Neužpildyta rinka = karjeros aukštumos siekiamos palankioje konkurencinėje aplinkoje.

Globaliame 2021 m. „Fintech“ indekse Lietuva užima 6-ą vietą Europoje ir 10-ą pasaulyje, Vilnius – taip pat net 11-as tarp Europos miestų, kuriuose aktyviausiai vystoma „Fintech“ sritis. „NEO Finance“ vėlgi globaliame 2020 m. indekse įvardinta kaip viena lyderiaujančių „fintech“ įmonių Lietuvoje, o „Fintechweek2020“ apdovanota metų įmone tarpusavio skolinimo, investavimo srityje. Nenuostabu, kad šalis tampa finansinių technologijų centru ir nepaliaujamai augdamas ieško naujų specialistų.

Anot, „NEO Finance“ rinkodaros ir komunikacijos vadovo Dariaus Boriso, problema ta, kad konkurencija vyksta ne tarp potencialių darbuotojų, o tarp juos įdarbinti pasiruošusių įmonių. Dar prieš 5-10 m. niekas užtikrintai nekalbėjo, kad „fintech“ sfera Lietuvoje taip kils į aukštumas ir intensyviai neruošė specialistų orientuotų būtent į finansinių technologijų sritį.

Šiandien, kai rinkoje pilna finansų įstaigų, kurioms būtina pasirūpinti saugumu ir tinkamai valdyti rizikas, ypač išaugo pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos (AML) specialistų poreikis. Ateityje ši profesija bus viena paklausiausių, tačiau šiandien AML specialistais didelėje dalyje įmonių dirba ne tik teisės išsilavinimą turintys specialistai, bet ir tiesiog šiam darbui apmokyti ekonomikos, vadybos, net humanitarinių mokslų išsilavinimą turintys darbuotojai. Panaši situacija vyrauja ir su kitais „fintech“ įmonėje reikalingais specialistais.

„Švietimo įstaigos Lietuvoje jau pradėjo ruošti su „fintech“ sritimi susijusias studijų programas, tačiau kol kas įmonės kantriai pasiruošusios apmokyti ir užsiauginti specialistus pačios. „NEO Finance“ gyvuoja jau 7-erius metus ir turi nemažą dalį komandos narių, kurie dirba nuo pat įkūrimo pradžios – yra tokių, kurie kilo net per 4 skirtingas pareigas ir šiandien jau yra kompetetingi „fintech“ specialistai. Nors darbuotojų trūkumas mums yra iššūkis, tačiau jaunam, savęs ieškančiam žmogui ši sritis be galo dėkinga – net jei turite kitos srities išsilavinimą, esant norui išmokti, „fintech“ durys plačiai atviros, o galimybės augti karjeros laiptais ypač didelės“, - teigia „NEO Finance“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas.

Atsibodo monotonija? Įsidarbinkite „fintech“ įmonėje

Tiems, kas skundžiasi pastovumu, nuobodulį keliančia kasdienybe darbe ir galvoja kažką keisti, verta pagalvoti apie karjeros posūkį „fintech“ kryptimi. Augant šiai sferai, griežtėja jos kontrolė, nuolat atsiranda naujų reikalavimų, tad finansinių technologijų srities atstovai nuolat susiduria su pokyčiais, naujovėmis ir jų pritaikymu veikloje.

Atsiranda būtinybė ne tik spręsti iššūkius, bet ir nuolat gilinti žinias, dalyvauti mokymuose, o tai taip pat gera motyvacija mėgstantiems išmokti vis ką nors naujo. Negalima nepaminėti to, kad „fintech“ įmonės nuolat tobulina savo produktus, į rinką įvedinėja naujas paslaugas ir net naujus prekės ženklus, tad monotonijos ir nuobodulio čia vargu ar galima rasti.

