Nuo kelių šimtų iki keliolikos tūkstančių


Į gimtinę grįžę svetur legaliai dirbę lietuviai turi galimybę susigrąžinti dalį užsienyje sumokėtų mokesčių.

Anot mokesčių susigrąžinimo bendrovės „RT Tax“ vadovo Žydrūno Janušausko, pavyzdžiui, tik 60 procentų Nyderlanduose ir Vokietijoje dirbusių Lietuvos piliečių atgauna šiose valstybėse „paliktas“ mokesčių permokas.

Yra ne viena prielaida, kodėl tik kiek daugiau nei pusė dirbusių šiose šalyse išnaudoja galimybę legaliai papildyti savo banko sąskaitą.

Daugelis nežino, kad įprastai galima susigrąžinti už paskutinius 4-5 metus sumokėtų mokesčių. O bent pasidomėti galimybėmis tokiu būdu papildyti piniginę tikrai verta, nes „RT Tax“ praktikoje buvo atvejų, kai klientai susigrąžino net keliolika tūkstančių eurų.

Susigrąžinus dalį ar net visus pajamų mokesčius, nekils jokia grėsmė nei senatvės pensijai, nei darbo stažui, nei galimybei dirbti užsienyje ateityje.
Žydrūnas Janušauskas, „RT Tax“ vadovas

„Kiekvienas atvejis labai individualus, bet esame paskaičiavę, jog vidutinė grąžintina suma siekia 804 eurus. Turime ir tokių atvejų, kai klientams 2020-aisiais pavyko sugrąžinti 13 ar 14 tūkst. Eur. Taip pat prieš kelerius metus mūsų praktikoje yra tekę sugrąžinti ir 19 tūkst. Eur. Šis žmogus dirbo Norvegijoje, naftos platformoje. Štai, visai neseniai viena mama gavo net 11 tūkst. Eur, tai buvo išmokos už vaikus“, – pasakojo Ž. Janušauskas.

Nesusigrąžinant teisėtai priklausančių išmokų, tiesiog nukenčia svetur dirbę lietuviai: kasmet prarandamos milijoninės sumos. Štai, pernai bendras nesusigrąžintų mokesčių dydis siekė net 3,2 mln. eurų.

Tarsi papildoma alga


Ne vienerius metus suvirintoju Šiaurės Jūros naftos platformoje dirbantis Evaldas susigrąžintus pinigus vadina papildomu atlygiu.

Anot jo, dažnas gali įsivaizduoti, jog dirbant Šiaurės Jūros platformose galima susikrauti didžiulius turtus. Tačiau, kaip teigė pašnekovas, atlyginimas tikrai nėra toks didelis, koks gali pasirodyti. Nors aptarnaujantis personalas uždirba nuo 25 iki 35 eurų per valandą, bet darbo atlygį žymiai apkarpo sumokami nemaži mokesčiai.

Laimei, yra galimybė, kad ir vėliau, susigrąžinti pajamų mokestį, kadangi sumos, kurios yra sumokamos užsienio valstybei, yra tikrai nemažos. „Pavyzdžiui, aš pats kreipiausi į mokesčius grąžinančią įmonę „RT Tax“ dėl galimybės susigrąžinti savo pajamų mokestį. Po 6 mėnesių sąskaitą papildė 5320 eurų. Tai lyg papildomas atlygis, kurį gavau tuomet, kai dalį pinigų jau buvau išleidęs“, – teigė platformoje dirbantis vyras.

Kodėl abejoja lietuviai?


Neretai iš užsienio grįžę emigrantai labiausiai bijo netekti socialinių garantijų. Pasak Ž. Janušausko, socialinės garantijos ir mokesčių deklaracijos teikimas bei mokesčių susigrąžinimas yra tarpusavyje nesusiję, dėl to, kad grąžinami tik pajamų mokesčiai, tuo metu socialinio draudimo mokesčiai lieka neliečiami.

Mokesčių grąžinimas tėra deklaracijos pateikimo proceso dalis, neturinti nieko bendro su socialinėmis garantijomis. „Tai yra legalus asmeniui priklausančių pinigų atsiėmimas iš užsienio valstybės, o nesusigrąžinti mokesčių yra tas pats, kas parduotuvėje palikti grąžą“, – sako Ž. Janušauskas.

„Susigrąžinus dalį ar net visus pajamų mokesčius, nekils jokia grėsmė nei senatvės pensijai, nei darbo stažui, nei galimybei dirbti užsienyje ateityje“, – pridūrė „RT Tax“ vadovas.

Kartais sugrįžę emigrantai vengia pateikti mokesčių deklaracijas užsienio šalims, bijodami, kad teks mokesčius sumokėti ir Lietuvai. Tokius įsitikinimus turėtų panaikinti faktas, kad Lietuva su užsienio valstybėmis yra pasirašiusi „Tarptautinio dvigubo apmokestinimo išvengimo“ sutartis, kurios leidžia išvengti atvejų, kai nuo tų pačių pajamų reikėtų mokėti mokesčius ir Lietuvoje, ir užsienio šalyje.

Gali kilti klausimas, ar pajamas susigrąžinti galima tik deklaravus sugrįžimą į Lietuvą? Anot įmonės atstovo, pajamų deklaravimas nėra susijęs su gyvenamosios vietos deklaravimu: mokesčius galima susigrąžinti nepriklausomai nuo deklaruotos gyvenamosios vietos.

Kokius mokesčius galima susigrąžinti?

