1.Tai nesaugu, nes nereguliuojama

Tai yra vienas dažniausiai girdimų teiginių, tačiau jis yra klaidingas, jei kalbame apie Lietuvoje registruotas tarpusavio skolinimo platformas. Lietuvoje tarpusavio skolinimo platformų veiklą reguliuoja Lietuvos bankas, tad platformos veikia remiantis Lietuvos Respublikos (LR) vartojimo kredito, LR akcinių bendrovių, LR pinigų plovimo ir daugybe kitų įstatymų, įskaitant vartojimo kredito gavėjų mokumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo nuostatais. Tai viena iš priežasčių, kodėl rekomenduojama investuoti į Lietuvoje registruotas tarpusavio skolinimo platformas. Pasak A. Žiugždos, lietuviškos platformos puikiai atlaikė ir praėjusiais metais dėl covid-19 pandemijos fiksuotą ekonominį sąstingį – naujų paskolų išdavimas sulėtėjo, tačiau vėluojančių paskolų dalis nepadidėjo ir išliko stabili.

2. Kažką nuo manęs slepia

Investuojant į paskolas per tarpusavio skolinimo platformą visos paskolos sutartyje nurodytos palūkanos atitenka investuotojui. Skamba gerai, tiesa? Turbūt per daug gerai, nes jau esame įpratę, kad nemokamai nieko nebūna. Bent jau „Savy“ platformoje investavimas į paskolas šiuo metu yra visiškai nemokamas. Platformai už darbą atitenka mėnesiniai tarpininkavimo mokesčiai, kuriuos sumoka paskolos gavėjas, tad visos palūkanos lieka investuotojams. Dar daugiau. Platforma rūpinasi ir vėluojančiomis paskolomis. Jei paskolintumėte pinigų draugui, tektų pačiam skambinti ir klausti, kada jis šią skolą grąžins. Skolinant per tarpusavio skolinimo platformą niekuo nebereikia rūpintis, nes su paskolos gavėju bendrauja platforma, be to, už vėlavimą priskaičiuoti delspinigiai sumokami investuotojui kartu su palūkanomis. Norintys dar labiau sumažinti riziką, gali investuoti kartu su „Investuotojų fondu“.

„Investuotojų fondas“ – tai unikalus „Savy“ sukurtas instrumentas, skirtas apsaugoti investuotojų interesus tuo atveju, jei paskolos gavėjas vėluoja arba iš viso nevykdo savo įsipareigojmų. Investuotojas šiuo atveju gauna šiek tiek mažesnes palūkanas, tačiau „Investuotojų fondas“ kompensuoja patirtus nuostolius. Šiuo įrankiu naudojasi maždaug trečdalis visų investuotojų“, – pasakojo A. Žiugdža.

Audrius Žiugžda

3. Neturiu galimybės valdyti rizikos

Bet kuris investavimo pradžiamokslis sako, kad svarbiausia – paskirstyti savo investicijas. Tai ypač paprasta padaryti investuojant į paskolas, nes jos yra išreitinguotos skirtingomis raidėmis pagal savo riziką nuo A, kai rizika mažiausia iki D, kai rizika didžiausia. Kuo rizikingesnė paskola, tuo didesnės palūkanos, bet didesnė tikimybė, kad paskolas gavėjas vėluos vykdyti savo įsipareigojimus. Todėl verta paskirstyti savo investicijas į skirtingų reitingų paskolas. Žinoma, yra tokių, kurie investuoja tik į saugiausias A reitingo paskolas arba rizikingiausias ir brangiausias paskolas, tačiau svarbiausia, kad investuotojas renkasi pats pagal savo investavimo tikslus. Remiantis „SAVY“ investuotojų analize, pagrindiniai trys kriterijai, į kuriuos atsižvelgia investuotojai yra šie: metinė palūkanų norma, nemokumo rizika, kurią indikuoja kredito reitingas, ir paskolos terminas.

4. Reikia didelio startinio kapitalo

Šis įsitikinimas sklando kalbant apie investavimą į bet kurią turto klasę. Ne išimtis ir vartojimo ar verslo paskolų rinka. Toks nusistatymas greičiausiai kyla dėl to, kad daugeliui suprantamiausia investicija buvo ir vis dar yra nekilnojamas turtas, o šiam įpirkti tikrai reikia nemažo kapitalo. Visgi, minimali investicijos suma „Savy“ tarpusavio skolinimo platformoje yra 10 Eur, tad pradėti investuoti gali kiekvienas. Klausimas, ką darysite toliau? Norint turėti pastovią grąžą, reikia laikytis finansinės drausmės ir nusimatytą sumą investuoti kiekvieną mėnesį.

5. Investicijas sunku susigrąžinti prireikus pinigų

Likvidumas arba galimybė greitai parduoti savo investicijas yra vienas iš svarbių kriterijų renkantis, kur įdarbinti savo pinigus. Baimė, kad santaupų gali prireikti netikėtai kartais stabdo nuo investavimo, tačiau svarbu žinoti, kad visas turimas paskolas galima parduoti antrinėje rinkoje. Tad nepaisant to, jog investavote į paskolą, kurios terminas yra 2 ar 10 metų, norint parduoti savo investicijas tereikia kelių mygtukų paspaudimo savo paskyroje.

Apie „Savy“

„Savy“ – pirmoji tarpusavio skolinimo platforma Lietuvoje, kuri sujungia žmones, norinčius pasiskolinti bei žmones, siekiančius prasmingai įdarbinti pinigus ir gauti aukštesnę grąžą. Platforma veikia pagal Lietuvos Banko išduotą tarpusavio skolinimo ir sutelktinio finansavimo operatoriaus licencijas bei savo veikloje vadovaujasi atsakingojo skolinimo nuostatais. Nuo veiklos pradžios 2014 metais per platformą sufinansuota paskolų už daugiau nei 45 mln. Eur, o investuotojams išmokėta palūkanų suma siekia daugiau nei 7,5 mln eurų. Šiuo metu platforma vienija daugiau nei 100 000 registruotų paskolų gavėjų ir apie 35 000 registruotų investuotojų, iš kurių maždaug pusė investuoja aktyviai.

Užsakymo nr.: PT_88760387