– Veido kremų pasirinkimas yra didžiulis, papasakokite, į kokius reikėtų atkreipti dėmesį, artėjant šaltajam periodui?

– Odos būklei įtakos turi daugybę faktorių, ir klimato kaita yra vienas iš jų. Kiekviename tarpsnyje oda turime rūpintis atitinkamai, tačiau būtų netikslu teigti, kad veido odos priežiūros priemones reikia rinktis, atsižvelgiant tik į sezoniškumą. Kiekvieno žmogaus oda yra individuali, todėl, renkantis odos priežiūros priemones, reikia atsižvelgi ne tik į klimato kaitą, bet ir į odos tipą bei būklę. Paprastai šaltuoju metų periodu žmonės naudoja maitinamuosius kremus, kurių sudėtyje yra gausu aliejų. Jei odos tipas yra normalus ar sausas, problemų neturėtų sudaryti, tačiau šiandieninėje visuomenėje didžioji dalis veido odų turi polinkį į vieną ar kitą problemą: pavyzdžiui, jei oda linkusi į aknę, maitinamieji kremai gali pabloginti problematiškos odos būklę, taip pat visuomet pabrėžiu, kad oda pati iš savęs negamina aliejų, todėl geriausia atsižvelgti į ingredientus, kurie natūraliai sintetinami žmogaus organizme. Keramidai (ceramide) dalyvauja epidermio barjero kūrimo procese, jie randami ląstelės membranoje ir yra atsakingi už apsauginę, barjerinę odos funkciją. Kita labai svarbi keramidų funkcija yra ta, kad jie atsakingi už transepiderminio vandens išsaugojimą, bei odos elastingumą. Kartu su cholesteroliu ir sočiosiomis riebalų rūgštimis keramidai ant odos sudaro vandeniui nepralaidžią plėvelę ir taip apsaugo odą nuo vandens praradimo, padeda atstatyti drėgmės balansą, ir taip atstatoma normali odos būklė. Todėl keramidų pagrindu kremai papildyti antioksidantais, vitaminais, puikiai tinka šaltuoju metų periodu net ir įnoringiausioms odoms.

– Kaip apskritai veido odos priežiūra turėtų keistis, artėjant žiemai, ar yra kokios nors priemonės, kuriomis reikėtų papildyti savo lentyną, kurių nereikėjo vasarą?

– Esant ne tokiai aktyviai saulei, šaltuoju periodu galima įsivesti produktus su biologiškai aktyviomis medžiagomis tokios kaip AHA-BHA rūgštys ar A, C vitaminai. Šios priemonės skaistina, šviesina odą, tai ypatingai aktualu pigmentuotoms odoms po vasaros laikotarpio. Esant polinkiui į odos sausumą, kaip pagalbinę priemonę, galima įsivesti hialiurono rūgštį, kuri natūraliai sintetinama žmogaus organizme, ir yra puikus drėkiklis. Hialuronas užpildo tarpus tarp odos ląstelių, suteikdamas odai ne tik drėgmę ir stangrumą, tačiau padeda ir pasisavinti naudingas medžiagas.

Akvilė Martinkutė

– Nors saulė šviečia vis mažiau, ar vis tiek reiktų žiūrėti, kad kremas turėtų UV apsaugą? Kodėl?

– Dermatovenerologai, onkologai, kosmetologai ir kiti specialistai savo pacientams – klientams rekomenduoja dienos metu naudoti apsaugą nuo UVA ir UVB spindulių. Plataus spektro apsauga apsaugo nuo hiperpigmentacijos, melasmos, fotosenėjimo, ląstelių pažeidimo ir kitų odą ir sveikatą veikiančių veiksnių. Nepaisant to, kad šaltuoju metų periodu saulė nėra tokia aktyvi, tačiau UVA ir UVB spinduliai yra aktyvūs ištisus metus, todėl šiltuoju metų periodu SPF turėtų būti ne mažiau 30, o šaltuoju laikotarpiu rekomenduojama rinktis SPF15-20.

– Ar reikėtų rinktis kitokį veido toniką, priklausomai nuo oro? Ar galima naudoti tuos pačius, kaip ir vasarą?

– Jei kalbėsime apie tonikus, pagrindinė toniko funkcija tai pH atstatymas ir palaikymas. Tai ypatingai aktualu riebioms, problematiškoms, nuolat į dehidrataciją linkusioms, sausoms bei atopinėms odoms. Tačiau reikia žiūrėti, kad jie nebūtų alkoholio pagrindu (alcohol, ethanol, alchohol denat). Šis ingredientas ypatingai mėgiamas riebioms odoms skirtuose tonikuose, bet neretai sutinkamas ir sausai odai skirtuose gaminiuose. Gamintojai paprastai akcentuoja, kad tonikas suteikia matinį efektą, kas patrauklu pirkėjui, kurio oda kamuojama aknės ir nuolat blizga. Tačiau atsitinka atvirkštinis variantas: alkoholis sausina, dirgina, galiausiai pažeidžia odos apsauginį sluoksnį, sutrikdydamas odos natūralią apsauginę funkciją, dėl ko oda pradeda sausėti, pleiskanoti, suaktyvėja bėrimai, daroma įtaka odos senėjimo procesams (ardomas kalogenas). Ypač svarbu, kieno oda linkusi į dermatitą, kuris šaltuoju metų periodu suaktyvėja. Atsirinkus geros sudėties prausiklį ir toniką pagal odos tipą ir būklę, juos galima naudoti nepriklausomai nuo klimato kaitos.

– Su kokiomis dažniausiomis veido odos bėdomis susiduria moterys, atšalus orams?

