Prasminga dovana jūsų artimiesiems

„Svarbioms šventėms tokią dovaną renkasi vis daugiau žmonių, įvertindami tai, kaip puikią galimybę įprasminti sumas, dovanojamas gimtadienių, vardadienių, įvairių sukakčių ar pasiekimų progomis ir pasirūpinti artimo ateitimi. O juk dalis žmonių nė nesusimąsto, kad mokėti įmokas III pakopoje galima ne tik sau. Tai galima daryti ir savo antrai pusei, vaikui, mamai, tėčiui ar savo darbuotojui. III pakopa – tai sąskaita pensijų fonde, skirta taupyti ir investuoti ateičiai, į kurią įmokas pervesti gali tiek artimieji, tiek jūs patys“, – sako INVL Pensija vadovė dr. Dalia Kolmatsui.

Jos teigimu, tai ne tik leidžia taupyti dovanotas sumas, bet ir ilguoju laikotarpiu jas padidinti. III pakopoje kaupiamos gyventojų lėšos yra nuolat investuojamos, siekiant sukaupti daugiau dėl investicinės grąžos. Po keleto metų tai gali tapti solidžia finansine dovana.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad kaupimui III pensijų pakopoje taikoma Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata. Pervedę įmokas dar šiais metais, lengvata būtų galima pasinaudoti jau pavasarį, deklaruojant savo pajamas ir susigrąžinti iki 300 eurų (susigrąžinti GPM galima tik už savo, sutuoktinio ar vaikų iki 18 metų įmokas).

 Dalia Kolmatsui

Geriausia dovana jūsų darbuotojams

Tarp visų Lietuvos įmonių, taikančių įvairias motyvacines priemones, 12 proc. jau kaupia darbuotojų pensijai. Vis daugiau įmonių nori savo darbuotojais pasirūpinti investuojant į ateitį. O didžiosios metų šventės – puiki proga pradėti.

„Savo darbuotojams galite padovanoti daug didesnę dovaną nei galima ją įvertinti finansine išraiška. Jūs galite supažindinti kolegas su poreikiu papildomai rūpintis senatvės pensija ir bent simboliškai prie šio tikslo prisidėti. Investicijos į III pensijų pakopą turi aiškią žinutę – darbdavys didina darbuotojų finansinį raštingumą ir, mokėdamas įmokas į darbuotojo III pakopos pensijų fondą, rodo pavyzdį. Skatina ne tik sąmoningą rūpinimąsi rytojumi ir taupymą, bet ir optimizuoja taupymo galimybes“, – „INVL Pensija“ vyr. verslo klientų projektų vadovė Rūta Stanaitytė.

Jos teigimu, šiais metais darbuotojų kalėdinė dovana gali būti didesnė nei įprastai, o kainuoti tiek pat, jeigu vietoj vienkartinių kalėdinių premijų, lėšas skirsite darbuotojų taupymui III pakopos pensijų fonde. INVL klientais yra jau daugiau nei 900 socialiai atsakingų įmonių, supratusių, kad toks darbuotojų skatinimas yra ilgalaikę naudą teikianti galimybė abiem pusėms.

 Rūta Stanaitytė

Darbdavio kaštai išlieka tie patys, ar jis mokėtų 100 eurų priedą darbuotojui „į rankas“, ar 168 eurus į jo pensijų fondą. O darbuotojui skirtumas yra esminis – jo gaunama pinigų suma, darbdaviui išleidžiant tiek pat, gali būti net 68 proc. didesnė ir ateityje kur kas prasmingesnė.

Toks kaštų efektas gaunamas, darbdaviui pervedant įmokas į III pakopos pensijų fondus, jei jos neviršija 25 proc. darbuotojo metinių su darbo santykiais susijusių pajamų. Tada netaikomi darbdavio (1,77 proc.) ir darbuotojo (19,5 proc.) valstybinio socialinio draudimo įmokų mokesčiai bei gyventojo pajamų (20 proc.) mokestis.

„Šį mokestinį efektą rekomenduojama išnaudoti papildomai, prisidedant prie galimybės darbuotojams daugiau kaupti pensijai. Tai svarus indėlis į darbuotojo pajamas pensijoje. Be to, įmokų į fondus sistema labai lanksti – galima pasirinkti, kiek ir kada jų mokėti“, – sako R. Stanaitytė.

Jeigu kyla klausimų, kaip tai padaryti, konsultuokitės su INVL nemokamai:

• internetu INVL savitarnos portale
• užsiregistruodami į vaizdo konsultaciją su INVL specialistais
• skambindami 8 700 55 959.

Užsakymo nr.: PT_88916403