Išmokite atpažinti patikimą informacijos skleidėją nuo norinčio iš jūsų uždirbti

„Patikimo kanalo investicijų klausimais naujienų platformose esminis požymis yra tas, kad informaciją teikiantis žmogus iš jos nesiekia sau naudos. Informacijos tiekimas nebus jo pagrindinis užsiėmimas, iš kurio jis gyvena. Patikimas šaltinis dalinsis žiniomis iš savo profesinės srities daugiau socialiniais tikslais, savirealizacijos sumetimais. Taikant šį kriterijų labai dažnai patikimi ir nuoširdūs šaltiniai išsifiltruoja nuo pardavėjų, kurie tikisi gauti asmeninės naudos“, – paaiškina T. Marčiulaitis.

Netinkamas kanalas, pasak finansų ekonomisto, matysis iš to, kad bandys parduoti informaciją, įtraukdamas į kokius nors kursus, mokymus ir panašiai. Tad ieškant informacijos, reiktų atsižvelgti į tai, ar prie jos nėra tokio „kabliuko“, kuris skirtas ne pateikti kuo daugiau išsamios informacijos, tyrimų, analizių ar įžvalgų, bet skirtas sugeneruoti pardavimus, kurie padės uždirbti pinigus iš susidomėjusio turiniu žmogaus.

T. Marčiulaitis taip pat atkreipia dėmesį, kad neretai save vadinantys finansų ekspertais viešai pateikia tik dalį informacijos, o įdomiausioje ar intriguojančioje vietoje pasako, kad jeigu nori pilnos informacijos, turi susimokėti ir tik tuomet gaus visą paketą,

„Žmonės turėtų būti atidūs, nes jeigu žmogus ar įmonė žada, kad, pavyzdžiui, jo žinios padės uždirbti labai didelius pinigus, dideles grąžas ir panašiai, tai reikia suprasti, kad tai yra nerealūs dalykai. Jeigu viskas būtų taip paprasta ir lengva, tai visi pasaulio žmonės būtų labai turtingi. Tokie pažadai sukuria nereikalingus lūkesčius, kurie yra labai toli nuo realybės. Jeigu tas pažadas neskamba realistiškai ir matome, kad nėra tūkstančių žmonių Lietuvoje, kurie važinėtų „Ferrari“, tad tikėtina, kad uždirbti 100 proc. grąžos per mėnesį yra tiesiog nerealu“, – kviečia atsakingai vertinti turinį finansų ekonomistas.

T. Marčiulaitis sako, kad dažniausiai triukai, siekiant pritraukti pradedančiuosius investuotojus, naudojami Youtube ir TikToc kanaluose kuriant įvairias schemas, kurios tam pradedančiajam jokios naudos neteikia: „Taip, jie duoda informacijos, bet ji yra bevertė, arba kitur prieinama nemokamai. Turinio kūrėjai išvilioja pinigus iš nesuprantančių, neišmanančių šios srities, nes norintis pradėti investuoti žmogus realiai net nežino, ko jam tiksliai reikia ir negeba atsirinkti, kas yra natūralu pradžioje. Patarėjų, kur ir kaip investuoti, šiandien yra labai daug, tad reiktų kritiškiau juos vertinti“.

Skaitykite tik ilgą ir sėkmingą patirtį turinčių investuotojų knygas

Kas liečia investuoti skatinančias bei įkvepiančias knygas, finansų ekonomistas siūlo skaityti knygas tik tų žmonių, kurie turi ilgametę patirtį šioje industrijoje ir taip susipažinti su investavimu. Tai, pasak jo, yra pagrindinis kriterijus, renkantis knygos autorių, kad nesuklysti. Tai gali būti Ray Dalio, amerikiečių legenda James Harris Simonsas – tai yra žmonės, kurie daugelį metų dirba šioje sferoje ir rašo savo patirtis.

„Jeigu knygos autorius dešimt, 10, 20 ar 30 metų dirbo šioje industrijoje ir daug pasiekė, informacija toje knygoje jau bus vertinga. Investuotojų pasiekimus šiandien galima lengvai patikrinti viešoje erdvėje, tad tikrai verta pasidomėti autoriumi, kurio knygą norite pirkti. Kuomet perskaitysite pakankamai tokių knygų, tuomet bus vis lengviau suprasti, kuriose knygose pateikiama informacija yra realistiška, ar tiesiog pasakos, – sako finansų ekonomistas, atkreipdamas dėmesį į populiariąją literatūrą, kurios pataria vengti, – Tai yra knygos, kurias rašo kokie nors mokytojai, save vadinantys finansų guru, tačiau kurie gyvenime nedirbę ir nėra realiai rimtai prisilietę prie šios srities gali stipriai suklaidinti, gauti pasvertos ir patikimos informacijos tokiose knygose tikėtis neverta“.