– Šaltasis metų periodas gali sukelti lėtinius arba ūminius odos būklės pakitimus. Dažniausiai pasitaikantis yra odos uždegimai (dermatitai, egzemos) arba alerginės reakcijos. Jei žmogus serga tam tikra odos liga, šaltas oras gali ligą paūminti. Odos alerginės reakcijos trukmė ir laipsnis kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai. Galime išskirti kelis tokio pobūdžio simptomus:

1. Niežėjimas,
2. Bėrimas (pūinukai, pūslelės),
3. Patinimas,
4. Pleiskanojimas,
5. Paraudimas.

– O kaip dėl veido kosmetinių kaukių? Kokias patartumėte naudoti artėjant žiemai?

– Nors kaip ir minėjau visuomet skatinu atsižvelgti į ingredientus, kurie natūraliai sintetinami žmogaus organizme, tačiau kosmetologijos srityje yra ir vertingų aliejų, kurie atneša odai ne mažesnės naudos, nei kiti kosmetikos ingredientai. Pamaitinti šalto oro alinamą odą galima kaukėmis su abrikosų kauliukų, vynuogių kauliukų aliejais. Juose gausu vitaminų A, B1, B2, B6, B17, E, reikalingų sveikai odai. Vynuogių kauliukų aliejus turi vitamino C, mineralų ir proteinų, taip pat jo sudėtyje vyrauja polinesočiosios riebiosios rūgštys – omega-6, oleino, kurios vaidina ypač svarbų vaidmenį normaliam odos funkcionavimui ir išvaizdai: padidina odos drėgmę ir pagerina išvaizdą, taip pat mažina odos sausumą.

– Kokias priemones rinktis plaukams?

– Kaip ir veido odos priežiūros priemonės, taip ir plaukams skirtuose produktuose svarbu, kad jų sudėtyje nebūtų alkoholio, kad dar labiau nesausintų aplinkos poveikio paveikto plauko. Jei dėl šildymo sezono plaukai pradeda elektrintis, reikėtų atkreipti į antistatinį poveikį turinčius produktus. Bent kartą per savaitę rekomenduojama maitinanti plaukų kaukė.

– Papasakokite plačiau apie kaukes plaukams.

– Šaltuoju periodu geriau atkreipti dėmesį į maitinančias plaukų kaukes. Geriausia tam rinktis ne pavienius aliejus, bet aliejų kompleksą plaukų stiprinimui ir atkūrimui. Argano aliejus yra senai žinomas kaip veiksminga plaukų gražinimo priemonė, kuri saugo plaukus, juos drėkina ir atstato jų struktūrą. Alyvuogių aliejus suteikia jiems žvilgesio, maitina galvos odą, puikiai tinka esant problemomis su pleiskanomis. Migdolų, kviečių gemalų aliejus skatina plaukų augimą, drėkina plaukus.

– Kaip atgaivinti šalčio nualintus plaukus?

– Rekomenduojama reguliariai naudoti kaukes, aliejus, iš profesionalių procedūrų puikiai tinka mezoterapija, PRP ,kurių metu galvos oda ir plaukai aprūpinami vitaminais, amino rūgštimis bei mineralais. Taip pat atstatoma skalpo mikrocirkuliacija, revitalizuojami plauko folikulai, gerinamas kraujagyslių pralaidumas, pagerinama kraujo cirkuliacija, skalpas aprūpinamas deguonimi ir drėgme.

Pasirinkimą keičia ne tik oras, bet ir besikeičiantis gyvenimo ritmas

Kaip pastebi „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, pavasarį karantino laikotarpiu gerokai padidėjo įvairių higienos ir kosmetikos prekių pardavimai. „Procedūras, atliekamas grožio salonuose, klientai „perkėlė“ į namus. Tuomet reikšmingai augo savaiminio įdegio kremų (112 proc.), plaukų dažymo priemonių (52 proc.), nagų lako valiklių (21 proc.), nagų lako (14 proc.), depiliacijos priemonių (12 proc.) pardavimai. Netikėtą populiarumą įgavo ir vonios priedai (45 proc.): vonios putos ir burbulai, vonios druskos, aliejai masažui. Taip pati itin paklausūs buvo veido, kūno, o ypač rankų kremai. Dabartinis laikotarpis, kai vėl grįžtame į karantiną ir daugiau laiko praleidžiame namuose, puikus metas skirti daugiau laiko sau“, – teigė vadovė.

„Maximos“ parduotuvėse pirkėjai gali rinktis net iš keleto tūkstančių skirtingų higienos ir kosmetikos prekių. O lapkričio 5-18 dienomis čia vyksta „Grožio mugė“. Jos metu specialiai pažymėtoms higienos ir kosmetikos prekėms taikomos nuolaidos net iki 50 proc.

„Būtent todėl dabar itin tinkamas metas apsirūpinti ir moterims, ir vyrams skirtais kosmetikos ir higienos produktais juos įsigyjant ypatingai geromis kainomis. Kosmetikos ir higienos priemonės gali tapti puikiomis dovanomis artėjančių švenčių proga. Taip pat dažnesniu atveju kosmetikos ir higienos prekės turi pakankamai ilgą galiojimo terminą, todėl visada naudinga šių prekių geromis kainomis įsigyti „į ateitį“. „Grožio mugės“ metu taip pat verta atkreipti dėmesį į „Filorga“, „Clinique“, „Bioderma“ ir kitais Lietuvoje ir pasaulyje gerai žinomais prekės ženklais pažymėtas prekes ir išskirtinai geras šių prekių kainas“, – sakė E. Dapkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)