Taip pat pasigirsta minčių, kad dabartinis kainų šuolis – trumpalaikis ir ilgainiui NT kainos kris, o tie, kurie suskubo imti paskolas ir pirkti turtą prasidėjus pandemijai, gailėsis. Specialistai įsitikinę, kad investuoti santaupas į NT nėra bloga idėja ir delsti nederėtų, tačiau pirkti vertėtų gerai paskaičiavus.

Finansų bei investicijų ekspertas, „M Capital“ bendrasavininkas Gintaras Pociūnas sako, kad investuoti verta visada, nes pinigai vis labiau nuvertėja. Neinvestuodami mes labai daug prarandame ir laukti bei tikėtis kainų kritimo nėra gerai. Stebint įvairius indeksus ir rodiklius, nepanašu, kad artintųsi krizė, tad kainos tik kils, o laukdami mokėsime vis daugiau.

Gintaras Pociūnas

„Yra du investavimo į NT tipai. Jeigu perkama sau, nereikėtų į tai žiūrėti, kaip į investiciją, nes surasti, kad tiktų ir asmeniškai, ir vėliau atneštų finansinės naudos – sunku. Kalbant apie pirkimą investicijai, reikėtų rinktis NT didžiuosiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, kurie auga ir kur paklausa bet kokiu atveju didės. Rekomenduočiau investicijai taip pat rinktis butus, kurie būtų nei per dideli, nei per maži ir juos būtų paprasta išnuomoti“, – patarė pašnekovas.

Jam pritarė ir investavimo į nekilnojamąjį turtą platformos „Profitus“ įkūrėja Viktorija Čijunskytė, sakydama, jog perkant NT asmeniniam naudojimui, reikia pirkti tada, kai jo reikia iš tikrųjų. Kadangi teigiami demografiniai rodikliai yra Vilniuje ir Kaune, taisosi ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, paklausa išliks, o šiuo metu pirkėjų galimybės ypatingai geros:

„Jeigu žiūrėtume į įperkamumą, jis vis dar yra aukščiausiame lygyje. Įvertinus infliaciją, pinigų perkamąją galią ir gyventojų pirkimo galią bei palyginus proporcijas su 2006-2008 metais, dabar mes galime įpirkti kur kas daugiau nei tada“.

Viktorija Čijunskytė

NT burbulo nėra, kainos gali kristi

Paklausti apie NT burbulą pūtimąsi, pašnekovai nemanė, kad šiuo metu jis formuojasi. G. Pociūno nuomone, padidėjusias kainas matome tiesiog dėl išaugusio pinigų kiekio, sumažėjusio medžiagų kiekio, kurias sunkiau gauti dėl pandeminės situacijos sukeltų eksporto-importo niuansų. Kadangi žmonės turi pinigų, nori įsigyti nekilnojamojo turto.

Pasak V. Čijunskytės, dabar verta investuoti į nekilnojamąjį turtą. NT burbulu vadinamas procesas, kuomet dirbtinai išpučiama paklausa, o tai pučia ir kainą. „Tai mes matėme daugiau kaip prieš 10 metų. Dabar gi NT paklausa į neregėtas aukštumas pašoko dėl to, kad Lietuvoje žmonės sukaupė rekordinius kiekius pinigų ir neturi kur tų santaupų laikyti be nuvertėjimo grėsmės.

Rekordiškai mažas neparduotų būtų skaičius – apie 3500, kai paklausa yra apie 5000, tai reiškia, kad vystytojai pastatytą turtą realizuoja praktiškai per ketvirtį. Dėl to žmonės ir sako, kad neturi iš ko rinktis. O kai neturi iš ko rinktis, reiškia, kad rinkos kaina auga. Kaip jau sakiau, aš šiandieninės situacijos nevadinčiau burbulu. Tai – natūralus ekonomikos rodiklis“, – sakė ekspertė.

„M Capital“ bendrasavininkas pastebėjo, kad visgi, ilgainiui NT kainos gali kristi, tačiau nereikėtų to laukiant susilaikyti nuo nekilnojamojo turto pirkimo. Dabar nusipirkti NT iš dalies paprasčiau, nes bankai siūlo geresnes sąlygas paskoloms, o viena palūkanų dalis, vadinama EURIBOR, šiuo metu yra lygi nuliui ir priklauso nuo pasaulinių bankų.

