastų priežasčių.

Dokumentus supildyti galima, tačiau dažnai mokesčių institucijų darbuotojams kyla daug klausimų ir vyksta betarpiška komunikacija tarp mūsų įmonės darbuotojų ir mokesčių institucijų darbuotojų. Atsakyti į klausimus, patikslinti informaciją daugeliui nėra lengva, dėl šių priežasčių išmokų grąžinimas vėluoja arba apskritai neįvyksta“, – sakė Ž. Janušauskas.

Kas gali juos atgauti ir kada

Mokesčiai grąžinami nebūna retais atvejais ir dėl to dažniausiai kalti ne iki galo išpildyti „popieriniai“ reikalai.

Pagrindinės priežastys, kaip įvardijo įmonės direktorius, yra šios:

a) Žmogus dirbo neoficialiai ir nemokėjo pajamų mokesčio;
b) Darbdavys nemokėjo už darbuotoją mokesčių;
c) Darbdaviai nepateikia atsakymo į užklausas dėl formų arba nebevykdo veiklos.

Visais kitais atvejais kreipusis į įmonę mokesčius atgauti pavyksta per maždaug 3-6 mėnesių laikotarpį, skaičiuojant nuo dienos, kai buvo pateikti dokumentai.

Kviečiame dalyvauti konkurse ir nominuoti savo pažįstamą emigrantą. Tai galite padaryti paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)