1. Neįvertinti savo tolerancijos rizikai

Pagrindinė investavimo taisyklė sako, jog kuo didesnė rizika, tuo didesnė galimybė uždirbti, o tuo pačiu – ir prarasti. Rizikingos investicijos gali duoti aukštą grąžą, tol kol viskas yra gerai, bet jei tik pradeda pildytis pesimistinis scenarijus, tuomet labai dažnai puolama į paniką arba iš viso nusiviliama investavimu. Iš tiesų dar prieš investuojant į rizikingus projektus, svarbu įvertinti ne tik galimą pelną, bet ir nuostolį. Investuojant į vartojimo paskolas per tarpusavio skolinimosi platformas – riziką ypač lengva pamatuoti, nes kiekvienai paskolai yra suteikiamas riziką nurodantis reitingas. Bet kuriuo atveju, tolerancija rizikai gali keistis įgyjant vis daugiau investavimo patirties, todėl verta periodiškai peržiūrėti savo investicijų pelningumą atsižvelgiant į riziką ir koreguoti investavimo strategiją.

2. Nepaskirstyti investicijų

Net jei jau įsivertinote, kad turite gana aukštą toleranciją rizikai, būtų klaidinga visas santaupas skirti rizikingiausioms investicijoms su didžiausia galima grąža. Lygiai taip pat neverta visų pinigų investuoti tik į saugius finansinius instrumentus – ar tai būtų obligacijos, ar fondai, ar pačio aukščiausio reitingo vartojimo paskolos. Pasak A. Žiugždos, remiantis „Savy“ investuotojų statistika, daugiausiai laimi tie, kurie į savo portfelį įtraukia paskolų su visais kredito reitingais nuo A, kai rizika mažiausia, iki D, kai ji yra didžiausia. Tokiu būdu investuotojų metinė grąža gali siekti ir 20 proc. ar net daugiau, net ir minusavus praradimus dėl vėluojančių paskolų. Kiek portfelyje turi būti rizikingų, o kiek saugių investicijų – priklauso ir nuo aukščiau aptartos tolerancijos rizikai, ir nuo asmeninių tikslų.

Audrius Žiugžda

3. Neturėti aiškių tikslų

Pradėti reguliariai investuoti galima ir nuo 10 Eur, tačiau net jei investuosite didesnes sumas, bet tai darysite chaotiškai ar pagal nuotaiką – naivu tikėtis stabilios grąžos. Svarbu įsivardinti, ko siekiate – gal pradžiai norite tik pabandyti, gal investavimas yra kaip būdas taupyti papildomai padidinant pinigų vertę, o gal norite investuoti tiek, kad ateityje galėtumėte gyventi tik iš investicijų? Priklausomai nuo savo tikslų numatykite, kiek pinigų skirsite investavimui, kokiu dažnumu bei laikykitės savo plano. Dar geriau – jei numatytą sumą iš karto pervesite tik į investicijoms skirtą sąskaitą. Turėdami tokią sąskaitą galėsite patogiai sekti grąžą ir reinvestuoti palūkanas.

4. Bijoti nuostolių

Baimė – yra labai natūrali žmogaus būsena, ypač, jei stinga žinių ir patirties. Neretai baimė ir stabdo žmones nuo bet kokių investavimo žingsnių. Knygos ar seminarai gali suteikti pradinių žinių, tačiau didžiausią vertę suteikia asmeninė patirtis. Jei investavimo pasaulyje esate naujokas – pradėkite nuo tokių sumų, kurių nebijotumėte prarasti. Kažkam tai bus 10 Eur, kažkam 100 Eur ar daugiau, tačiau net jei ir pirmoji investicija nebus sėkminga – įgausite neįkainojamos patirties, kuri padės jums priimti pamatuotus sprendimus ateityje ir dar geriau paskirstyti riziką. Pavyzdžiui, jei investuojate per tarpusavio skolinimo platformą pasidomėkite, koks yra daugiau nei 90 d. vėluojančių paskolų rodiklis. Kuo šis rodiklis mažesnis, tuo atsakingiau platforma atrenka paskolų gavėjus bei rūpinasi skolų išieškojimu.

5. Nepasidomėti investavimo mokesčiais

Istorinė grąža – dažnai yra vienas pagrindinių rodiklių, pagal kurį priimamas sprendimas investuoti ar ne. Visgi, net jei visi supranta, kad istorinė grąža negarantuoja tokio paties rezultato ateityje, dažnas pamiršta numatyti ir galimas išlaidas. Jei investuosite per tarpininkus, pasidomėkite, kokie yra tarpininkavimo ar administravimo mokesčiai. Be to, gautos pajamos yra apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu, kurį investuotojai turi sumokėti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tiesa, šiuo metu yra taikoma 500 Eur lengvata, tad apmokestinamos tik palūkanos virš 500 Eur.

Užsakymo nr.: PT_88632643