Karalienės įkurtos arba remiamos labdaros organizacijos sprendė ir tebesprendžia daugybę problemų – nuo jaunimo galimybių iki laukinės gamtos ir aplinkos apsaugos.

Karalienės turtas susidarė iš nuosavybės valdų, įskaitant Balmoralo pilį Škotijos aukštumose, žirgynus, vaisių fermą ir jūros žemę visoje JK, išskirtiniai meno dirbiniai ir papuošalai, viena didžiausių pasaulyje pašto ženklų kolekcijų, kurią sukūrė jos senelis, rašo therichest.com

Didžiulis karalienės Elžbietos II turtas įgytas iš daugybės investicijų į nekilnojamąjį turtą. Karalienės Elžbietos II asmeninė grynoji vertė 2022 m. buvo vertinama maždaug 530 milijonų JAV dolerių. Daugiausia turto ji paveldėjo iš savo tėvo karaliaus, teigia „Parade“. Karalienė Motina paliko karalienei Elžbietai II maždaug 70 milijonų svarų sterlingų vertės palikimą, rašoma žurnale „Women's Health“, kuriame buvo daug vertingų meno dirbinių. Jos Didenybė svarbiausius motinos paliktus daiktus nusprendė perkelti į Karališkąją kolekciją, kuri yra saugoma tautos pasitikėjimu.

Johannesas Vermeeris, „Muzikos pamoka“ (Karališkoji kolekcija, Londonas)

10 mlrd. vertės Karališkosios šeimos meno kolekcijoje yra daugiau nei 7 000 paveikslų, dešimtys tūkstančių piešinių, daugiau nei 150 tūkst. senųjų meistrų spaudinių, taip pat daugybė artefaktų, retų knygų ir karūnos brangenybių yra saugomos Londono bokšte.

Kalbant apie paveldėtus dvarus, teigiama, kad princas Filipas, velionis karalienės vyras, paliko 10 milijonų svarų sterlingų (apie 13 milijonų JAV dolerių) vertės palikimą, kurį sudaro Edvardo Seago paveikslų kolekcija ir 3000 knygų, rašo hngn.com.

Jos Didenybė taip pat uždirbo iš slaptosios piniginės, kuri buvo dar vienas karalienės turtų šaltinis. Jį finansavo Lankasterio kunigaikštystė – didžiulė žemė, apimanti 45 700 akrų dirbamos žemės Šiaurės Anglijoje ir žemę, kurioje yra Londono viešbutis „Savoy“.

Asmeninės karalienės Elžbietos II investicijos daugiausia buvo britų „blue-chip“ akcijos, didžiulė meno kolekcija, įspūdinga juvelyrinių dirbinių kolekcija ir nekilnojamasis turtas, įskaitant Sandringhamo namą ir Balmoralo pilį.

Karalienė Elžbieta II, karalienės Elžbietos II karūna / Vida press, Scanpix nuotr.

Kitas turto šaltinis, pasak „Cosmopolitan“, yra dalis „Monarchy PLC“, kur ji turėjo beveik 28 mlrd. JAV dolerių yra Lankasteris (748 mln. JAV dolerių), Kensingtono rūmai (630 mln. JAV dolerių) ir Crown Estate Scotland (592 mln. JAV dolerių). Dvarai techniškai yra valdančiojo monarcho nuosavybė jų valdymo laikotarpiu, nors tai nėra nei jų privati, nei vyriausybės nuosavybė. Įmonei vadovauja išorinė valdyba. Remiantis pranešimais, „Crown Estate“ praėjusiais metais uždirbo 475 mln. JAV dolerių.

Karalienė gaudavo metinę vyriausybės išmoką, vadinamą Suvereni dotacija. Nuo 2011 m. jos gaunama suma buvo pagrįsta vyriausybės pajamomis iš „Crown Estate“. Iš pradžių buvo nustatyta 15 proc. dvaro pajamų, o 2016 m. ji buvo padidinta iki 25 proc., siekiant finansuoti Bekingemo rūmų renovacijos ir remonto darbus.

„Crown Estate“ yra teisiškai atleistas nuo mokesčių, karalienė Elžbieta neturėjo teisinės pareigos mokėti pajamų mokesčio, kapitalo prieaugio mokesčio ar paveldėjimo mokesčio pagal JK parlamento taisykles.

Karalienė Elžbieta atliko savanoriškus mokėjimus HM Revenue and Customs, tačiau informacija apie šiuos mokėjimus yra griežtai slapta. Asmeninis investicijų portfelis karalienei Elžbietai taip pat suteikė privačių pajamų.

2020–2021 m. pandemija paveikė karališkuosius finansus. 2020 m. rugsėjį „The Keeper of Privy Purse“ paskelbė apie galimą 45 mln. nuostolį, rašo therichest.com. Jis patvirtino, kad karališkoji šeima neprašys iš Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtojų didesnio finansavimo, kad kompensuotų šį trūkumą.

Iš savo nemažų pajamų karalienė Elžbieta mokėjo savo trims jauniausiems vaikams už jų karališkąsias pareigas. Princas Charlesas gavo atlyginimą iš Kornvalio kunigaikštystės. Karalienė taip pat mokėjo savo rūmų personalui, kurį sudarė apie 1200 žmonių, beje, kurie 2015 metais grasino surengti streiką dėl per mažų atlyginimų.

Dar 1971 m. apskaičiuota, kad karalienės turtas siekė 2,7 mln. JAV dolerių (šiandien apie 38 mln. JAV dolerių), o 1989 m. ji buvo pirmoji „Sunday Times“ turtingųjų sąraše bei tapo turtingiausiu žmogumi Didžiojoje Britanijoje. 2012 m. jai buvo įteiktas Gineso rekordas, kaip turtingiausiai pasaulio karalienei.

Karališkoji šeima legendiniame balkone