Viskas vyksta prie stalo

„Praktiškai 90 proc. mūsų maisto raciono užima itališka virtuvė, likę 10 – tai, kas norisi, gali būti ir lietuviškas maistas, ir kitų šalių virtuvės. Galima sakyti, kad 1993 metais visas mūsų restoranų verslas gimė nuo to, kad mano vyras italas, atvykęs į Lietuvą, sunkiai valgė lietuvišką maistą. Dėl to ir aš išmokau itališkų virtuvės subtilybių“, – pasakojo žinoma moteris.

Anot jos, tam, kad skaniai pasigamintum vieną ar kitą itališką patiekalą, nereikia nei daug ingredientų, nei ypatingų žinių. „Viduržemio jūros virtuvės subtilybės yra labai paprastos. Nereikia turėti daug ingredientų namuose, kad paruoštum skanų patiekalą vakarienei. Be to, tai tikrai neužima daug laiko. Pagrindiniai ingredientai yra bazilikas, konservuoti pomidorai savo sultyse, česnakas, svogūnas, druska, pipirai ir alyvuogių aliejus. Jei turi šiuos komponentus, visada kažką pasigaminsi. Be abejo, itališkos virtuvės karalius – parmezano sūris“, – sakė A. Meschino.

Kaip ji pasakojo, itališkos virtuvės filosofija gerokai skiriasi nuo lietuviškos. Italų vakarienės stalas lūžta nuo įvairių patiekalų. „Aš savo šeimą truputį perauklėjau nuo tų gausių vakarienių, nors užtrukau tikrai ilgai. Italai dažniausiai turi pirmą patiekalą – tai gali būti sriuba, makaronai ar rizotas, ir antrą patiekalą – žuvį, mėsą ar daržoves. Jau nekalbu apie tai, kad po vakarienės būna sūriai, vaisiai. Kadangi mūsų šeima yra pakankamai užimta, dažniausiai valgome tik vieną patiekalą“, – pasakojo žinoma moteris. Tiesa, itališką tradiciją, kad už vakarienės stalo sėda visa šeima, ji išlaikė ir įdiegė savo vaikams. „Mūsų šeimoje nebūna taip, kad atėjau, atsidariau šaldytuvą ir kažką pavalgiau. Vakarienei turime susėsti visa šeima už stalo. Tai dienos ritualas, kai aptariame, kas nutiko per šiandien, kas kam pasisekė, kas kam – nelabai. Pas italus apskritai viskas vyksta prie stalo. Nes valgymas yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų, todėl ir verslo reikalais, ir liūdesiu, ir džiaugsmu italai dalinasi prie stalo“, – pasakojo A. Meschino.

Didelis pasirinkimas

Jos mėgstamiausias patiekalas yra makaronai su pomidorų padažu. „Tai yra greitas ir niekada tavęs nenuviliantis patiekalas. Padažo ruošimas gali užtrukti ir 10-15 min, o gali – ir porą valandų, tai priklauso nuo to, kokio skonio intensyvumo norisi. Šventės nepraeina be lazanijos. Kadangi turime sodybą, lazaniją kepame grilyje. Ji būna tobula. O šiaip italų virtuvė labai paprasta. Naudojama mažai prieskonių – česnakas ir žolelės. Net kai kepame mėsą, daug jos neruošiame. Lietuviai mėgsta marinuoti, o italai suvilgo alyvuogių aliejumi, pabarsto druska, pipirais ir rozmarinu. Kai valgai tokią mėsą, jauti tikrą jos skonį, neapsunksti“, – tvirtino moteris.

Ji džiaugėsi, kad parduotuvėse yra didelė itališkų produktų pasiūla. „Palyginus su anksčiau, dabar pasirinkimas tikrai yra didelis. Nuėjusi į parduotuvę, be problemų galiu nusipirkti kasdien vartojamų produktų“, – teigė A. Meschino.

Kad asortimentas parduotuvėse yra išties gausus, patvirtina ir „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. „Jau daugelį metų pietietiškos virtuvės ingredientus ir jau pagamintus patiekalus galima įsigyti mūsų parduotuvėse. Asortimentą nuolat peržiūrime ir atnaujiname atsižvelgdami į klientų pageidavimus ir poreikius, todėl klientai visada ras platų Italijos, Prancūzijos, Ispanijos, Portugalijos šalims būdingų produktų pasirinkimą. Nuo rečiausių makaronų rūšių, išraiškingiausių skonių alyvuogių aliejaus, įvairiausių sūrių, šviežios ir šaldytos žuvies bei jūros gėrybių iki kvapniausios kavos, saldžiausių ledų ir šokolado, prancūziškų, ispaniškų, itališkų, portugališkų gėrimų“, – pasakojo pašnekovė.

Ji džiaugėsi, kad didžiausioje ir moderniausioje „Maximos“ parduotuvėje Baltijos šalyse, Vilniaus „Akropolio“ „Maximoje“ klientai gali aplankyti „mažąją Italiją“. „Čia pat parduotuvės erdvėse įrengtoje krosnyje pagal itališką receptūrą, kai vien tešlos brandinimas trunka apie 20-28 val., kepamos itališkos picos. O apie tai, kad pica jau paruošta, klientus informuoja išmanieji žetonai. Kitaip tariant, kol užsakyta pica kepa, klientai gali tęsti apsipirkimą, o sužibęs žetonas praneša, kad užsakymą jau galima atsiimti“, – pasakojo vadovė.

Ji sutinka su Asta, kad Viduržemio regiono virtuvė turi savo išskirtinę filosofiją. „Ties Viduržiemio jūros krantais susitinka Afrika, Azija ir Europa. Alyvuogių aliejus, makaronai, išraiškingo skonio sūriai, žuvis ir jūrų gėrybės, vietiniai gėrimai ir lėto valgymo kultūra skonio receptorius tarsi apgaubia švelnia lengvumo skraiste. Paprasta, bet naudinga – taip būtų galima apibūdinti Viduržiemio regiono patiekalus ir maisto tradiciją“, – sakė E. Dapkienė.

Trys padažai prie makaronų

Žaliasis pesto padažas

Jums reikės:

saujos šviežių bazilikų,

2 šaukštų kedrinių pinijų riešutų,

dviejų skiltelių česnako,

žiupsnelio druskos,

pusės stiklinės alyvuogių aliejaus,

mažos saujelės tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminimas:

Keptuvėje pakeptus kedrinių pinijų riešutus sutrinkite su bazilikų lapeliais ir išspaustomis česnako skiltelėmis. Įberkite druskos ir masę sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Maišant įberkite sūrį ir po truputį supilkite aliejų. Gerai išmaišykite.

Pomidorų padažas

Jums reikės:

6 pomidorų,

1 svogūno,

ketvirčio nedidelės saliero šaknies,

4 šaukštų alyvuogių aliejaus,

pusės saldžiosios paprikos,

pusės stiklinės vištienos sultinio,

žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

Smulkiai supjaustytą svogūną kepkite aliejuje kol gražiai pagels. Sudėkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus pomidorus, smulkiai supjaustytą saldžiąją papriką ir saliero šaknį. Supilkite sultinį ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.

Česnakinis špinatų padažas

Jums reikės:

dviejų saujų šviežių špinatų,

4 česnako skiltelių,

5 šaukštai alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminimas:

Į įkaitintą aliejų suberkite labai smulkiai supjaustytą česnaką. Ant mažos ugnies kepkite kelias minutes, sudėkite supjaustytus špinatus, užberkite druskos, pipirų ir kepkite maišant apie porą minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)