Kas nutiks, jei nepajėgsiu mokėti įmokų?

Didžiausia skolinimosi baimė daugumai žmonių kyla dėl finansinio neužtikrintumo ateityje: kas nutiks, jei pajamos sumažės, neteksiu darbo, susirgsiu ar dėl kitų priežasčių tapsiu finansiškai pažeidžiamas? Gyvenime situacijų pasitaiko įvairių ir kai kurių iš jų išvengti tiesiog nepavyksta. Vis tik baimintis nereikėtų, nes paskolų rinkoje tokios situacijos – anaiptol ne retenybė. „Įstatymas numato, kad sumažėjus pajamoms, netekus darbo, susirgus ar dėl kitų priežasčių, atsiranda galimybė atidėti įmokas, t.y. tam tikrą laiką mokėti tik palūkanas, o kredito dalį nukelti prailginant paskolos laikotarpį“, – patikina I. Krasovskė.

Svarbiausia taisyklė tokiais atvejais – nedelsti ir iškart kreiptis į paskolos davėją, kartu ieškant būdų, kaip išspręsti problemą. Paskolos davėjas, lygiai taip pat kaip ir paskolos gavėjas, yra suinteresuotas finansiniu mokumu, tad yra linkęs ieškoti kompromisinių, abipusiai naudingų sprendimų. „Paskolų klube“ visada esame linkę susitarti geranoriškai, nes mūsų tikslas, kad klientai būtų laimingi, galėtų gyventi kokybiškai ir nesivaržytų finansiškai“, – teigia pašnekovė.

Neretai paskolą ketinančius imti klientus gąsdina ir nepagrįsti nuogąstavimai, esą tai gali pakenkti kredito istorijai. Ši baimė, anot pašnekovės, yra susijusi su anksčiau gana laisvai dalintais greitaisiais kreditais, kurie, ne paslaptis, iš tiesų atkreipdavo bankų dėmesį.

Tarpusavio skolinimo platformos nėra greitieji kreditai, todėl skolinantis tokiu būdu kredito istorijai nėra pakenkiama. Priešingai – jei įmokos mokamos laiku ir paskola gražinama per numatytą terminą, tai yra teigiamas įrašas kredito istorijoje: bankas mato, kad žmogus yra atsakingas, todėl gali jam siūlyti geresnes sąlygas.

Kiekviena situacija - individuali

Netrūksta ir tokių atvejų, kai žmonės nesupranta, kodėl paskolų davėjai prašo tiek daug jų asmeninių duomenų, baiminasi dėl to, kaip jie bus panaudoti ateityje. Nerimauti nereikėtų, nes kiekvieno kliento duomenys yra saugomi pagal Lietuvos banko įstatymą ir paskolos davėjas pilnai užtikrina jų konfidencialumą. Asmeniniai duomenys renkami tam, kad būtų galima tinkamai įvertinti asmens kreditingumą ir riziką.

Priimti sprendimą pasiskolinti varžo ir neigiamos patirtys artimųjų rate, tačiau vadovautis svetimomis patirtimis nereikėtų, nes kiekvienas atvejis – labai individualus. „Žinoma, pasitaiko ir blogųjų patirčių, neatsakingo skolinimo atvejų, tačiau nereikia galvoti, kad jei kažkas iš jūsų draugų ar šeimos narių pasiskolino neatsakingai, buvo įkalbėti greitųjų kreditų bendrovių, tai būtinai taip nutiks ir jums“, – sako specialistė.

Galimybė gauti geresnes sąlygas

O ką daryti, jei turimos paskolos sąlygos jūsų netenkina? Pasiskolinus nepamatuotai didelėmis palūkanomis ar įmokomis, visada yra galimybė kreiptis dėl refinansavimo – turimos paskolos perkėlimo pas naują paskolos davėją geresnėmis sąlygomis, pavyzdžiui, mokant mažesnes įmokas ir palūkanas, prailginant paskolos atidavimo laikotarpį.

Rinka niekuomet nestovi vietoje, nuolatos kinta, nes joje atsiranda naujų žaidėjų, galinčių pasiūlyti patrauklesnes alternatyvas. Todėl net ir paėmus paskolą vertėtų domėtis esama situacija, galimybe sąlygas pasigerinti.

„Paskolų klubas“ pardavimų vadovė Indrė Krasovskė atkreipia dėmesį, kad refinansavimas gali padėti apjungti ir keletą paskolų į vieną: „Būna atvejų, kai pasiskolinama daug mažų sumų, todėl tampa sunku susigaudyti, kam ir kiek reikia mokėti, įmokos per mėnesį susidaro labai didelės ir finansiškai skausmingos. Refinansuojamos paskolos yra apjungiamos į vieną, t.y. mokama viena bendra įmoka vienam kreditoriui“, – aiškina pašnekovė.

Kada verta skolintis?

Planuojantiems kreiptis dėl kredito, I. Krasovskė turi ir keletą patarimų, galinčių sumažinti neatsakingo skolinimosi riziką. Visų pirma pašnekovė pataria nesiskolinti impulsyviai, įsivertinant, ar paskola tikrai būtina.

„Impulsyvus skolinimasis dažniausiai pasitaiko renkantis greitųjų kreditų bendroves, kai norima daikto čia ir dabar, tačiau ne visuomet pagalvojama, ar iš tiesų to daikto reikia. Prieš pasirašydami sutartį su klientais mes visuomet išsiaiškiname jų poreikius, ar klientas tikrai įsivertino visus „už“ ir „prieš“, ar jam tikrai reikia būtent tokios paskolos sumos“, – sako „Paskolų klubas“ atstovė.

Prieš įsigyjant konkretų daiktą su paskola, pašnekovė rekomenduoja pasiskaičiuoti jo atsiperkamumą bei ilgalaikę naudą. Pavyzdžiui, paskola namų remontui pakelia NT vertę, kreditas automobiliui – tai galimybė papildomai dirbti pavėžėju. Lygiai taip pat galima įsivertinti ir smulkesnius pirkinius: jei kiekvieną dieną išleidžiate po kelis eurus kavai kavinėse ir per mėnesį bendra suma susidaro išties reikšminga, galbūt vertėtų investuoti į kokybišką kavos aparatą ir mėgautis kava tiesiog namuose?

Nusprendus, kad paskolos jums tikrai reikia, reikėtų įsivertinti ir kreditorių siūlomas sąlygas. „Svarbiausia – neapsigauti mažomis ir viliojančiomis palūkanomis, nes už jų gali slėptis daugybė papildomų mokesčių. Todėl labai rekomenduojame skirti šiek tiek daugiau laiko lyginant keletą variantų ir didžiausią dėmesį atkreipti ne į palūkanas, bet į bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą, kuri yra pagrindinis rodiklis, atspindintis tikrąją pasiūlymo vertę“, – aiškina specialistė.

Užsakymo nr.: PT_88737009