Kaip investuoja lietuviai?

Investavimas gali padėti apsaugoti pinigus nuo nuvertėjimo ir tuo pačiu generuoti uždarbį. Tačiau investuoti lietuviai neskuba, investicijos Lietuvoje dar svetimos maždaug kas antram gyventojui, o finansinio raštingumo rodiklis vienas žemiausių Europoje (palyginimui, prieš kelis metus GFLEC atliktame tyrime Lietuva surinko vos 39%, kai tuo tarpu Estija - 54%).

Pasak investicijų ekspertų, santaupų turintys lietuviai, kurie investuoja, be indėlių, dažniausiai renkasi investicijas į nekilnojamąjį turtą (NT), mažesnė dalis į sutelktinio finansavimo platformas, obligacijas, akcijas, kriptovaliutas. Tie, kurie neinvestuoja, dažnu atveju mano, kad neturi investicijoms sukaupę pakankamai pinigų, bijo juos prarasti, neturi pakankamai žinių ar laiko domėtis.

Investuoti gali būti paprasta

Prie išvardintų populiariausių investavimo būdų vienas paprasčiausių - sutelktinio finansavimo platformos, kuriose galima investuoti į viešai paskelbtus įvairius verslo projektus. Dažnai paskolos užtikrinamos įkeičiant nekilnojamąjį turtą, asmeninėmis garantijomis ar kitais būdais. Ši investicijų rūšis gali būti puikus būdas pradėti investuoti netgi neturint savo investavimo strategijos ar gilių žinių.

“Daugelis bijo investicijų, nes mano, kad neturi pakankamai pinigų. Norint pradėti investuoti, nereikia turėti didelės sumos, galima pradėti ir nuo 50-imt eurų. Kas mėnesį investuojant nusistatytą sumą galite įgyti įprotį investuoti, suprasti, kaip tai veikia, susikurti savo strategiją”, - teigia „EstateGuru Lietuva“ vadovas Artūras Konusevičius.

jei manote, kad neturite pakankamai laiko investavimui - galima nustatyti automatinio investavimo įrankį ir sistema investuos už Jus. Automatinio investavimo įrankiuose dažniausiai galima pasirinkti įvairius norimus kriterijus, tokius kaip norimos palūkanos, projekto paskirtis, šalis, kurioje yra projektas.

Portfelio diversifikavimas

Kiekvienas investuojantis turi savas investavimo strategijas, tačiau svarbu diversifikuoti investicijas - arba kitaip sakant, nedėti visų kiaušinių į vieną krepšį. Išskirstant investicijas, mažėja rizika. Pavyzdžiui „EstateGuru“ sutelktinio finansavimo platforma suteikia investuotojams galimybę diversifikuoti paskolas pagal jų rūšis (plėtros, tarpinė ir verslo), o taip pat pagal rinkas (galima investuoti į projektus 8-iose šalyse). Investuodami į įvairių rūšių paskolas su skirtingu užstatu, investuotojai mažina riziką. Tačiau net ir taikant šias priemones, investavimas vienoje platformoje gali būti tik investicinio portfelio dalis, bet ne visas portfelis. Pradedantys investuotojai dažnai po truputį plečia savo investicinį portfelį, investuodami ir į kitas investicijų rūšis.

Rizika

Svarbu pabrėžti, kad jokios rūšies investicija yra susijusi su rizika ir negali turėti 100% sėkmės garantijos. Prieš investuodami patyrę investuotojai domisi ir ieško atsakymų: kokia yra platformos istorija bei veiklos apimtys, kas atsitiks, jei platforma bankrutuos, kas yra platformos savininkai ir aukštesnė vadovybė, kokia projektų, į kuriuos investuojama kilmė, ar galima juos pamatyti, surasti informacijos internete, kokia paskolų gavėjų NT vystymo ar kito verslo patirtis ? Taip pat patyrę investuotojai neinvestuoja daugiau, nei yra pasiruošę prarasti.

Užsakymo nr.: PT_88726479