„Mūsų įmonių grupę sudaro keletas prekės ženklų: pirmiausia įkurta „NEO Finance“, kuri administruoja didžiausią Lietuvoje tarpusavio skolinimo platformą „Paskolų klubas“, vėliau įmonė pradėjo plėtoti mokėjimo inicijavimo paslaugą „Neopay“, o šiais metais grupę papildė sutelktinio finansavimo platforma „FinoMark“. Nors su kiekvienu prekės ženklu dirba skirtingos komandos, esame įmonių grupė, kuri tarpusavyje sąveikauja, persipina paslaugos, vieno prekės ženklo rinkodaroje inkorporuojami kiti prekės ženklai ir pan. Tad turime išmanyti daugiau nei vieną produktą, kasdien su kolegomis keistis informacija, plėsti žinių lauką ir generuoti naujas idėjas. Galų gale visada yra įmanoma iš vieno prekės ženklo pereiti į kitą ir dirbti su tuo, kas labiausiai patinka“, - teigia „NEO Finance“ atstovas.

Ne tik darbas, bet ir pramogos

Didelė dalis finansinių technologijų įmonių yra kūrimosi ar augimo etapuose, tad čia atsiranda daug galimybių siūlyti savo idėjas ir kiekvienam būti pastebėtam.

„Vienas didžiausių „fintech“ įmonių suteikiamų privalumų – galimybė tiesiogiai prisidėti prie procesų, įgyvendinti savo sumanymus ir pačiam kolektyvui kurti taisykles. Tuo tarpu, daugumoje didelių finansų įstaigų įsitvirtinusi korporacijų kultūra, kurioje juntama didelė hierarchija, ir kiekvienas darbuotojas yra tarsi maža didelio mechanizmo dalis. Pavyzdžiui, su „NEO Finance“ administruojamų prekių ženklais dirbančiose komandose vyrauja jaunatviškas, veržlus požiūris, didelė laisvė kurti. Tereikia pristatyti savo idėjas kolektyvui, įrodyti, kad tai gali būti naudinga verslui ir pirmyn – jūs jau vienu žingsniu arčiau projektų vadovo“, - pasakoja rinkodaros ir komunikacijos vadovas.

Plačios galimybės atsiveria ne tik darbo srityje – siekdamos pritraukti kompetentingų specialistų ir juos išlaikyti, „fintech“ įmonės nemažai investuoja į įvairias motyvacines priemones. Pavyzdžiui, „NEO Finance“ vykdo akcijų opcionų programą – bendrovės padalinių vadovams bei labiausiai prie pasiektų rezultatų prisidėjusiems darbuotojams skiria įmonės akcijų.

„Darbuotojų skatinimo sistemos akcijų opcionais yra taikomos ir didžiausiose tarptautinėse įmonėse, ir sparčiai augančiuose startuoliuose. Vienas reikšmingiausių šios programos rezultatų yra tai, kad opcionai darbuotojus tam tikra prasme įtraukia į bendrovės valdymą. Darbuotojo potenciali nauda iš akcijų opcionų priklauso būtent nuo bendrovės veiklos rodiklių, o tai didina motyvaciją siekti aukštų rezultatų, stiprinamas suinteresuotumas bendrovės sėkme“, - teigia D. Borisas.

Be profesinių ir finansinių motyvacijos skatinimo priemonių, „fintech“ įmonės didelį dėmesį skiria ir kitoms naudoms, kuriomis tikisi užtikrinti darbuotojų pasitenkinimą darbo vieta: moderniai įrengti ofisai, laisvalaikio erdvės su „playstation“ žaidimų konsolėmis, nemokami užkandžiai, vidiniai renginiai ir išvykos, dovanos įvairiomis progomis ir pan. Anot, „NEO Finance“ atstovo visos šios skatinimo priemonės ne tik būdas siekti darbuotojų lojalumo, bet ir patiems specialistams išeitis rasti mėgstamą darbą perspektyvioje „fintech“ sferoje su puikia, daug privalumų suteikiančia atmosfera.

Užsakymo nr.: PT_88722395