Laikui bėgant ši dalis kils, tad pastaraisiais metais pasiskolinę itin geromis sąlygomis, vėliau turės mokėti didesnes palūkanas. Kita vertus, net ir sumažėjusios NT kainos, vėliau vėl grįš į pradinį lygį ir toliau augs, tad laukiantys mokės daugiau už tą patį objektą.

„Kad dabartinė situacija pasikeistų, turime artėti prie recesijos, kai centriniai bankai kels palūkanas. Tai reiškia, kad už pačias paskolas žmonės mokės pusantro–du kartus daugiau. Tiems, kurie pasiėmė paskolas „ant ribos“, taps labai sunku jas išmokėti ir varžytinėse gali pasirodyti daugiau NT. Vystytojų paklausa sumažės, jie turės leisti kainas. Tokiu atveju matau galimybę atpigti NT. Bet kada tai įvyks – neaišku. O per tą laiką NT kaina, gali būti, pakils tiek, kiek sumažės per recesiją, todėl laukti nerekomenduočiau.

Visos palūkanos būsto paskoloms yra kintamos, tad jos didės absoliučiai visiems. Todėl nepaisant to, kada buvo imtas kreditas, už paskolą bus mokama daugiau. Nusipirkę NT nuo pandemijos pradžios, jį įsigijo šiek tiek pigiau ir net neabejoju, kad po metų-dvejų pamatys, jog kainos dar labiau kilo“, – aiškino G. Pociūnas.

Investuoti verta ne tik į butus

V. Čijunskytė apskritai ragino neskubėti pranašauti krizių, mat tai gali nutikti rytoj arba po 5 metų, o gal ir per 10 metų nenutiks. Negana to, kiekviena krizė yra skirtinga. Buvusi finansų krizė įvyko dėl neatsakingo skolinimosi, dabar išgyvename kitokią – pandeminę krizę. Tai vyksta jau trečius metus, tad neaišku, kas nutiks rytoj, tad planuojant investuoti, jos manymu, nereikėtų svarstyti apie būsimą krizę.

Investuojant į NT verta pagalvoti ne tik apie butus, bet ir nuosavus namus bei sklypus, kurių kainos, pasak specialistų, auga ir augs toliau. Tiesa, norintiems patiems pasistatyti namą, specialistai pataria gerai pagalvoti.

Viktorija Čijunskytė

„Per pastaruosius metus labai aiškiai pamatėme, kad tai atliekančių darbuotojų nėra tiek daug, tam tikros medžiagos pabrango ir 50, ir 80 proc. Jeigu žmogus sugebėtų pastatyti namą pats ir jį parduoti, kodėl gi ne. Tačiau jeigu tai daroma su paskola, reikia atsižvelgti į savų pinigų sumą, sklypų kainas, į kuriuos taiko ir didieji vystytojai. Fiziniam asmeniui tai gali būti tiesiog per brangu“, – svarsto G. Pociūnas, tačiau priduria, kad pirkti sklypus vėlesniam pardavimui gali būti tikrai geras variantas.

„Profitus“ įkūrėja apie namo statyba patiems turi kiek kategoriškesnę nuomonę: „Statant namą patiems, finansinės naudos niekada nebus, nes jeigu jūs namą statysitės patys jūs negalėsite dirbti savo tiesioginio darbo, tai pirma. Antra, sau visa laiką rekomenduojama pasistatyti tik trečią namą, nes pirmas namas bus tikrai pastatytas labai prastai. Tai ar jūs nuspręsite namą statytis patys šiandien, ar ateityje, turbūt ta pati finansinė nauda ir bus“.

Kur pirkti pigiausia ir kur – brangiausia?

Dar vienas klausimas, ypač aktualus perkantiems būstą investicijai – kur pirkti. Vieni sako, kad geriausia rinktis didmiesčius, tačiau tam gali pritrūkti pinigų. Kiti siūlo atsisukti į mažesnius miestelius, kuriuose kainos – žemesnės, o vis daugiau jaunų žmonių keliasi iš miestų bei dirba nuotoliniu būdu.

