Patogus rizikų išskirstymas

Net ir toleruodamas aukštą riziką, investuoti nusprendęs žmogus turėtų kuo atsakingiau valdyti savo investicinį turtą. O tai reiškia – net ir nebijodami imtis rizikingų investicijų, savo portfelį turėtų skaidyti taip, kad dalis investicijų būtų bent sąlyginai mažesnės rizikos ir apsaugotų investicijų krepšelį nuo didelių praradimų.

P2P platformos vienos iš nedaugelio investavimo įrankių leidžia patiems pasirinkti norimą riziką. „Paskolų klubo“ platformoje paskolos išduodamos vartotojams, vertinant jų kredito riziką dirbtinio intelekto (DI) algoritmų pagalba, tad investuotojas pats gali nuspręsti, kurie kredito gavėjai jam yra priimtinesni – turintys A+, A kreditingumo reitingus ir turintys aukštą patikimumą, vidutinio patikimumo B reitingą, ar C, C- reitingo rizikingesni paskolų gavėjai, bet leidžiantys uždirbti didesnę grąžą.

Kartais investuotojams pasitaiko dvejonių, ką rinktis – rizikos tolerancija nedidelė, bet uždarbio tikisi, kaip iš aukščiausios rizikos paskolų. Dėl to verta ieškoti kompromiso – pabandyti investuoti tiek į rizikingesnes paskolas, tiek į turinčias aukštą patikimumą. Tokiu būdu, investuojant į skirtingos rizikos paskolas, bendra portfelio rizika tampa mažesnė, nei investuojant vien į aukštesnės rizikos paskolos gavėjus, taip pat išlieka galimybė uždirbti didesnę grąžą iš aukštos rizikos paskolų.

Patikimas kreditingumo reitingas

„Paskolų klube“ kreditingumo reitingą apskaičiuoja jau daugiau nei du metus veikiantis ir istorinius paskolų gavėjų duomenis apdorojantis dirbtinis intelektas, kuris vertina daugiau nei kelias dešimtis skirtingų paskolų gavėjų kriterijų, apimančių jų amžių, lytį, išsilavinimą ir pan. Kredito reitingo rizikos lygis parodo ir atitinkamų paskolų vėlavimo tikimybę, tad rekomenduojama pasitikėti dirbtinio intelekto skaičiavimais ir rinktis tokias investicijas, kurių riziką galite pakelti.

Kaupdama paskolų gavėjų istorinius duomenis dirbtinio intelekto sistema vis tiksliau padeda įvertinti klientus ir priskirti jiems atitinkamą riziką nurodančius reitingus. Jo patikimumą nesunkiai galima įvertinti pažvelgus į kasmet mažėjančius nemokių (default) paskolų gavėjų duomenis pagal atitinkamus reitingus, kuriuos galima patiems rasti „Paskolų klubo“ tinklapyje, statistikos skiltyje.

Papildomos priemonės mažinti riziką

Itin konservatyviems ir minimalią riziką toleruojantiems investuotojams tarpusavio skolinimo platformos siūlo ne tik investavimą į aukšto patikimumo reitingus, bet ir papildomas paslaugas, leidžiančias dar labiau sumažinti riziką. Pavyzdžiui, „Paskolų klubas“ savo klientams siūlo pasinaudoti vėluojančių investicijų pardavimu („Buyback“).

Tai visiškai nemokama paslauga, leidžianti investuotojams parduoti vėluojančias investicijas platformai. Investicijų pardavimas inicijuojamas skolų atveju, kai sutartis su skolininku yra nutraukiama. Nutraukus sutartį su skolininku, investuotojai gali parduoti investicijas platformai per tam tikrą laikotarpį už jau nustatytą kainą, o pardavimo koeficientai priklauso nuo paskolos gavėjo kreditingumo reitingo. Tačiau siekdamas tobulinti produktą mažą riziką toleruojantiems investuotojams, „Paskolų klubas“ nuo balandžio pradžios įvedė dar didesnę apsaugą suteikiančią funkciją – išskirtinai A+ reitingo paskolos gavėjui tapus nemokiam ir nutraukus sutartį, platforma nuperka investiciją automatiškai už 100 proc. likusios investicijos dalies.

Kadangi naujos investavimo sąlygos į A+ reitingo paskolas dar labiau sumažina investicijų riziką, sumažėja ir būtinybė diversifikuoti portfelį. Taip investuotojai turi galimybę saugiau investuoti didesnes sumas į vieną kreditą. Be to, svarbu paminėti, kad nemokias paskolas „Paskolų klube“ investuotojai gali parduoti kitiems investuotojams antrinėje rinkoje už jiems patrauklią kainą. Tokiais būdais galima užsitikrinti, kad blogiausiu atveju, atgaunama bent dalis investuotų lėšų.

Investavimo įrankio patikimumas

Norint saugiai investuoti reikėtų apgalvoti ne tik investicijos nešamą riziką, bet ir priemonę, su kuria bus investuojama, įsivertinti paslaugos teikėjo galimo bankroto tikimybę ir pasekmes, sekančias tokiu atveju. Tarpusavio skolinimo platformos dar ganėtinai nauja sritis, tad daugeliui kelia patikimumo klausimų. Tačiau daugelis nežino, kad Lietuvoje tarpusavio skolinimo platformų veiklos įstatyminis reglamentavimas pasižymi griežtu vartojimo kreditų teikimo procesų detalizavimu ir itin aukšta investuotojų interesų apsauga. Pavyzdžiui, „Paskolų klubas“ turi elektroninės pinigų įstaigos (EPĮ) licenciją, kuri atskiria investuotojų lėšas nuo platformos pinigų, yra listinguojama vertybių popierių biržoje, taip pat kasmet atlieka krizių valdymo simuliacijas.

Nors dalis tarpusavio skolinimo platformų pajamas gauna iškart paskolos išdavimo metu, „Paskolų klubas“ atvirkščiai – platformą pajamos pasiekia tik tuomet, kai pinigus gauna ir investuotojas. Tai turėtų būti reikšmingas argumentas investuotojams besižvalgantiems saugaus ir patikimo investavimo įrankio. Kadangi savo dalį gauname tik tada, kai investuotojai gauna investicijos uždarbį, platforma yra suinteresuota ne tik suteikti paskolas, bet išduoti tokias, kurios turi perspektyvą būti grąžintos, o neveiksnios – efektyviai išieškotos.

Tarpusavio skolinimo platformos leidžia investavimą lanksčiai prisitaikyti pagal kiekvieno rizikos apetitą, tačiau investuotojai turėtų nepamiršti, kad investavimas yra visada susijęs su rizika.

Užsakymo nr.: PT_88674151