Pasak M. Raubos, angliškas sutrumpinimas CTO (angl. Chief Technology Officer) į lietuvių kalbą dažniausiai verčiamas kaip technologijų direktorius.

„Dar populiaru vadinti technikos direktoriumi, tai yra plačiai žinoma pareigybė. Ne tik šiuolaikiniais laikais, bet ir seniau tie technikos direktoriai įvairiose industrijose būdavo žinomi kaip svarbūs asmenys. Tai ne tik IT, bet ir kitos svarbios technologijos, pavyzdžiui, įmonės, kurios kuria gamybinius robotus irgi gali turėti tokią pareigybę“, – kalba jis.

Anot technologijų direktoriaus, šios pareigybės svarba augs ir ateityje, kadangi tai glaustai susiję su technologijomis.

„Visi žinome, kad prieš keliasdešimt metų rašėme su tušinukais, o dabar jau visi rašome su kompiuteriais. Tai IT, ryšių ir mobiliosios technologijos skverbiasi visur, tiek į kasdieninį žmonių gyvenimą, tiek ir į verslo pasaulį. Dabar sunku rasti organizaciją, kuri visiškai nenaudotų technologijų. Net ir advokatai turi savo puslapius bei ruošia visą savo teisinę informaciją kompiuterio pagalba“, – sako M. Rauba.

Kaip teigia Ž. Vitaitė, geras CTO specialistas turi pasižymėti gero vadovo savybėmis – burti aplink save žmones, parinkti tinkamus specialistus tinkamam darbui.

„Kuo išsiskiria technologijų vadovas? Aš sakyčiau, kad tai yra poreikis dirbti ypatingai neapibrėžtoje aplinkoje, nes verslai, kurie yra Lietuvoje ir ne tik, konkuruoja jau visame pasaulyje. Gebėti suprasti, kokios technologijos bus priekyje, kaip jas teisingai išnaudoti yra ta savybė, kurią sunku pamatuoti. Dažnai dėl to sunku parinkti specialistą, nes nežinai, su kokiomis technologijomis reikės dirbti“, – kalba ji

Kaip teigia Ž. Vitaitė, labai svarbu, kad technologijų vadovas būtų žingeidus, nes jis dažniausiai užduoda komandai užduotis, kurios bus dar tik ateityje.

„Visos tos savybės yra ne tik techninės, bet ir reikalaujančios minkštųjų įgūdžių (angl. soft skills)“, – kalba ji.

Pasak M. Raubos, labai daug startuolių įkūrėjų ateina iš techninės srities ir jiems pavyksta uždirbti milijonus.

„Ne vienas didesnių įmonių įkūrėjas Lietuvoje kažkada dirbo inžinieriaus darbą ar technologijų vadovo darbą, tie techniniai žmonės turi polinkį ne tik į inžinerinę dalį, bet ir į vadybinę. Reikia susidurti ir su investuotojais. Jeigu kalbama apie startuolius, tas pitchas labai priklauso nuo to, kaip panaudosi tas inovacijas, kad įgautum pranašumą prieš konkurentus, vėliau visa tai leidžia būti ir verslininku“, – kalba jis.

Lietuvos Metų CTO rinkimai

Jau antrus metus iš eilės vyksta Lietuvos Metų CTO rinkimai, šio konkurso komisijos pirmininku bus ir pats M. Rauba, iki spalio 7 d. jis kviečia dalyvius teikti paraiškas. „Kviečiu technologijų vadovus registruotis patiems, o jeigu jie drovisi, tą gali padaryti ir jų kolegos. Patys apdovanojimai vyks lapkričio 9 d. „Build stuff“ konferencijoje“, – kalba pašnekovas.

Ž. Vitaitė priduria, kad konkurso kriterijai labai paprasti ir jų yra nedaug. „Visų pirma, kviečiame dalyvius įvertinti reikšmingiausią savo projektą, kuris buvo nuveiktas per metus, to projekto pasiektus rezultatus, kuo projekto inovacijos prisideda prie įmonės konkurencingumo ir, žinoma, atkreipti dėmesį į CTO vadovo lyderystės savybes“, – pasakoja ji.

Ž. Vitaitė priduria, kad prieš metus būdama komisijos nare ji matė, kad Lietuvoje yra daug verslų, kurie sukuria pasaulinio lygio inovacijas, o konkurse dalyvauja kelios dešimtys verslų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją