Pica už 50 dolerių

Viešėdamas JAV, Orijus išragavo įvairiausio maisto, o vienas geriausių būdų tą padaryti – apsilankyti gatvės maisto turguose. Vienas didžiausių – Niujorke esantis Smorgasburg turgus. „Šis turgus diktuoja gatvės maisto tendencijas. Pirmą kartą ten ragavau Ramen mėsainį. Reikia pasakyti, kad amerikiečiai mėsainius daro iš visko, japoniški makaronai – ne išimtis. Iš jų suformavo paplotėlius, tarp jų įdėjo mėsos kotletą, tai, kas yra įprastame burgeryje, ir išėjo Ramen burgeris“, – pasakojo Orijus.

Jis džiaugėsi, kad šiandien Lietuvoje produktų pasirinkimas yra labai didelis, todėl, norint pasigaminti kokį nors amerikietišką patiekalą, nereikia ilgai sukti galvos. „Pamenu, kai Lietuvoje tik pradėjo plisti mėsainiai, nebuvo „brioche“ tipo bandelių, dabar jas kepa visos didžiosios ir mažosios kepyklos, galima įsigyti čia pat parduotuvėje. Specialius mėsos paplotėlius burgeriams taip pat gali nusipirkti ir prekybos centre, ir mažiausioje mėsinėje. Pavyzdžiui, šią vasarą leisdamas Palangoje, eidavau į Maximą, kur buvo labai geras grilio maisto stendas „Ant grotelių“. Ten rasdavau viską: ir padažų, ir bandelių, ir pusgaminių. Esu iš tų žmonių, kurie mėgsta gaminti namuose, bet daro tai kuo paprasčiau. Jei parduotuvėje galiu nusipirkti padarytą mėsos paplotėlį, tai jį ir pirksiu, o ne pats formuosiu. Jei yra picos tešla jau paruošta, tai irgi rinksiuosi ją“, – sakė keliautas.

Kalbant apie picas, kuriai Orijus atiduotų savo balsą: itališkai ar amerikietiškai? „Mes labiau pripratę prie itališkų picų, bet, te nepyksta ant manęs mano italai draugai, skaniausia pica, kurią valgiau, buvo Čikagoje. Italai viską daro paprasčiau: tešla, pomidorų padažas, sūris, dešra. O amerikiečiai prikrauna visko. Yra ta tradicinė čikagietiška pica, kuri yra su labai daug sūrio, vieną gabalą suvalgai ir esi jau sotus. Mano atveju buvo paprastesnis variantas, tačiau vis tiek labai skani ir viskuo apkrauta. Beje, kas mane šokiravo, kad ji kainavo 50 dolerių“, – pasakojo Orijus.

Visų virtuvių sostinė

Anot jo, JAV surasi bene visas pasaulio virtuves, kurios yra pritaikytos amerikiečių skoniams. „Pirmiausia, padidinamos porcijos, o skoniai paryškinami. Amerikiečiai mėgsta valgyti skaniai ir daug. Pavyzdžiui, mane labai nustebino toks patiekalas „Chicken and waffle“ – tai saldus vaflis su vištiena. Apskritai vištienos restoranai ten yra labai populiarūs, ypač Niujorko Bruklino rajone. Traški vištiena, glazūruota vištiena, kepti viščiukai ant griliaus... Dar vienas amerikietiškas patiekalas – pusryčių blynai. Amerikiečiai mėgsta pusryčiauti vadinamuose „daineriuose“, kur ruošiami įvairiausi kiaušiniai, avokado skrebučiai. Taip pat mėgsta ant grilio keptą mėsą. Kai lankiau lietuvius Čikagoje, kiekvieno kieme stovi grilis, jie tarpusavyje varžosi, kas geriau iškeps“, – pasakojo keliautojas.

Dar vienas populiarus patiekalas – dešrainiai. Tiesa, šie Orijaus Amerikoje nesužavėjo. „Galiu pasakyti, kad Lietuvoje dešrainiai yra daug skanesni“, – šypsojosi Orijus.

