Investavimas į verslą tampa prieinamas daugumai

Seniau investavimas į verslą daugeliui asocijuodavosi su itin aukštas pajamas generuojančiais žmonėmis ir tūkstantinėmis investicijomis, tad dažnas žmogus tokią idėją nustumdavo į šoną, palikdamas ją „turtingiesiems“. Pagaliau šis stereotipas blanksta ir sutelktinis finansavimas įneša naują požiūrį – investavimas į verslą tampa prieinamas vis didesnei visuomenės daliai, pavyzdžiui, „FinoMark“ į vieną verslo paskolą galima investuoti vos nuo 25 eurų.

„Nuo vasaros pradžios, kai platforma jau buvo prieinama visiems norintiems joje investuoti, pritraukėme beveik pusantro tūkstančio investuotojų ratą ir jų pagalba finansavome dešimtis verslo paskolų už daugiau nei 500 tūkst. eurų. Finansavimo užklausas teikiančių įmonių tik daugėja, o mūsų tikslas, kaip įmanoma efektyviau joms padėti, tad kartu džiugu, kad didėja ir investicinių projektų pasiūla mūsų investuotojams“, - teigia „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovė Emilija Poškonienė.

Sutelktinio finansavimo platformos dažnai patraukia tų investuotojų akį, kurie tikisi solidžios grąžos, tačiau žvalgosi trumpalaikių investicijų. Pavyzdžiui, lyginant su tarpusavio skolinimo platformomis, kuriose paskolų terminai yra net iki 120 mėn., „FinoMark“ siūlo pakankamai trumpus laikotarpius, kurie neviršija 36 mėn., o vidutinis uždarbis siekia net 10 proc.

Auga skirtingų investicijų pasiūla

Iki šiol „FinoMark“ platformoje investuotojai turėjo galimybę investuoti į A reitingo paskolas su 9 proc. vid. palūkanų norma ir B su 10 proc., tačiau norėdami patenkinti ir aukštesnį rizikos apetitą turinčių investuotojų poreikius, platformoje pradėta talpinti ir C reitingo projektus su net 14 proc. vid. palūkanų norma.

Nors investuoti į verslo paskolas galima nuo keliasdešimt eurų, dauguma į jas sumaniusių investuoti žmonių, norėtų skirti didesnes sumas, nei finansuojant fizinių žmonių paskolas. Tad dar vienas sutelktinio finansavimo platformų privalumas – galimybė investuoti didesnes pinigų sumas. Kai tuo metu Lietuvoje veikiančiose tarpusavio skolinimo platformose yra ribojama maksimali 500 eurų suma į vieną paskolą, pavyzdžiui, „FinoMark“ investuotojų neriboja ir leidžia investuoti kiekvienam norimą pinigų kiekį į vieną projektą. Vėlgi, skiriant didesnį kiekį pinigų, suprantama, kad norima jiems suteikti daugiau saugumo ir grąžinimo garantijų.

Sutelktinio finansavimo platformose net norint investuoti didelę sumą lėšų, ją galima išskaidyti, padalinant dalimis ir investuojant į skirtingas verslo paskolas – tokiu būdu diversifikuojama rizika ir vieno paskolų gavėjo nemokumo atveju, neprarandama investuota suma į mokių paskolos gavėjų projektus bei iš šių paskolos gavėjų yra gaunamas uždarbis. Tačiau tai tik savaime suprantamas reiškinys sutelktinio finansavimo platformose. Be to jose investuotojams siūlomi skirtingi užtikrinimo priemonių paketai, kurie leidžia pasirinkti priimtiną riziką. „FinoMark“ siūlo investuotojams rinktis projektus su turtinio komplekso, nekilnojamo turto ar įrangos įkeitimu, fizinio ar juridinio asmens laidavimu. Investuotojai, turėdami galimybę pasinaudoti tokiomis priemonėmis, gerokai sumažina riziką prarasti dalį arba visas investuotas lėšas ar negauti uždarbio ir taip drąsiau investuoja didesnėmis sumomis.

Laukia papildomos naudos

Paskolą turinčios įmonės kartais atsiduria nemaloniose situacijose, kai dėl kitų šalių kaltės, pavyzdžiui, nemokaus kliento, negali vykdyti savo finansinių įsipareigojimų. Tokiais atvejais prastėja įmonės mokumo istorija ir reputacija, tačiau taip pat labai svarbu, kad dėl šios priežasties investuotojas finansavęs paskolą, taip pat yra priverstas laukti savo uždarbio ilgiau nei turėtų arba visai jos negaudamas.

„FinoMark“ atstovai jau anksčiau minėjo, kad vienu iš savo išskirtinumų laiko itin dėmesingą požiūrį į abi klientų puses, tad siekdami palengvinti skolų išieškojimo procesus ir užtikrinti kuo efektyvesnį investavimą finansuotojams, pradėjo bendradarbiauti su skolų išieškojimo kompanija „Legal Balance“, valdančia platformą Eskolos.lt. Įmonės gali iškart atgauti didžiausią dalį skolos, parduodamos skolą „Eskolos.lt“ platformai ir greičiau pradėti vykdyti savo įsipareigojimus. Tokiu būdu ne tik palengvinama finansinė padėtis jiems, bet ir investuotojams, kuriuos laiku pasiekia jų uždarbis.

„Kadangi esame sutelktinio finansavimo platforma, mūsų procesų sklandumas ir klientų patirtys priklauso nuo dviejų dedamųjų – investuotojų ir paskolos gavėjų. Negalėdami pasiūlyti patikimų investicinių produktų, nesudominsime investuotojų, neturėsime jų – paskolos gavėjai negaus finansavimo. Tad ši partnerystė turėtų pagreitinti procesus ir užtikrinti sklandų pinigų srautą platformoje, “, - teigia „FinoMark“ atstovė.

Anot E. Poškonienės, sutelktinio finansavimo platformos tik dabar pamažu įsitvirtina Lietuvoje, tad ateityje dar galima laukti daug paslaugų, gerinančių investavimo patirtis. Tarp jų ir „FinoMark“ – be platformos patogumo tobulinimų, planuojamos ir papildomos naudos investuotojams – įvairūs pasiūlymai, nuolaidos produkcijai ar paslaugoms iš finansuojamo verslo, kuriais bus siekiama kurti stipresnį tarpusavio ryšį tarp finansavimo ieškančių įmonių ir efektyviai savo pinigus įdarbinti norinčių investuotojų.