Mokesčius susigrąžinti gali asmenys, kurie oficialiai dirbo užsienio valstybėje ir ten mokėjo pajamų mokesčius. Būtent dauguma atvejų užsienyje dirbę asmenys susigrąžina pajamų mokesčius, tačiau yra ir kitų išmokų, kurias galima susigrąžinti: išmokas už auginamus vaikus (Vokietija, Nyderlandai bei Norvegija), nepanaudotą atostogų išmoką (Danija), socialinio draudimo mokestį (Olandija).

Pajamų mokesčių grąžinimas iš užsienio vykdomas teikiant pajamų ir sumokėtų mokesčių deklaraciją tos šalies, kurioje asmuo dirbo, valstybinėms mokesčių institucijoms.

Geriausias ir tinkamiausias laikotarpis kreiptis dėl sumokėtų mokesčių grąžinimo daugelyje šalių yra pasibaigus finansiniams metams, po gruodžio 31 dienos, išskyrus Jungtinę Karalystę, kur finansiniai metai baigiasi balandžio 5 dieną.

„Mes visada rekomenduojame kreiptis į specialistus, kurie dirba šį darbą ir tai darome dėl paprastų priežasčių: dokumentus supildyti galima savarankiškai, tačiau dažnai mokesčių institucijų darbuotojams kyla daug klausimų ir vyksta betarpiška komunikacija tarp mūsų įmonės darbuotojų ir mokesčių institucijų darbuotojų.

Atsakyti į klausimus, patikslinti informaciją daugeliui nėra lengva, dėl šių priežasčių išmokų grąžinimas vėluoja arba apskritai neįvyksta“, – paaiškina „RT Tax“ vadovas.

Padeda ne tik ES, bet ir dirbusiems JAV

„RT Tax“ įmonė padeda susigrąžinti mokesčius bei kitas išmokas iš šių ES šalių – Vokietijos, Airijos, Danijos, Nyderlandų, Austrijos, taip pat – Jungtinės Karalystės ir Norvegijos.

Be to, „RT Tax“ mokesčių ekspertai padeda susigrąžinti pajamų mokesčius JAV dirbusiems asmenims. Didžioji dalis klientų yra pagal „Work and Travel“ programą JAV dirbę studentai.

Taip pat kompanija ketina plėsti savo veiklos geografiją ir siūlys susigrąžinti pajamų mokesčius dirbusiems Suomijoje, Švedijoje, Belgijoje bei Liuksemburge.

Kalbant apie Kanadą, Australiją, Naująją Zelandiją, šios šalys suteikia galimybę susigrąžinti pajamų mokesčius ir „RT Tax“ įmonė prieš keletą metų šias paslaugas siūlė, tačiau kuomet bankai nustojo gryninti šių valstybių išduodamus čekius, „RT Tax“ turėjo atsisakyti šių paslaugų.

Ką svarbu žinoti?

„RT Tax“ pateikia sąrašą dalykų, kurie yra ypač svarbūs norint susigrąžinti dalį užsienio valstybėje sumokėtų mokesčių.

1. Algalapiai ir suvestinės: svarbu išsaugoti iš darbdavio gautus algalapius. Visose šalyse darbdaviai mokėdami algą kas savaitę ar mėnesį išduoda algalapius ir algalapiuose atsispindi visa informacija – kiek žmogus uždirbo, kiek ir kokių mokesčių sumokėjo. Jei algalapių nepavyksta išsaugoti, darbdaviai metų pabaigoje išduoda suvestines, kuriose taip pat yra surašoma visa informacija.

2. Patiriamos išlaidos: svarbu fiksuoti ir rinkti dokumentus apie patiriamas išlaidas, kurias vėliau galima įtraukti į pajamų ir mokesčių deklaracijas.

3. Adresas: jei žmogus darbdaviui ar mokesčių institucijoms yra deklaravęs užsienio adresą, jis išvykdamas iš šalies turi pasirūpinti adreso pakeitimu – t.y. nurodyti Lietuvoje gyvenamosios vietos adresą. Tokiu būdu tiek darbdaviai, tiek mokesčių institucijos išsiųs reikiamus dokumentus ir žmogus juos gaus.

4. Būtina išsaugoti visų darbdavių, pas kuriuos asmuo dirbo, pavadinimus, adresus, kontaktinius duomenis, o jei yra priskirtas vadybininkas, šio asmens kontaktinius duomenis.

5. Proceso eiga: užsienyje dirbęs žmogus registruojasi „RT Tax“ svetainėje (https://rttax.com/lt/) arba apsilanko „RT Tax“ biure (ne karantino metu) mokesčių grąžinimui. Gavę jo paraišką „RT Tax“ specialistai analizuoja pateiktus dokumentus ir įvertina, ar žmogus pretenduoja ir į kokias išmokas pretenduoja. Jei paaiškėja, kad galima sugrąžinti vienokias ar kitokias išmokas, pildomi dokumentai ir išsiunčiami mokesčių institucijoms. Mokesčių institucijos peržiūri dokumentus ir išmoka susidariusias išmokas.

6. Proceso trukmė priklauso nuo tokių veiksnių, kaip dokumentų tvarkingumas, tinkamumas, nuo mokesčių institucijų vidinių tvarkų, dokumentų pateikimo termino. Paprastai tai yra 3-6 mėnesių laikotarpis.

7. „RT Tax“ siūlo išsaugoti įvairius pranešimus, laiškus iš užsienio valstybių mokesčių institucijų. Vėliau tokie laiškai gali būti svarbūs siekiant susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių.

Kviečiame dalyvauti konkurse ir nominuoti savo pažįstamą emigrantą. Tai galite padaryti paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)