Dienos šviesą šiai idėjai padėjo išvysti ne tik jaunuolių užsidegimas, bet ir šeštus metus vykstantis „Maxima“ iniciatyvų projektas „Mes – bendruomenė“. Šiemet projekto kryptis buvo žvilgsnis į praeitį, į tai, ką šimtmečius puoselėjo mūsų protėviai. Tokia idėja labai artima ir Aurimo vykdomai veiklai. „Ši idėja mane vedė nuo pat mažens. Ir dabar dar turiu senelį tremtinį, kuris gyvena Salantuose. Su juo esame apie viską išsikalbėję. Nuolat su bendraminčiais ieškome formų, kaip įprasminti laisvės kovų atminimą įdomiai ir inovatyviai. Šis šansas mums suteikė galimybę dar kitaip į tai pažvelgti. Gauta finansinė parama ir palaikymas paskatino įgyvendinti savo idėją“, – pasakojo Aurimas.

Kaip sakė „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, prekybos tinklas siekia ne tik įgyvendinti tiesioginę savo misiją – kurti kuo geresnę apsipirkimo patirtį klientams, bet ir būti gerais kaimynais, vertinga visuomenės dalimi.

„Įgyvendindami projektą „Mes – bendruomenė“, prisidedame prie įvairių mūsų šalyje veikiančių visuomenės grupių, bendruomenių ir jų atstovų įgyvendinamų idėjų palaikymo, jų gerbūvio pagerinimo. Per šešerius metus dešimtims mūsų šalies bendruomenių suteikėme finansinį paskatinimą, kad dienos šviesą išvystų reikalingiausios alternatyvios edukacijos, laisvalaikio ir pramogų erdvės, kad būtų didinamos neformalaus mokymosi ir užimtumo galimybės bei vystoma edukacijos, kultūros, sporto infrastruktūra“, – pasakojo vadovė.

Partizanų troba

Šiemet įvykusio projekto „Mes – bendruomenė“ tema – antras kvėpavimas. E. Dapkienės teigimu, prekybos tinklas skatina tvaraus vartojimo idėją, todėl pakvietė šalies bendruomenes antram gyvenimui prikelti daiktus, aplinkos ar infrastruktūros idėjas, tradicijas.

Ką tik duris atvėrusiame muziejuje „Partizanų troba" ne tik vyksta ekspozicija, bet ir planuojamos edukacinės programos vietiniams vaikams bei jaunimui, kur bus pristatoma istorija, pasakojama apie partizanų kasdienybę, buitį. „Kad sudomintume vaikus, vien pasakojimų neužtenka, dėl to plečiame ekspoziciją, pasakojame apie tokius apčiuopiamus dalykus. Bet džiaugiuosi, kad jaunimas nelieka abejingas. Pavyzdžiui, prieš atidarymą pas mus atėjo berniukas Edgaras ir pasakė, kad išmoko partizanų dainą. Jis ją atliko per muziejaus atidarymą. Jis parodė, kad istorijoje galima surasti kažką, kas bus artima tau. Nes istorija stiprina ir veda teisingu keliu, moko nepasiduoti. Juk partizanai sugebėjo išgyventi daug sudėtingesnėmis sąlygomis“, – pasakojo Aurimas.

Dviejų galų šimtametė Salantų miesto centre esanti troba muziejaus dėka šiandien prikelta antram gyvenimui: joje lankosi žmonės, į lentynas nugula vis daugiau eksponatų, sienas puošia partizanų istoriją menančios nuotraukos. „Kadangi jau seniai vykdome šią veiklą, turėjome fotografijų parodą, o kiti eksponatai atkeliavo, bendradarbiaujant su profesionaliais rekonstruktoriais, su kitais muziejais“, – teigė A. Rapalis.

Nors muziejaus atidarymo šventė vyko su dainomis, Aurimas tikisi, kad pavasarį, nurimus pandemijai, bus galima surengti tikrą vakaronę iki paryčių. „Ateityje norėtume plėsti edukacines erdves, padaryti partizanų daržinę, nes žmonių susirenka daug, reikia erdvių, kur juos sutalpinti. Be to, reikia rinkti medžiagą iš žmonių, pildyti pasakojimais. Juk juos renkame ne iš vadovėlių, o iš paprastų kaimo gyventojų“, – pasakojo muziejaus iniciatorius.

Visiems, kas turi bendruomeninių idėjų, Aurimas pataria tikėti savo sėkme. „Esame jaunuoliai, todėl nesitikėjome, kad mums pasiseks. Tačiau turėjome aiškią idėją ir džiaugiuosi, kad mums pavyko“, – sakė Aurimas.

E. Dapkienė taip pat pastebi, kasmet susidomėjimas projektu „Mes – bendruomenė“ ir jo suteikiamomis galimybėmis kasmet vis auga. „Šiemet norą dalyvauti išreiškė rekordinis dalyvių skaičius – sulaukėme daugiau nei 100 paraiškų. Iš jų, po ekspertų komisijos vertinimo ir balsavimo internete, laimėtojomis tapo 15 bendruomenių iniciatyvos, kurioms įgyvendinti skyrėme daugiau nei 90 tūkst. eurų. Taip pat kasmet projekto investicinį fondą padidiname 10 tūkst. Eurų”, – pasakojo E. Dapkienė.

Šį rudenį finansavimą savo projektams įgyvendinti gavo Domeikavos kaimo bendruomenės centras, Sigutėnų kaimo bendruomenė, Alytaus miesto savivaldybės administracija kartu su asociacija Alytaus miesto vietos veiklos grupe, „Berčiūnų ateitininkų stovykla“, Lauksargių globos namai, Asociacija „Margionių kaimo bendruomenė“ bendradarbiaujant su Varėnos rajono savivaldybe, „Ceklio kuršiai“, Ažuožerių obelų bendruomenė, Kareivonių kaimo bendruomenė, Daugėliškių kaimo bendruomenė, draugija „Veikiam.Lt“, Plungės rajono Kulių krašto bendruomenė „Alantas“, Šukionių bendruomenė, Šakių rajono Plokščių mokykla-daugiafunkcis centras bei Želkūnų kaimo bendruomenė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)