Kalbinti ekspertai siūlo gerai pagalvoti ir įvertinti ateities perspektyvas tiek didmiesčiuose, tiek miesteliuose. „Dabar plinta idėja, kad mažuosiuose miesteliuose verta statyti butukus arba pirkti nuomai ir tai duos didesnę grąžą. Taip, tai gali duoti didesnę grąžą, bet jeigu tik ekonomika susvyruos, miestelyje realizuoti turimą NT bus labai sunku, jo vertė nukris gerokai daugiau negu didmiestyje.

Aš investiciją mažesniuose miesteliuose vertinu kaip labai rizikingą. Šiuo metu ji galbūt galėtų generuoti teoriškai didžiausią grąžą, bet ilguoju laikotarpiu ji bus rizikinga. Logika paprasta – kuo didesnė grąža, tuo didesnė rizika“, – kalbėjo V. Čijunskytė.

Jai pritaria ir G. Pociūnas, sakydamas, kad prieš perkant NT atokesnėse vietovėse pakanka pažvelgti į gyventojų skaičiaus kitimą: „Ten, kur mažėja darbo vietų skaičius ir traukiasi patys miestai ar miesteliai, mažėja ir būstų paklausa. Tai paprastas turgaus dėsnis – kuo daugiau žmonių reikia NT, tuo labiau kyla jo kaina. Jeigu atsiranda didesnė pasiūla, kaina – krenta. Tai reiškia, kainos mažesnės ten, kur išvyksta žmonės ir parduoda ar nuomoja NT. Jeigu norima pirkti ne sau, o investicijai, nereikėtų žiūrėti į vietoves, kurios traukiasi“.

Pašnekovas pridūrė, kad jeigu atlyginimas ir pajamos nedidėja taip sparčiai, kaip infliacija, kaskart neįsigydamas nekilnojamojo turto sau žmogus rizikuoja vėliau mokėti brangiau. Taip bus tol, kol didės žmonių skaičius pasaulyje, kils vartojimas ir pinigų kiekis rinkoje. Pirkti sau reikėtų, kaip įmanoma anksčiau.

Gintaras Pociūnas

V. Čijunskytė pridūrė, kad net perkant NT didmiesčiuose, naudinga atkreipti dėmesį į rajonus. Mat ir miestuose kainos auga nevienodai: „Užtenka palyginti Vilniaus Senamiestį su sostinės pakraščiu. Senamiestyje net krizės metu kaina tik pasvyravo ir greitai „atšoko“. O ir „bangelė“ buvo labai maža. Ko nepasakysi apie, pavyzdžiui, Vilniaus Perkūnkiemį. Gerose vietose nekilnojamo turto vertė svyruoja mažiausiai, miesto pakraštyje kritusi kaina niekada negrįš į buvusį lygį.

Faktas, kad būstas Senamiestyje ar kitose gerose vietose išlaikys savo vertę ir augs. Tai yra labai saugi investicija. Negalintiems įpirkti geresnėse vietose, verta dairytis perspektyvių rajonų. Vilniuje aš patarčiau atkreipti dėmesį į Markučius, Naujininkus ir Savanorių prospektą“.

Pašnekovė pridūrė, kad investuojantys visada šiek tiek priekyje, nes rūpinasi, kad infliacija nevalgytų santaupų. Be abejo, investuojant saugiai ir atsakingai. Investicija į NT yra ilgalaikė, tai nėra greitas praturtėjimas, kaip iš bitcoinų. Todėl laimi ne skubantys, o diversifikuojantys investicijų portfelį. Nugalėtojais liks tie, kurie turi ilgalaikę investavimo strategiją, o ne siekiantys greitai praturtėti.

Dar daugiau turinio apie asmeninių finansų valdymą, taupymą, investavimą, rizikas ir kitas aktualias temas bus galima išgirsti nuotolinėje nemokamoje asmeninių finansų konferencijoje „Mano investicija“. Konferencija vyks lapkričio 23–25 d. tiesiogiai portale „Delfi“. Su pranešėjais ir visa konferencijos programa galima susipažinti

Konferencijos dalyviai galės susidėlioti programą, pagal juos dominančias temas: bus galimybė kiekvieno pranešimo laiką atskirai įsidėti į savo asmeninį kalendorių, o jeigu nespės pamatyti dominančių temų, tai po konferencijos visus vaizdo įrašus ras „Delfi Plius“ platformoje.