Anot jo, šiuo metu Amerikoje ypač populiarūs meksikietiški restoranai, kurių kuriasi vis daugiau ir daugiau. Bet atvykęs į JAV, Orijus ieško ne tik meksikietiško maisto, bet ir meksikietiškos kolos. „Amerikoje parduodama meksikietiška kola man labai patinka. Ji yra saldesnė už įprastą kolą, o aš labai mėgstu saldžiai“, – sakė keliautojas.

Orijus neatsispyrė paragauti ir garsiojo Niujorko sūrio pyrago. „Kai pirmą kartą buvau Niujorke, užsukau į jų Starbucks, nusipirkau kavos, sūrio pyrago ir nuėjau valgyti į centrinį parką, nes taip daro niujorkiečiai. Sūrio pyragas yra vienas tų dalykų, kurį gausi kiekvienoje kavinėje, ir visos jos varžosi tarpusavyje, kur jis skanesnis“, – pasakojo Orijus.

Ir nors šiais laikais keliauti iki Amerikos būtų itin sudėtinga, jis pataria susikurti Ameriką čia ir dabar. „Įsijunkite amerikietišką TV kanalą, pasigaminkite amerikietišką mėsainį ir niekur nereikės kojos kelti iš namų“, – šypsosi keliautojas.

Gausus asortimentas

Kad amerikietiška virtuvė – marga, daugialypė ir daugiaskonė, sutinka ir prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. „Joje susilieja viso pasaulio tautų tradicijos, prigyja įvairiausi maisto ruošimo būdai. Sakoma, jog didžiausią įtaką amerikietiškai virtuvei padarė Pietų Amerikos, Anglijos, Ramiojo vandenyno salos, taip pat Azijos ir Europos virtuvės“, – pasakoja vadovė.

Anot jos, karšti mėsainiai ir dešrainiai yra tai, be ko amerikiečių racionas tikriausiai neįsivaizduojamas. „Pastaraisiais metais išplėtėme šiems patiekalams reikalingų ingredientų pasirinkimą. Specialiai mėsainiams pritaikyti šviežios ar brandintos mėsos maltiniai, mėsainių bandelės su priedais ar be jų, forminis sūris, padažai ir kiti pagardai leis čia pat, savo namų virtuvėje ar kieme, susikurti tobulą skonių derinį. Dešrainiams ruošti – specialios bandelės, specialiai dešrainiams gaminti skirtos dešrelės su priedais ar be jų, ką jau kalbėti apie pjausnius steikams, užmarinuotus šonkauliukus, mėsos vėrinukus ir kitus gaminius, kuriuos įsigijus tereikės išsikepti“, – platų pasirinkimą vardijo E. Dapkienė.

Ji pabrėžė, kad amerikiečių stalas gausus ne tik pagrindiniais patiekalais, bet ir saldėsiais. „Pasaulyje garsūs amerikietiški blyneliai, vafliai, „Oreo“ sausainiai ir įvairūs skanėstai pagardinti jais. Iš šios šalies atkeliauja tradicija ant laužo kepti zefyrus. O kai nesinori gaminti, į pirkinių krepšelį pakanka įsimesti šokolado plytelę ar Amerikoje populiarių „Ben&Jerry’s” ledų ir desertu rūpintis jau nebereikia“, – šypsojosi komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Klasikinis burgeris

Reikės:

Brioche bandelė

Jautienos mėsos paplotėlio

Šoninės

Čederio sūris

Alioli padažo

Pomidorų padažo

Marinuotų agurkėlių

Marinuotų svogūnų

Salotų

Gaminimas:

Mėsos paplotėlį dedame arba į paprastą keptuvę, arba į grilio keptuvę, o jeigu lauke – į uždarą grilių. Kepame 4 minutes, tuomet apverčiame, uždedame sūrį ir dar 4 minutes kepame ant kitos pusės. Kol maltinukas baigia kepti, apskrudiname šoninę. Perpjautą bandelę pašildome orkaitėje ar ant keptuvės, o jeigu lauke – grilyje. Ant apatinės bandelės pusės tepame alioli padažą, dedame marinuotus agurkus, marinuotus svogūnus, salotos lapą, maltinuką su sūriu, skrudintą šoninę. Ant viršaus uždedame viršutinę bandelės dalį, apteptą alioli ir pomidorų padažais. Skanaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)