T. Marčiulaitis siūlo paskaityti Benjamino Grahamo, Peterio Lyncho, John Burr Williams, Gordon S. Murray, John C. Bogle ir kitų panašią patirtį turinčių finansistų knygas.

Tautvydas Marčiulaitis

Sekite garsiausių pasaulyje finansinių institucijų tinklapius

„Didžiausios pasaulio finansinės įstaigos ir institucijos, didieji pasaulio bankai, didžiosios fondų valdymo įmonės, investicinės bankininkystės padaliniai savo oficialiuose tinklapiuose dažniausiai turi skiltis, kuriose yra naujokams skirta informacija, tam tikri paaiškinimai, apibendrinimai, naujienos. Tokių institucijų, kurios valdo dešimtis ir šimtus milijardus dolerių, ir tai daro ne vieną dešimtmetį yra daug ir tikrai rekomenduočiau sekti jų veiklą, pasigilinti į jų analizes, patirtį, tai, ką jie sako viešumoje. Tarp tokių finansinių kompanijų yra „Goldman Sacks“, „UBS AG“, „BlackRock“ ir kt.“, – pataria T. Marčiulaitis.

Finansų ekonomistas patikina, kad tokios institucijos ir ten dirbančios komandos tikrai kuria gerą, kokybišką turinį, kuris yra prieinamas ir suprantamas pradedančiajam, tad tikrai neverta ieškoti kažkokių pavienių puslapių, kuriuos kuria koks nors asmuo ir bando kažką papasakoti. Tai ypatingai tai svarbu pradedančiajam, kuriam dar sunku atsirinkti, kur yra geras turinys, o kur niekinis.

„Aš pats nuolat domiuosi tuo, kad vyksta finansų ir investicijų rinkose. Tai yra dalis darbo – sekti naujienas, gilintis, analizuoti pačiam. Labai daug teisės aktų ir direktyvų reikia skaityti, bet jų pradedančiajam dar tikrai nereikia“, – šypsosi T. Marčiulaitis.
Infliacija

Garsiausias pasaulyje filmas apie finansus neturi nieko bendro su investicijų pasauliu

„Tokių filmų, kuriuose būtų atskleista tikroji investicijų ir finansų pasaulio pusė, nėra daug. Esmė yra ta, kad ji yra pakankamai nuobodi, nes didžioji dalis profesionalaus investuotojo darbo yra teisinių dokumentų ruošimas ir peržiūra. Sukurti apie tai įdomų filmą nėra labai lengva. Dėl to tų filmų nėra ypatingai daug, kurie realiai atspindėtų investicijų pasaulį“, – pastebi T. Marčiulaitis.

Finansų ekspertas sako, geriausi bandymai priiartėti prie realybės yra filmai „The Big Short“, „Margin Call”. Tuo tarpu toks garsus filmas, kaip „The wolf of Wall Street”, yra labai blogai reprezentuoja finansų pasaulį. „Tai yra tiesiog pramoginis filmas, kurį įdomu ir smagu pažiūrėti, bet su realiu finansų pasauliu jis neturi nieko bendro, turint minty, kaip iš tikrųjų šioje srityje žmonės“, – atkreipia dėmesį T. Mačiulaitis.

Susiraskite žmogų, kuris jus įkvėps ir motyvuos

„Man pačiam didžiausia motyvacija yra amerikietis, matematikas, filantropas James Harris Simonsas. Norint daugiau apie jį sužinoti, tikrai galima rasti nemažai interviu, nemokamos informacijos tame pačiame „Youtube“ kanale, paskaitinėti, ką jis gyvenime yra sakęs, rašęs“, – sako finansų ekspertas, pridurdamas, kad šis žmogus nėra klasikinis investuotojas.

J. H. Simonsas jį imponuoja tuo, kad sukūrė patį žymiausią ir geriausią pasaulyje fondą, kuris per paskutiniuosius 30 metų uždirbo nepalyginamai didžiausią grąžą tarp visų konkurentų ir investuotojams generuodavo 30–40 proc. per metus po visų susijusių mokesčių. „Tai, kad jis sugebėjo tai padaryti, man yra įkvėpimas, bet tai nebūtinai turi būti įkvėpimas kitiems“, – atkreipia dėmesį ekspertas.

T. Marčiulaitis pataria kiekvienam atsakyti į klausimą, kodėl ir ko jis nori išmokti investicijų srityje ir tada ieškoti galimų savo mentorių ir įkvėpėjų: „Tada ateis noras siekti žinių, įgyti praktikos, galbūt iš esmės pasinerti į šią industriją. Bet tam, kad visa tai suprasti, vis tiek reikia turėti bazines žinias. Tad pačioje pradžioje geriau paskaitinėti rimtesnes knygas, straipsnius, išgirsti, ką sako daugiametę patirtį turintys investuotojai“, – pataria pašnekovas.