Grikiai yra laikomi vienu iš vertingiausių maisto produktų. Tai puikus energijos šaltinis, įvairūs tyrimai rodo, kad grikiuose esantys baltymai stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje, mažina cholesterolį, gerina virškinimą. Taip pat tai puikus produktas norintiems sulieknėti, ypač tinkamas vartoti pirmoje dienos pusėje.

Tačiau įprastai gaminami grikiai gali nusibosti, dėl to mažosios kulinarės siūlo išbandyti naują grikių skonį. Svarbiausia grikių nevirkite, geriau juos pamirkykite per naktį ir tada pašildykite sausoje keptuvėje. Tokie grikiai bus ir skanesni, ir išlaikys savyje daugiau vertingų medžiagų.

Burokėliai, naudojami salotoms, maistine verte lenkia daug produktų. Tai tobulas folio rūgšties, mangano ir kalio šaltinis. Šio augalo pigmentas, suteikiantis burokėliams sodrią spalvą, vadinamas betacianinu. Manoma, kad betacianinai gali netgi stabdyti tam tikrų vėžio rūšių progresavimą. Burokėliuose esančios skaidulos gerina žarnyno veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, lengvina vidurių užkietėjimą.

Šių sveikų ir sočių salotų skonį akcentuoja saldžiarūgščiai burokėliai. Patiekalui svarbu produktų seka – pirma dėkite virtus burokėlius, tada užpilkite padažą ir keletą minučių juos pamarinuokite. Taip burokėliai įgaus ypatingą skonį.

Grikių ir burokėlių salotoms reikės:

  • 3 virtų burokėlių
  • 30 gr. avių pieno sūrio (Fetos)
  • 2-3 vidutinio dydžio agurkų
  • saulėje džiovintų pomidorų
  • petražolių

Padažui:

  • alyvuogių aliejaus
  • balzaminio acto
  • džiovintų raudonėlių
  • šaukšto medaus
  • druskos, pipirų

Gaminimas

Išmirkykite grikius per naktį vandenyje su druska. Pašildykite grikius sausoje keptuvėje, galite įpilti vandens, jei prireiks. Supjaustykite kubeliais virtą burokėlį, agurkus. Smulkiai sukapokite saulėje džiovintus pomidorus. Pagaminkite padažą: į šlakelį alyvuogių aliejaus įpilkite balzaminio acto, įdėkite medaus, prieskonių, gerai išmaišykite. Padažą pilkite ant burokėlių, juos keletą minučių pamarinuokite. Dėkite saulėje džiovintus pomidorus, agurkus, grikius. Viską sumaišykite, ant viršaus patrupinkite sūrio, apibarstykite petražolėmis. Skanaus!

DELFI projektas „Mažieji kulinarai“ siūlo vaikų žvilgniu pamatyti virtuvę ir kartu pasinerti į gardžių atradimų pasaulį. Smila ir Lėja mokysis patys ir mokys savo žiūrovus gaminti paprastai, bet kūrybiškai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)