Pritrūksta pasitikėjimą keliančių įrodymų

Su verslo finansavimo problemomis dažniausiai susiduria jaunos įmonės, kurios dar neturi pakankamai veiklos užtikrintumą pagrindžiančių įrodymų – įmonė yra visiškai nauja, nevykdo pardavimų, neaišku, kaip jai pavyksta vykdyti kitus įsipareigojimus, ieškoti klientų ir dirbti su jais. Šie veiksniai kredito įstaigai leidžia susidaryti įspūdį, kaip įmonei sekasi tvarkytis su finansiniais įsipareigojimais. Jei jų nėra, sunku įrodyti, kad įmonė bus pajėgi mokėti paskolos įmokas.

Vėlgi nemažai verslo paskolas suteikiančių finansų įstaigų taiko griežtas kreditingumo vertinimo taisykles ir dažnu atveju aukštesnės rizikos klientams paskolos paraišką atmeta. Tačiau susidūrus su neigiamu atsakymu itin svarbu sužinoti tikrąją priežastį, nulėmusią paraiškos atšaukimą.

„Siekiant išvengti atsimušimo į sieną, jaunoms įmonėms, kurios neturi kredito istorijos, reikėtų finansavimo galimybių ieškoti finansų įstaigose, kurios pačios skelbia palankiai žiūrinčios į naujas įmones, pavyzdžiui, mes aiškiai deklaruojame, kad suteikiame paskolas bent metus veikiančioms įmonėms. Visgi gavus neigiamą atsakymą, nereikėtų iškart visko nurašyti įmonės jaunam amžiui, o pasidomėti, galbūt kažkas kitas nulėmė paraiškos atšaukimą ir bandyti taisyti tas priežastis. Didelė tikimybė, kad kreipiantis finansavimo į kitą įstaiga, joje bus svarstomi tie patys finansiniai rodikliai, o tai gali užkirsti kelią gauti paskolą geromis sąlygomis arba visai jos negauti“, - teigia „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovė Emilija Poškonienė.

Nori nuleisti rankas pusiaukelėje

Gausybė sąlygų ir didelis popierizmas tikriausiai vargina bet ką, tačiau dažnu atveju viskas nėra taip sudėtinga, kaip atrodo, ypač tada, kai yra, kas gali efektyviai pakonsultuoti. Pavyzdžiui, daugelį įmonių atstovų išgąsdina reikalingas užstatas, kadangi nemaža dalis finansų įstaigų vertina jį, kaip nekilnojamą turtą. Supratę, kad neužtenka turimo turto įkeitimui, norint gauti didesnę paskolos sumą, įmonės atstovai toliau išeičių nebeieško. Tačiau, anot „FinoMark“ atstovės, reikia nenuleisti rankų ir pasidomėti ką siūlo kitos finansavimo įstaigos: kai kurios jų neapsiriboja tik nekilnojamuoju turtu, suteikia galimybę įkeisti atsargas, gautinas sumas, įrangą ir pan.

Panaši situacija nutinka ir tuomet, kai yra pamatoma, kokį kiekį dokumentų, informacijos apie užtikrinimo priemones ir finansinių ataskaitų, reikia pateikti finansų įstaigoms, siekiant gauti verslo paskolą. Žinoma, tai nėra pati lengviausia finansavimo dalis, tačiau visų šių dokumentų reikia, kad kreditorius įsivertintų galimas rizikas.

E. Poškonienė priduria, kad šių reikalavimų nereikėtų išsigąsti, nes finansų įstaiga yra tam, kad galėtų klientams padėti susitvarkyti, kaip įmanoma paprasčiau. Pavyzdžiui, sutelktinio finansavimo platforma „FinoMark“, svarstydama finansavimą prašo tik pačių reikalingiausių dokumentų. Platformoje sukurta patogi savitarna, kurioje įmonės atstovai gali lengvai užpildyti paraišką, prisegti visus reikiamus dokumentus bei matyti paraiškos vertinimo stadiją. Iškilus bet kokiems klausimams, tiek pildant paraišką, tiek ir išmokėjus pinigus, platformos specialistai pasiruošę padėti, o reikalui esant, pasiūlyti partnerių, tokių kaip vertintojai, draudimo brokeriai, paslaugas, kurie padeda visus procesus praeiti daug greičiau.

„Tikrai nereikia vieniems patiems sukti galvos, kokių dokumentų ieškoti. Mes visais atvejais rekomenduojame komunikuoti su platformos specialistais, kurie padeda sklandžiai pereiti visą verslo finansavimo procesą: nuo konsultavimo apie užtikrinimo priemones iki paaiškinimo, kokio išsamumo turėtų būti dokumentai. Jeigu klientas tikrai nori finansavimo ir atitinka keliamus reikalavimus, mes padarysime iš savo pusės viską, kad įmonė gautų finansavimo paslaugas kuo lengviau ir greičiau“,- pasakoja „FinoMark“ atstovė.

Problemos atsiranda, gavus paskolą

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai įmonės finansavimą gauna nesunkiai, tačiau visos problemos prasideda grąžinant paskolą. Verslo vystymui gavusios lėšas įmonės kartais susiduria su nemaloniomis situacijomis, kai dėl kitų šalių kaltės, pavyzdžiui, už prekes ar paslaugas neketinančių atsiskaityti klientų, negali dengti paskolos įmokų ir taip kenčia įmonės mokumo istorija bei reputacija.

Bandydamos saugoti santykius su klientais ar mėginti skolas susigrąžinti pačios, įmonės dažnai delsia pradėti skolų išieškojimo procesą, skola kaupiasi, auga, o stipriai pradelsus paskolos įmokų dengimą, pačioms atsiranda rizika tapti nemokiomis.

Anot E. Poškonienės, bandymas skolą susigrąžinti patiems, neretai baigiasi iššvaistytu laiku be jokių rezultatų. Tokių situacijų nereikėtų užleisti ir jas kaip įmanoma greičiau spręsti, tausojant savo kredito istoriją.

„Egzistuoja nemažai skolų išieškojimo bendrovių, kurios padeda efektyviai atgauti skolas. Mes patys siekdami, kad mūsų klientai galėtų gauti visas reikalingas paslaugas vienoje vietoje, pradėjome bendradarbiauti su skolų išieškojimo platforma „Eskolos.lt“, kuriai „FinoMark“ klientai, turintys įsiskolinimų iš trečiųjų šalių, gali parduoti skolą, iškart patys atgaudami didžiausią dalį skolos“, - pasakoja „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovė.

Užsakymo nr.: PT_88639349